Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Οι δικαστές τα “είπαν” στον Υπουργό για την αλλαγή στο δικαστικό χάρτη της χώρας – Νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες

Οι δικαστές επιμένουν πως δεν αποδέχονται το σχέδιο ενοποίησης Ειρηνοδικείων- Πρωτοδικείων – Διάλογο από μηδενική βάση υποσχέθηκε ο Γ. Φλωρίδης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικαστές τα “είπαν” στον Υπουργό για την αλλαγή στο δικαστικό χάρτη της χώρας – Νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες EUROKINISSI

Φρένο στο σχέδιο ενοποίησης Ειρηνοδικείων – Πρωτοδικείων, βάζουν οι δικαστές οι οποίοι αντιδρούν στον νέο δικαστικό χάρτη. Αυτό εξέφρασαν και στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη και τον υφυπουργό Ι. Μπούγα με τους οποίους συναντήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, θέτοντας επί τάπητος βασικές διαφωνίες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων η συνάντηση έγινε με σκοπό την ενημέρωση επί των αποφάσεων που ελήφθησαν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης στις 9 Δεκεμβρίου 2023 και κυρίως όσον αφορά τις προωθούμενες από το υπουργείο μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη.

Το Προεδρείο της Ένωσης, ήδη, μετά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση (κατά την οποία όπως έγραψε το dikastiko.gr η συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους) είχε γνωστοποιήσει στον υπουργό Δικαιοσύνης το ψήφισμα αυτής, που ελήφθη κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με το οποίο δικαστές και εισαγγελείς «εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο πόρισμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την προτεινόμενη ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης και δήλωσαν, ρητά και απερίφραστα, ότι αντιτίθενται σε σχέδιο ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης».

Αντιρρήσεις

Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές έχουν μπει με ένταση στο χορό των αντιδράσεων με την πρόεδρο της ΕνΔΕ, Μαργαρίτα Στενιώτη, αναφερόμενη στο νέο δικαστικό χάρτη, να αναφέρει στην Γενική Συνέλευση ότι “η κατάργηση των Πρωτοδικείων και Εφετείων δεν ενδείκνυται σε μια νησιωτική χώρα. Στις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η κατάργηση 5 Εφετείων, μεταξύ αυτών είναι τα Εφετείο Κρήτης και Δωδεκανήσων (όπως έγραψε το dikastiko.gr) . Η απόλυτη πρόσβαση του πολίτη στη δικαιοσύνη είναι συνταγματικό δικαίωμα του”, επισήμανε η κυρία Στενιώτη.

Νέος δικαστικός χάρτης

dikastiko.gr

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενοποίηση του πρώτου βαθμού και στον ρόλο του ειρηνοδίκη. “Η τύχη των ειρηνοδικείων στη χώρα μας γνώρισε ποικίλη νομοθετική αντιμετώπιση. Η συζήτηση για ενοποίηση είχε γίνει και στο παρελθόν. Η προσπάθεια αυτή απέτυχε το 1998. Θεωρούμε αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης τη διατήρηση των Ειρηνοδικείων. Προτείνουμε πολυδυναμικά μητροπολιτικά ειρηνοδικεία, αύξηση των δικαστικών επιδομάτων -που πετύχαμε με διαπραγμάτευση και οι έξι δικαστικές ενώσεις – την αυτοτέλεια των δικαστηρίων και την ανακατανομή οργανικών θέσεων”. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, σε ό,τι αφορά την ενοποίηση και την ένταξη των Ειρηνοδικών στην ποινική και πολιτική δικαιοσύνη, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις και τόνισε ότι η όποια μεταβολή για νέο δικαστικό χάρτη απαιτεί συναινέσεις.

Η συνάντηση και η απάντηση Φλωρίδη

Σύμφωνα με όσα λέει η ανακοίνωση της ΕνΔΕ ο υπουργός Δικαιοσύνης λαμβάνοντας υπόψη και την σφοδρή αντίδραση του Δικαστικού Σώματος, όπως αυτή εκφράστηκε με το ψήφισμα της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης, «ενημέρωσε τα μέλη του Προεδρείου, ότι δεν υιοθετεί το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ότι ο διάλογος ξεκινά από μηδενική βάση. Στο πλαίσιο δε του διαλόγου θα εξετασθεί και η πρόταση, που έχει κατατεθεί, επανειλημμένα, από το Προεδρείο, αναφορικά με τον Δικαστικό Χάρτη».

Παράλληλα, αποφασίστηκε πως νέα συνάντησή του Προεδρείου της ΕΝΔΕ με τον Γ. Φλωρίδη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους. Η πρόσφατη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μελών του Προεδρείου της ΕνΔΕ και συγκεκριμένα της Προέδρου Μαργαρίτας Στενιώτη, του Εκπροσώπου Τύπου Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, του μέλους Δ.Σ. Δημητρίου Φούκα και του υπεύθυνου Οικονομικών Νικήτα Βελία. Από πλευράς υπουργείου εκτός από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη συμμετείχε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ