Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ώρα αλλαγής για το Οικογενειακό Δίκαιο: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τη «συνεπιμέλεια»

Μετά από 38 χρόνια, αναμένεται να ψηφιστούν οι αλλαγές του Οικογενειακού Δικαίου, που προώθησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Δεν λείπουν, βέβαια, οι ενστάσεις ακόμη και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ώρα αλλαγής για το Οικογενειακό Δίκαιο: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τη «συνεπιμέλεια»

Συνεπιμέλεια : Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, 38 χρόνια μετά την τελευταία αναμόρφωση, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης 

Κατά τη σημερινή συζήτηση αναμένεται η τελική τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος έχει φέρει συνολικά 6 νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη συνεπιμέλεια, ενώ αναμένεται να φέρει και κάποιες ακόμα, οι οποίες -κατά πληροφορίες- θα αφορούν σε παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής.

Παράλληλα, την πρόθεσή της να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου διατύπωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, γεγονός που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρεί από τις ονομαστικές ψηφοφορίες εξαιτίας της διαδικασίας που υιοθετείται λόγω της πανδημίας. Εσωτερικό Βουλή

Πάντως το νομοσχέδιο  για την συνεπιμέλεια αναμένεται να υπερψηφιστεί μόνο από τους «γαλάζιους» βουλευτές, καθώς -όπως έγινε γνωστό από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης- υπάρχει πρόθεση να καταψηφίσουν. Βέβαια, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στις Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίες διατύπωσαν ξεκάθαρα την αντίθεση τους στις προωθούμενες διατάξεις, καταθέτοντας και σειρά τροπολογιών.

Μαριετα Γιαννακου

Μάλιστα, η Μαριέττα Γιαννάκου δήλωσε πως δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου αν δεν αλλάξει η προσθήκη της λέξης  «εξίσου», το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στην επικοινωνία και το «οριστική απόφαση» στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Στον αντίποδα, η Όλγα Κεφαλογιάννη, παρά τις αντιρρήσεις της επί του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια , δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να μην εμφανιστεί στην ψηφοφορία, προκειμένου να μην καταψηφίσει το κόμμα της.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις

Η χθεσινή συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αρκετές εντάσεις, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρά αργά το απόγευμα σε τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις προκειμένου να «καμφθούν» οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν ακόμα και από βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η πρώτη νομοτεχνική βελτίωση αφορά στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα για τη γονική μέριμνα, όπου προστίθεται η φράση «και εξίσου» και το εδάφιο διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».

Η αλλαγή προέκυψε έπειτα από τη διατύπωση ενστάσεων για την λέξη «εξίσου» στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου, που αντιστοιχεί στο 1513 του ΑΚ και αφορά την από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των συζύγων. Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια, υπήρξαν ενστάσεις από την αντιπολίτευση αλλά και τις «γαλάζιες» βουλεύτριες Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με την πρόβλεψη της από κοινού και «εξίσου» γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο. Σύμφωνα με όσα υποστήριξαν, η λέξη παραπέμπει στην ισόχρονη γονική μέριμνα και άρα σε εναλλασσόμενη διαμονή του παιδιού.

Αρχικά, ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι «στο 1510 ΑΚ δεν αναφέρεται το «εξίσου» κατά τη διάρκεια του γάμου γιατί είναι αυτονόητο. Η συγκεκριμένη φράση είναι ενδεικτική ότι μετά το χωρισμό θέλουμε να υπάρχει κοινή άσκηση γονικής μέριμνας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κι από τους δύο γονείς. Όντως είναι καινοτομία η από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας γιατί με το 1513 τη γονική μέριμνα υπεύθυνος να την κατανείμει ήταν ο δικαστής. Δεν περιγραφόταν τι γινόταν μετά τη λύση του γάμου. Νομοθετούμε την από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας για πρώτη φορά εδώ μετά το διαζύγιο».

Με τη νομοτεχνική βελτίωση πρόσθεσε την λέξη «εξίσου» και στο άρθρο 1510, που αφορά στην άσκηση της γονικής μέριμνας κατά τη διάρκεια του γάμου, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες για το θέμα.

Επιπλέον, με νομοτεχνική βελτίωση εξαιρείται η περίπτωση  ενδοοικογενειακής βίας από την δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας, ενώ τέλος στο αντικείμενο των σεμιναρίων για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ