Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2021

Άρειος Πάγος: Δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι έκτακτοι καθηγητές ΤΕΙ

Παρά τις αποφάσεις εργατικών τμημάτων του Αρείου Πάγου με αντίθετη κρίση, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ομόφωνα πως οι συμβάσεις τους δεν είναι, ούτε υποκρύπτουν, σχέση εξαρτημένης εργασίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι έκτακτοι καθηγητές ΤΕΙ
Απόφαση «χαστούκι» στους έκτακτους καθηγητές των ΤΕΙ εξέδωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κρίνοντας ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Ιδρύματος, αλλά έκτακτες και απρόβλεπτες διδακτικές ανάγκες των Τ.Ε.Ι., άρα δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία και δεν μπορούν να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό.
Άρειος Πάγος: Η απόφαση για τους έκτακτους καθηγητές ΤΕΙ

EYROKINISSI

Παρά τις αποφάσεις εργατικών τμημάτων του Αρείου Πάγου με αντίθετη κρίση, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηριού, με την υπ’ αριθμ. 3/2021 απόφασή της έκρινε ομόφωνα ότι οι συμβάσεις με τις οποίες παρέχει το διδακτικό και ερευνητικό του έργο το επί συμβάσει προσωπικό των τέως Τ.Ε.Ι. δεν είναι, ούτε υποκρύπτουν, σχέση εξαρτημένης εργασίας, διότι οι εν λόγω διδάσκοντες «δεν υποβάλλονται κατά την εκτέλεση του έργου τους αυτού, ενόψει της φύσης του, σε ιδιαίτερη δέσμευση και εξάρτηση από τον εργοδότη (Τ.Ε.Ι.), που να δικαιολογεί την ειδική προστασία τους από το εργατικό δίκαιο».
Κατά τους δικαστές, οι συμβασιούχοι καθηγητές των Τ.Ε.Ι. «δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ανωτέρω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες τους (κάλυψη αναγκών λόγω αδειών των τακτικών καθηγητών, κενών θέσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων μέχρι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία κάλυψής τους με τακτικό προσωπικό κ.λπ.)».
Άρειος Πάγος: Η απόφαση για τους έκτακτους καθηγητές ΤΕΙ
Σημειώνεται, ότι το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με σειρά αποφάσεών του είχε απαντήσει στο ζήτημα της εξάρτησης των εργαζομένων από τα Τ.Ε.Ι. και της υπαγωγής τους στο προστατευτικό καθεστώς του νόμου 2112/1920 (άρθρο 8), κρίνοντας ότι το εν λόγω διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των συμβασιούχων διδασκόντων στα Τ.Ε.Ι. της χώρας παρέχει την εργασία του στο πλαίσιο μίας ενιαίας σύμβασης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.
Το 2018 στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναβίωσε το θέμα και παραπέμφθηκε η υπόθεση στην Ολομέλεια. Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν οι διδάσκοντες εκπαιδευτικοί των Τ.Ε.Ι. παρέχουν εξαρτημένη εργασία, έτσι ώστε να μπορούν οι συμβάσεις τους να αναγνωριστούν ως μία ενιαία σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
Τελικά, η Ολομέλεια αποφάνθηκε αρνητικά για τους εκπαιδευτικούς των Τ.Ε.Ι.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ