Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Οι δικηγόροι “κλείνουν” σήμερα τα δικαστήρια και συγκεντρώνονται έξω από το ΣτΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο – “Την απάντηση τη δώσαμε στις κάλπες”, λένε

Σήμερα όπως ανακοινώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα υπάρξει καθολική αποχή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας καθώς κατατίθεται η αίτηση ακύρωσης για τη θέσπιση τεκμαρτής φορολόγησης τους ελεύθερους επαγγελματίες- επιστήμονες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικηγόροι “κλείνουν” σήμερα τα δικαστήρια και συγκεντρώνονται έξω από το ΣτΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο – “Την απάντηση τη δώσαμε στις κάλπες”, λένε (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI)

“Νεκρώνουν” τα δικαστήρια οι δικηγόροι , οι οποίοι μαζί τους λοιπούς ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες θα συγκεντρωθούν έξω από το Συμβούλιο Επικρατείας προκειμένω να διαμαρτυρηθούν και να υποβάλλουν την αίτηση ακύρωσης κατά της θέσπισης τεκμαρτής φορολόγησης.

Ταυτόχρονα οι δικηγόροι με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής απέχουν σήμερα απο τα καθήκοντά τους κλείνοντας τα δικαστήρια (διαβάστε ΕΔΩ το πλαίσιο αποχής του ΔΣΑ) διαμορφώνοντας ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Η απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στις 12:00 το μεσημέρι και καθολική αποχή από δικαστικές διαδικασίες.

Η απάντηση

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγόρων Δημ. Βερβεσός, “τα πολλαπλά και ηχηρά μηνύματα της λαϊκής ετυμηγορίας στην πρόσφατη κάλπης των ευρωεκλογών πρέπει να αξιολογηθούν σωστά και να υπάρξουν οι αναγκαίες βελτιωτικές διορθώσεις”.

Αναφερόμενος στη στάση των ελεύθερων επαγγελματιών είπε ότι έδωσαν την απάντησή τους στην κάλπη: “…Οι νόμοι μπορεί να ψηφίζονται στη Βουλή αλλά επικυρώνονται στην κοινωνία. Και η κοινωνία στις 9 του Ιούνη αποφάσισε και γύρισε την πλάτη σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, που δεν βρίσκονται σε εναρμόνιση με τη βούληση του λαού μας.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες έδωσαν την απάντησή τους στην κάλπη. Η εκλογική επιρροή του κυβερνητικού κόμματος σε αυτή την κατηγορία μειώθηκε σύμφωνα και με δημοσιευμένα ποιοτικά στοιχεία των exit polls σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 τουλάχιστον κατά 16,5 %, που σημαίνει , λαμβανομένης υπόψη και της αύξησης της αποχής, ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες της γύρισαν την πλάτη”.

Βερβεσός: “Φορο- τρομονόμος”

Συγκεκριμένα ο κ.Βερβεσός ανεφερε στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικων συλλόγων της χώρας, στα καμμένα Βούρλα:

“Η Κυβέρνηση αιφνιδίως και αδικαιολόγητα προχώρησε στην στοχοποίηση των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, τους οποίους χαρακτήρισε συλλήβδην ως φοροφυγάδες και

θεσμοθέτησε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, οριζόντια δηλαδή φορολόγηση και για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, που οδηγεί σε εξαθλίωση και αφανισμό το πιο δυναμικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη.

Σημειώνω ότι η φορολόγηση με τεκμήρια δεν περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνητικού κόμματος και έρχεται σε αντίθεση με την φιλελεύθερη πολιτική που επαγγέλλεται η

Κυβέρνηση και ακυρώνει τις διακηρύξεις περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου.

Οι δικηγόροι, δυστυχώς, βρίσκονται σε έντονη οικονομική δυσπραγία. Οι 28.000 αιτήσεις προτίμησης για το διορισμό τους ως δικαστικών αντιπροσώπων στις πρόσφατες ευρωεκλογές, οι 12.000 αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στα σεμινάρια μεταφοράς δικαστηριακής ύλης και το 37% των δικηγόρων που δηλώνουν την κατοικία τους ως επαγγελματική έδρα, αναδεικνύουν το πρόβλημα και την εσφαλμένη βάση, επί της οποίας στηρίζεται ο φορολογικός νόμος, περί δήθεν υπερβάλλουσας οικονομικής δυνατότητας των δικηγόρων και των λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών. Ας μην ξεχνάμε μάλιστα ότι σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας για δικηγόρους που δηλώνουν κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα πριν ο λέκτορ λαλήσει τρεις η ίδια η ΑΑΔΕ με τη δημοσιοποίηση του μέσου ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ ανέβασε αυτό για τους δικηγόρους στις 23.000 ευρώ για το έτος 2022.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες έδωσαν την απάντησή τους στην κάλπη. Η εκλογική επιρροή του κυβερνητικού κόμματος σε αυτή την κατηγορία μειώθηκε σύμφωνα και με δημοσιευμένα ποιοτικά στοιχεία των exit polls σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023 τουλάχιστον κατά 16,5 %, που σημαίνει , λαμβανομένης υπόψη και της αύξησης της αποχής, ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες της γύρισαν την πλάτη.

Το μήνυμα αυτό, ως φαίνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, δεν έφτασε αρμοδίως διότι άλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί η εμμονή τους στην αλαζονική υπεράσπιση ενός άδικου και πανηγυρικά καταδικασθέντος από τη λαϊκή ετυμηγορία νόμου- ενός φοροτρομονόμου-, με μόνο επιχείρημα ότι η αμφισβήτηση των τεκμηρίων από τους φορολογούμενους είναι περιορισμένη, ενώ γνωρίζουν ότι τελικά οι φορολογικοί έλεγχοι θα περιοριστούν σε αυτούς και όχι στη μεγάλη φοροδιαφυγή.

Είμαστε υποχρεωμένοι να τους υπενθυμίσουμε το μήνυμα αυτό. Τη Δευτέρα 17.6.2024 οι φορείς που συμμετέχουμε στην Συντονιστική Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Ολομέλειας, θα προσβάλλουμε δικαστικά το νέο φορολογικό νόμο, με την κατάθεση Αιτήσεων Ακυρώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπ’ αριθμ. Α.1055/2024 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που αφορά στον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και του χρόνου διενέργειας του ελέγχου, που συνιστά την πρώτη διοικητικά προσβλητέα πράξη εφαρμογής του φοροληστρικού νόμου (Ν. 5073/2023).

Τη Δευτέρα, θα είμαστε στη συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας να στείλουμε μήνυμα στην κοινωνία ότι είμαστε εκεί, ότι δεν υποστείλαμε το λάβαρο της διεκδίκησης, παρά την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου και ότι αγωνιζόμαστε για τη δικαστική κατάργησή του.

Για εμάς, ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο αγώνας επιβίωσης των ασθενέστερων εξ ημών, αλλά, πρωτίστως, αγώνας αξιοπρέπειας όλων μας. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα νομικής υποστήριξης της υπόθεσης και ιδίως τον Καθηγητή και τέως βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ κ. Θεόδωρο Φορτσάκη, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρη.

Φινοκαλιώτη και τους φορολογικούς συμβούλους της Ολομέλειας Ανδρέα Τσουρουφλή, Αναπλ. Καθηγητή Φορολογικού Δικαίου ΕΚΠΑ και Στάθη Μπακάλη, οι οποίοι συνδράμουν ουσιαστικά και αποφασιστικά και αφιλοκερδώς στην προσπάθεια αυτή”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ