Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Όσα δεν είπε το ΣτΕ για τις εκκρεμείς ενώπιον του υποθέσεις  

Ένα «καυτό» θέμα με το οποίο δεν καταπιάνεται η απεικόνιση των στατιστικών στοιχείων του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων και ο αριθμός των αναβολών που δίνονται οίκοθεν και ανεξέλεγκτα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Όσα δεν είπε το ΣτΕ για τις εκκρεμείς ενώπιον του υποθέσεις   eurokinissi

Παναγιώτης Τσιμπούκης

Μπράβο στο Συμβούλιο της Επικρατείας που είχε την  δύναμη να ανακοινώσει  ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του ανέρχονται στο πολύ υψηλό αριθμό των 12.039 υποθέσεων. Δείγμα ότι οι δικαστές του ΣτΕ έχουν συνειδητοποιήσει την αρνητική κατάσταση που υπάρχει στην εικόνα του δικαστηρίου,  εικόνα η οποία  ταλανίζει το δικαστήριο εδώ και χρόνια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δικαστών  και την μεταφορά μεγάλου μέρους της ύλης του στα Διοικητικά Εφετεία και Πρωτοδικεία. Όσα δεν είπε το ΣτΕ για τις εκκρεμείς ενώπιον του υποθέσεις  

Η πρώτη μεταφορά ύλης στα κατώτερα Διοικητικά Δικαστήρια έγινε όταν πρόεδρος του ΣτΕ ήταν ο Χρήστος Γεραρής. Έκτοτε, ακολούθησαν αρκετά νομοθετήματα,  με τα οποία αποφορτίστηκε με ένα  μεγάλο όγκο δικαστικής ύλης το ΣτΕ. Δηλαδή, μειώθηκαν οι εκκρεμείς υποθέσεις του σε μεγάλο βαθμό.

Ωστόσο,  κατά την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων λησμονήθηκαν να δοθούν στην αρμόδια υπηρεσία, η οποία πάλευε για να βγάλει τα αποτελέσματα πάνω από δύο μήνες, κάποιες λεπτομέρειες, οι οποίες όμως στην ουσία, δεν είναι λεπτομέρειες, αλλά βασικά   στατιστικά στοιχεία, Έτσι δημιουργήθηκαν πολλές απορίες και κενά, μη δίνοντας παράλληλα «με σαφήνεια την λειτουργία και απόδοση» του δικαστηρίου. Δηλαδή, δεν δίνεται η σαφής,     πλήρης και ακτινογραφική εικόνα του ΣτΕ, όπως πράττουν «διεθνώς τα περισσότερα ανώτατα δικαστήρια».

Η στατιστική είναι μια επιστήμη που προσφέρει πολλά και σε πολλούς τομείς. Όμως παράλληλα είναι  ένα εύκαμπτο  «εργαλείο» που σου δίνει ανάλογα με τα δεδομένα που του χορηγείς και τα ερωτήματα που του θέτεις, κάποιο αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, μπορεί να μην του θέσεις κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ή ερωτήματα ή  να ξεχάσεις άλλα στοιχεία να του χορηγήσεις, με αποτέλεσμα να μη σου δώσει-αποτυπώσει από την πλευρά του,   συγκεκριμένα στοιχεία-δεδομένα. Όσα δεν είπε το ΣτΕ για τις εκκρεμείς ενώπιον του υποθέσεις  

Στην πολύ ωραία αυτή στατιστική απεικόνιση των εργασιών του ΣτΕ  για το περασμένο έτος, ελλείπουν παντελώς συγκριτικά  στατιστικά στοιχεία  της τελευταίας πενταετίας, έτσι ώστε ο απλός πολίτης να μπορεί να σχηματίσει μια πλήρη και σαφή εικόνα.

Ενδεικτικά, το ΣτΕ κάνει μεν αναφορά για μια  σταθερή μείωση των  εκκρεμών υποθέσεων μέσα στο 2020 και προαναγγέλλει «δραστική μελλοντική μείωση» των εκκρεμών υποθέσεων,  χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά το τι γινόταν  κατά τα προηγούμενα έτη.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί, ότι τα τελευταία χρόνια (και ειδικά αυτό της πανδημίας) υπήρξε μείωση του αριθμού των αιτήσεων ακυρώσεως που κατατέθηκαν  στο ΣτΕ.

Ενδεικτικά, οι καταθέσεις αιτήσεων ακυρώσεως κατά την τελευταία τετραετία έχουν μειωτική τάση, η οποία απεικονίζεται ως εξής:

Το  2016 ήταν 4.680,

το 2017 ήταν 3.741,

το 2018 ήταν 3.650,

το 2019 ήταν 3.522 και

το 2020 ήταν 3.354.

Ανάλογη μείωση υπήρξε και  στα  σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αποστέλλονται για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ. Ενδεικτικά, το 2019 κατατέθηκαν 288 σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων και το 2020 κατατέθηκαν 223. Όσα δεν είπε το ΣτΕ για τις εκκρεμείς ενώπιον του υποθέσεις  

Ένα «καυτό» θέμα με το οποίο δεν καταπιάνεται η απεικόνιση των στατιστικών στοιχείων είναι ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων και ο αριθμός των αναβολών που δίνονται οίκοθεν και ανεξέλεγκτα.

Κατ΄ αρχάς, να επισημανθεί ότι η κυβερνητικού ενδιαφέροντος αιτήσεις ακυρώσεως, είτε αυτές κατατίθενται από πολίτες είτε από κρατικούς φορείς, όχι μόνο προσδιορίζεται  άμεσα  η εκδίκασή τους, αλλά και εκδίδονται πολύ γρήγορα και οι αποφάσεις.

Τώρα, ως προς τις αιτήσεις ακυρώσεως των πολιτών, φορέων, εταιρειών, κ.λπ. το ΣτΕ δεν επιδεικνύει τα ίδια αντανακλαστικά.

Εδώ, είναι θέμα τύχης σε  ποιο Τμήμα πάει, σύμφωνα με το αντικείμενο  της αίτησης ακύρωσης και σε ποίον σύμβουλο θα χρεωθεί. Ένας μεγάλος αριθμός  αιτήσεων ακυρώσεως παραμένουν «παγωμένες» μέχρι να εκδοθούν αποφάσεις από 5 έως 14 χρόνια.

Το τραγικό είναι ότι εάν οι υποθέσεις αυτές φτάνουν στο ΣτΕ, μετά από αναιρέσεις επί αποφάσεων των  Διοικητικών  Εφετείων, στα 14 αυτά χρόνια πρέπει να προστεθούν άλλα 6 χρόνια τουλάχιστον που διαρκεί η εκδίκασή τους στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία. Έτσι, ο πολίτης ή οι κληρονόμοι του θα πάρουν στα χέρια τους απόφαση μετά από 20 χρόνια. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμών επί πενταετίες αποφάσεων  είναι κατά κανόνα Ανωνύμων Εταιρειών.

Ενδεικτικά, συνολικά 59 υποθέσεις που χειρίζονται 20 περίπου δικαστές του ΣτΕ, αναβλήθηκαν 1.428 φορές και δεν έχουν προσδιοριστή προς συζήτηση, ενώ ένας μικρός αριθμός που έχει προσδιοριστεί δεν είναι βέβαιον εάν δεν αναβληθεί και πάλι «οίκοθεν».

Όπως είναι λογικό τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα στο ΣτΕ δεν γίνεται ούτε καν υπαινιγμός για το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, ούτε καν ένας μέσος όρος που απαιτείται για την έκδοση τους.

Βέβαια τα γνωστά επιχειρήματα ότι η διοίκηση δεν αποστέλλει στοιχεία (φάκελο όπως λένε) δεν ευσταθεί, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αφενός, έκδοσης παρεμπίπτουσας απόφασης που μέσα σε σύντομο διάστημα να παραγγείλει την προσκόμιση των στοιχείων, αφετέρου να προχωρήσει στην συζήτηση της υπόθεσης χωρίς να λάβει υπόψη τα στοιχεία  που θα προσκόμιζε το Δημόσιο. Όσα δεν είπε το ΣτΕ για τις εκκρεμείς ενώπιον του υποθέσεις  

Φυσικά για το θέμα του ατέρμονα αριθμού των αναβολών ούτε που γίνεται λόγος στα στατιστικά στοιχεία.

Απλά, επαναλαμβάνεται εδώ,  ότι υπάρχει στο ΣτΕ ο  «Βασιλιάς των αναβολών» ο οποίος σε 14 υποθέσεις   έχει δώσει 438 αναβολές, και κρατεί «νεκρές» τις υποθέσεις αυτές από 5 έως 12 χρόνια, χωρίς να τις δικάζει. Πλέον αυτού, ο ίδιος  έχει στα χέρια του υποθέσεις που έχει δώσει 40, 35, 33, 30, 29, 27 και 25 αναβολές.

Ακόμη, άλλη δικαστής έχει δώσει σε 10 υποθέσεις 290 αναβολές και όλες αυτές οι υποθέσεις παραμένουν στα συρτάρια της επί 14 ολόκληρα χρόνια. Μια τρίτη δικαστής σε 7 υποθέσεις έχει δώσει 206 αναβολές και παραμένουν στην αναμονή από 7 έως 11 χρόνια.

Κάποιος άλλος δικαστής σε 4 υποθέσεις έχει δώσει 115 αναβολές και κρατάει τις υποθέσεις αυτές αδίκαστες από 10 έως 13 χρόνια, ενώ άλλος έχει δώσει 83 αναβολές σε 3 υποθέσεις και παραμένουν στο συρτάρι του από 10 έως 12 χρόνια.

Ο κατάλογος των αναβολών στο ΣτΕ δεν έχει πυθμένα.

Ο αριθμός έκδοσης αποφάσεων των Επιτροπών Αναστολών, δεν προκαλεί ενδιαφέρον καθώς μέρος αυτών έχουν τυπικό χαρακτήρα. Και αυτό γιατί    δημοσιεύονται  αφού έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις επί των κυρίων αιτήσεων ακυρώσεως που συνοδεύονται και απλά  αναφέρουν ότι περιττεύει η έκδοση της αναστολής, λόγω έκδοσης της απόφασης επί της αίτησης ακύρωσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ