Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση για τους δύο γιατρούς της Ρόδου που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα διαβιβαστεί για τα περαιτέρω από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου στον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική εξέταση για τους δύο γιατρούς της Ρόδου  που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία

Στόχος της έρευνας, που αφορά πτυχή του διαβόητου σκανδάλου, είναι να διαπιστωθεί εάν τυχόν χρηματίστηκαν προκειμένου να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντά της.

Αφορά τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκομένων κακουργημάτων και ιδίως της παθητικής δωροδοκίας άπαξ και κατ’ εξακολούθηση για πράξη που αντίκειται στα καθήκοντα του υπαιτίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με βασικό αδίκημα τη δωροληψία υπαλλήλου.

O δεύτερος ιατρός, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στην δημόσια υπηρεσία που απασχολείτο εξέταζε περί τους 7.200 ετησίως, ενώ παράλληλα τυγχάνει ο μοναδικός συμβεβλημένος στην ειδικότητά του με τον ΕΟΠΥΥ από το 2012 μέχρι και σήμερα.

Επιπλέον, έχει γράψει πλήθος ιατρικών άρθρων, έχει λάβει μέρος σε πλήθος ιατρικών συνεδρίων και μετεκπαιδευτικών μαθημάτων της Ελλάδας και του Εξωτερικού, καθώς και σε μη παρεμβατικές μελέτες και πρωτόκολλα σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα φαρμάκων.

Σχετικά με τις διερευνώμενες κατηγορίες για την τέλεση των αδικημάτων της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα δήλωσε ρητά ότι ουδεμία εμπλοκή εχει, καθώς ουδέποτε υπερσυνταγογράφησε φάρμακα της εταιρείας «NOVARTIS FARMA AG» και «NOVARTIS HELLAS AEBE».

Κατά το χρονικό διάστημα από το έτος 2007 έως το έτος 2010, οπότε και ήταν βάσει σύμβασης έργου ο μοναδικός στην ειδικότητα του σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα, ποτέ δεν του ζητήθηκε από υπάλληλο ή εκπρόσωπο των εταιρειών «NOVARTIS FARMA AG» και «NOVARTIS HELLAS AEBE», ή από οποιοδήποτε τρίτο ενδιάμεσο πρόσωπο να ασκήσει κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, προωθώντας με αυτό τον τρόπο τα φαρμακευτικά σκευάσματα των ως άνω δύο εταιρειών.

Ομοίως, όπως τόνισε, δεν έχει συμμετάσχει σε κάποιο ταξίδι, το οποίο διοργανώθηκε από τις ανωτέρω εταιρείες, με σκοπό την παρακολούθηση κάποιου επιστημονικού συνεδρίου ή ημερίδας.

Αντιθέτως, όλες του οι συναλλαγές με τις ανωτέρω εταιρείες αποτελούν αντικείμενο νόμιμης συναλλαγής.

Οπως εξήγησε έχει συμμετάσχει σε νόμιμες εργασίες συγγραφής επιστημονικών μελετών, στην καταγραφή ασθενών και στην παρακολούθηση αυτών έναντι νόμιμης αμοιβής.

Για όλες τις χρηματικές συναλλαγές με την εταιρεία «NOVARTIS HELLAS AEBE», έχει εκδώσει νόμιμα παραστατικά και έχει φορολογηθεί γι αυτές.

Επιπλέον, μεταξύ αυτού και της «NOVARTIS FARMA AG» είχε συναφθεί σύμβαση χρησιδανείου, με σκοπό την εκπόνηση από πλευράς του με επεμβατικών επιστημονικών μελετών για φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται σε νοσήματα σχετιζόμενα με την ειδικότητά του.

Τέλος, η πλειοψηφία των φαρμάκων που είχε συνταγογραφήσει σε ασθενείς κατά το χρονικό διάστημα 2008-2010 δεν αφορούσαν φαρμακευτικά σκευάσματα των εταιρειών «NOVARTIS FARMA AG» και «NOVARTIS HELLAS AEBE», ενώ στις περισσότερες ιατρικές συνταγές που είχε χορηγήσει σε ασθενείς, ανέγραφε την δραστική ουσία του φαρμάκου και όχι το φαρμακευτικό σκεύασμα.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ