Πέμπτη 09 Δεκεμβρίου 2021

Οι δικηγόροι πάνε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να καταγγείλουν την διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Με αφορμή όσα έγιναν την περασμένη Παρασκευή – στα κλειστά λόγω κακοκαιρίας- δικαστήρια της Αθήνας, ο ΔΣΑ στρέφει τα πυρά του κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της προϊσταμένης του Πρωτοδικείου, καταλογίζοντας σε αυστηρή γλώσσα πως “η συμπεριφορά απαξίωσης των δικηγόρων δεν θα γίνει ανεκτή”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικηγόροι πάνε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να καταγγείλουν την διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών

Οι δικηγόροι πάνε στον Άρειο Πάγο: Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών , οι δικηγόροι της Αθήνας καταφεύγουν στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να ζητήσουν την κίνηση διαδικασίας έρευνας για όσα έγιναν στο Πρωτοδικείο Αθηνών την περασμένη Παρασκευή, όταν με απόφαση του Υπουργείου ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω της κακοκαιρίας.

Όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, εξαπέλυσαν ένα βαρύ κατηγορώ και αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την υποβολή αιτήματος πειθαρχικού ελέγχου της προϊσταμένης του Πρωτοδικείου Αθηνών με αφορμή την ανακοίνωσή της σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργούσε την Παρασκευή 15/10 εν μέσω της κακοκαιρίας το δικαστήριο.

Η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από το δικηγορικό σώμα.

Για το λόγο αυτό αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου θα επισκεφθεί την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταγγείλει τα τεκταινόμενα στο Πρωτοδικείο Αθηνών και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά και να ζητήσει την κατά νόμο διερεύνηση τυχόν ευθυνών”.

Οι δικηγόροι πάνε στον Άρειο Πάγο

Οι δικηγόροι πάνε στον Άρειο Πάγο: Η απόφαση

Όπως περιγράφει τα γεγονότα ο Δικηγορικός Σύλλογος “….η απαράδεκτη κατάσταση στα Δικαστήρια της Αττικής που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Κυβέρνησης, στην οποία δεν εξειδικευόταν η φύση των επειγουσών υποθέσεων που θα δικάζονταν στα Δικαστήρια της Αττικής σε συνδυασμό με τη αιρετική προσέγγιση της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, που σε αντίθεση με όλες τις άλλες διοικήσεις δικαστηρίων της Αττικής, αποφάσισε να γίνει κανονικά η εκφώνηση των υποθέσεων, προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του συνόλου του δικηγορικού κόσμου.

Η στάση του Υπουργείου, το οποίο εξέδωσε το προηγούμενο βράδυ, καταφανώς αόριστη και δεκτική παρερμηνειών ανακοίνωση, εκθέτει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και προσβάλλει τη Δικαιοσύνη, το δικηγορικό σώμα και τους πολίτες.

Ομοίως, αναφανδόν κατακριτέα είναι η αυτογνώμων ερμηνεία της διοίκησης του Πρωτοδικείου, που αντίθετα με τη μέχρι σήμερα πρακτική, και αντίθετα με το πνεύμα της υπουργικής απόφασης, προκάλεσε σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου. Κατά τα λοιπά, πρέπει να επισημανθεί η υπεύθυνη στάση της διοίκησης των λοιπών δικαστικών σχηματισμών της Αττικής και της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστικών συνθέσεων, που ήρθησαν στο ύψος της περίστασης και απέτρεψαν φαινόμενα ερημοδικίας”. Οι δικηγόροι πάνε στον Άρειο Πάγο

Τι είχε συμβεί

Όπως έγραψε το dikastiko.gr ο ΔΣΑ από το μεσημέρι της Παρασκευής περιέγραψε μια κατάσταση πλήρους ασυνεννοησίας και ταλαιπωρίας για δικηγόρους και διαδίκους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχθηκε η μέρα στα δικαστήρια, μετά την προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για μη «λειτουργία τους»: «…Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης αναστέλλονται οι εργασίες όλων των δικαστηρίων και εισαγγελιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής για αύριο Παρασκευή 15.10, λόγω των αιφνιδίων και έντονων καιρικών φαινομένων. Από την αναστολή εργασιών εξαιρούνται οι υποθέσεις που αφορούν αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, καθώς επίσης και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα», ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Στο Πρωτοδικείο

Σύμφωνα με τους δικηγόρους το πρόβλημα αφορούσε την μη εξειδίκευση των υποθέσεων που θα εκδικάζονταν. Δηλαδή, όπως λένε, ποιες είναι οι «επείγουσες» υποθέσεις. Μάλιστα στέκονταν σε ανακοίνωση του Πρωτοδικείου που ανέφερε πως «θα εκφωνηθούν κανονικά όλες οι πολιτικές και ποινικές υποθέσεις, στις οποίες η σύνθεση της έδρας θα κρίνει ποιες εξ αυτών χρήζουν άμεσο χειρισμό λόγω επείγοντος χαρακτήρα (παραγραφή ή άλλο λόγο)». Οι δικηγόροι πάνε στον Άρειο Πάγο

Απαξίωση

Όπως αναφέρει ο δικηγορικός σύλλογος “…η απαξίωση των δικηγόρων, την οποία όλοι βιώσαμε δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένη. Αποτελεί συνέχεια προκλητικά προσβλητικής έναντι των δικηγόρων συμπεριφοράς τόσο της Πολιτείας (με τις συνεχιζόμενες ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου, την πρόχειρη και ελλιπή νομοθέτηση και την υποβάθμιση της δικαιοσύνης και του κλάδου), όσο και της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών (με σειρά αυθαίρετων μέτρων, όπως ο περιορισμός στις καταθέσεις δικογράφων και τα ποικίλα εμπόδια στην άσκηση του δικηγορικού έργου).

.…Προς το σκοπό λυσιτελούς αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν προκύψει επιβάλλεται η ανάληψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας προκειμένου να επιλυθούν τα δικονομικά ζητήματα που ανακύπτουν και ιδίως να μην υπάρξει καμία απώλεια δικονομικής προθεσμίας και εν γένει δικονομικού δικαιώματος.

Παράλληλα, κατόπιν εισήγησης του Αντιπροέδρου, κ. Φωτίου Κωτσή , προτείνεται η συγκρότηση μόνιμου διακλαδικού οργάνου, με τη συμμετοχή δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων που αποστολή θα έχει την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Πλειοψηφία

Η απόφαση του ΔΣΑ ελήφθη κατλά πλειοψηφία:

“…Σε συνέχεια των ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υποβληθεί πειθαρχική αναφορά στην Επιθεώρηση των Δικαστηρίων σε βάρος των μελών του τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπέρ της απόφασης αυτής ψήφισαν:

-ο Αντιπρόεδρος Φώτιος Κωτσής, η Σύμβουλος Ταμίας Μαρινέττα Γούναρη και οι Σύμβουλοι: Δημήτρης Αναστασόπουλος, Σωτήρης Διαμαντόπουλος, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Χρυσούλα Μαρινάκη, Νικόλαος Κουτκιάς, Βενιαμίν Μπατής Ελευθέριος Ράντος, Ζώης Σταυρόπουλος, Θεμιστοκλής Σοφός.

-Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Ευστάθιος Αναλυτής και οι Σύμβουλοι: Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Κωνσταντίνος Ρίζος, Ιωάννης Κάπος, πέραν των ανωτέρω (σημεία α- και γ), με τα οποία συμφώνησαν, υποστήριξαν ότι επιπροσθέτως, η Προϊσταμένη του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου, όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλουν να ζητήσουν μια δημόσια συγγνώμη και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να ζητήσει από την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου να υποβάλλει την παραίτησή της καθώς επίσης και να αναζητήσει τις -κατά νόμο- ευθύνες που έχει για το χειρισμό της άνω κατάστασης. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλει να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Καλαντζόπουλος και οι Σύμβουλοι Ιωάννης Δεληγεώργης, Χρήστος Κακλαμάνης, Άρτεμις Κατωπόδη και Βασίλης Παπαστεργίου ψήφισαν υπέρ της άποψης, πέραν της έντονης διαμαρτυρίας για την απαράδεκτη κατάσταση που βίωσαν οι δικηγόροι, να ζητηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο η παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και της Προϊσταμένης του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Απόντες ήταν οι σύμβουλοι: Χάρης Κονδύλης Μεθόδιος Ματαλιωτάκης

Παρών ψήφισαν οι σύμβουλοι Αντώνης Αντανασιώτης και Αγγελική Σεραφείμ”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ