Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Οι δικηγόροι προσφεύγουν με Αλιβιζάτο – Χειρδάρη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το “λουκέτο” στα δικαστήρια

Η Ολομέλεια των δικηγόρων της χώρας θα ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση στις προσφυγές τριών πολιτών (ενός απολυμένου, μιας διαζευγμένης γυναίκας και ενός κρατούμενου) που “εμποδίστηκαν” από την δικαστική προστασία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικηγόροι προσφεύγουν με Αλιβιζάτο – Χειρδάρη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το “λουκέτο” στα δικαστήρια dikastiko.gr

Να σπάσουν το “λουκέτο” στα δικαστήρια της χώρας που επιβάλλουν οι εβδομαδιαίες ΚΥΑ, επιχειρούν οι δικηγόροι της χώρας με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου .

Η θέση των δικηγόρων θα διατυπωθεί ως πρόσθετη παρέμβαση υπέρ 3 πολιτών που ετοιμάζονται να θέσουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο , την εμπόδιση τους , όπως λένε, να απευθυνθούν στα εθνικά δικαστήρια και να επιλύσουν άμεσα προβλήματά τους.

Πρόκειται σε πολίτες από τις λεγόμενες αδύναμες κατηγορίες.

Την παρέμβαση των Δικηγόρων θα ετοιμάσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και ποινικολόγος και ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Χειρδάρης .

Οι προσφεύγοντες

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προσφεύγοντες για παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΔΣΑ είναι :

Ενας απολυμένος μεγάλου οργανισμού Τηλεπικοινωνιών που δικαιώθηκε στο δικαστήριο, με εντολή επαναπρόσληψη αλλά δεν μπορεί να εκδώσει απόγραφο για να πιάσει δουλειά, ούτε βέβαια να προσφύγει στα Ποινικά Δικαστήρια.

Μια γυναίκα με εισόδημα 100 ευρώ , που πήγε στα δικαστήρια μέσω νομικής βοήθειας, κέρδισε τη διαδικασία διατροφής από τον εν διαστάσει σύζυγό της και δεν μπορεί να εκδώσει απόγραφο για να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση και να εισπράξει τα χρήματα.

Ενός κρατούμενου που καταδικάστηκε για κακούργημα σε πρώτο βαθμό και η υπόθεση του δεν εχει εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό καθώς αναβάλλεται διαρκώς (επειδή δεν κινδυνεύει με παραγραφή η υπόθεσή του). Γεγονός που σημαίνει πως παραμένει στη φυλακή στερούμενος του δικαιώματος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.

Το χειρότερο είναι ότι πρόσφατα ζήτησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, αλλά το δικαστήριο την απέρριψε με το σκεπτικό ότι επίκειται η δίκη του. Μόνο που αυτή αναβλήθηκε (εκ νέου) λίγες μέρες μετά λόγω των περιοριστικών μέτρων covid 19.

Παρέμβαση

Υπερ αυτών των ατομικών προσφυγών θα κάνουν πρόσθετη παρέμβαση οι δικηγόροι της χώρας

Αλλωστε αυτή ήταν η απόφαση η Ολομέλεια, ενώ προχθές ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε ξεκάθαρη θέση υπερ της άμεσης επαναλειτουργίας των δικαστηρίων της Αττικής (αστικών, ποινικών, διοικητικών) από την 29.3.2021, με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών και δικονομικών μέτρων (χρονικός διαχωρισμός πινακίων, rapid tests, περιορισμένος αριθμός ατόμων ανά αίθουσα, χρήση μάσκας κ.λπ.) .

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ ξεκαθαρίστηκε πως σε διαφορετική περίπτωση, θα προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και σε άσκηση κάθε προβλεπόμενου ένδικου μέσου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζητούν παράλληλα ζητούν παράταση του δικαστικού έτους: “λόγω της παρατεινόμενης μέχρι σήμερα αναστολής λειτουργίας των δικαστικών σχηματισμών, επιβάλλεται, παράλληλα, η επέκταση του δικαστικού έτους, όπως και πέρυσι”.

Θυμίζουν δε πως η Επιστημονική Επιτροπή Covid 19, ουδέποτε συνέστησε το κλείσιμο των δικαστηρίων όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ