Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Όσα θα ισχύσουν από Δευτέρα – Πώς θα ψωνίζουμε, πώς θα μετακινούμαστε με τα νέα μέτρα

Επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσω του ανοίγματος των καταστημάτων από την Δευτέρα, αποφάσισε η κυβέρνηση. Με αυστηρούς όμως όρους και με προειδοποιήσεις πως εάν διαπιστωθεί αύξηση κρουσμάτων, θα επανέλθουν τα αυστηρότερα μέτρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Όσα θα ισχύσουν από Δευτέρα – Πώς θα ψωνίζουμε, πώς θα μετακινούμαστε με τα νέα μέτρα

Επιστροφή στη λειτουργία των καταστημάτων θα σημάνει από τη Δευτέρα, με αυστηρούς όμως κανόνες. Την απόφαση να δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα επιχειρήσεων δόθηκε την Παρασκευή κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, στην οποία συμμετείχε αυτή τη φορά και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι πελάτες θα μπορούν να παραμένουν στα καταστήματα το ανώτατο για δύο ώρες, θα μπορούν να ανοίξουν από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, οι αποστάσεις μεγαλώνουν και οι πολίτες θα πρέπει να διατηρούν το μήνυμα που έστειλαν για την μετακίνησή τους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις θα πρέπει να κλείσουν και ραντεβού πριν την προσέλευσή τους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Παρασκευής, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν πάλι την παροχή υπηρεσιών οι δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ.

Στις δραστηριότητες των κομμωτηρίων, κουρείων, κέντρων αισθητικής, αλλά και στις διαιτολογικές υπηρεσίες θα υπάρχει ελάχιστη απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας 2 μέτρων. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους. να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα πρέπει να επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Τα καταστήματα

Από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκινάνε τη λειτουργία τους και τα καταστήματα με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Για να γίνει η μετακίνηση, που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο ώρες, θα πρέπει οι πολίτες να στείλουν sms στο 13033 με την επιλογή 2, μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ή με το έντυπο βεβαίωση κίνησης, με χειρόγραφη βεβαίωσης κίνησης.

«Είναι ακριβώς ο αριθμός που χρησιμοποιούσατε μέχρι τώρα για να πάτε στο σούπερ μάρκετ. Το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος αριθμός θα χρησιμοποιείται για να πάτε σε οποιοδήποτε κατάστημα λιανικού εμπορίου» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που ανακοίνωσε την επανέναρξη του λιανεμπορίου.

Όπως διευκρίνισε, ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του τηλέφωνο το μήνυμα του 13033 με την επιλογή 2, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης μετακίνησης του για ενδεχόμενο έλεγχο. Η κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια δύο ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής ελεύθερα, να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός του καταστήματος».

Σε κάθε περίπτωση παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα της υποχρεωτικής μάσκας και τη τήρηση αποστάσεων. «Οι αναγκαίες αποστάσεις, στα έως τα 100 τετραγωνικά μέτρα έως τέσσερις πελάτες και για τα επιπλέον, τα μεγαλύτερα καταστήματα, συν 25 τετραγωνικά μέτρα, ένας πελάτης. Αυτό είναι αυστηρότερο από ό,τι είχαμε συζητήσει στο παρελθόν, καθόσον κατά το παρελθόν είχαμε ανά 15 επιπλέον τετραγωνικά μέτρα ένα πελάτη. Τώρα γίνεται ανά 25 μέτρα, ακριβώς γιατί είμαστε στον χειμώνα, ανησυχούμε για αυτά που συμβαίνουν στη Βόρεια Ευρώπη και θέλουμε να δείξουμε την μέγιστη δυνατή ασφάλεια» τόνισε ο υπουργός.

«Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών και εντός των εμπορικών κέντρων malls, εκπτωτικά χωριά, εκπτωτικά καταστήματα και λοιπά, τα οποία επίσης θα λειτουργούν, θα είναι ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα επιφανείας του κυρίως χώρου. Δηλαδή και στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα» διευκρίνισε, προσθέτοντας πως «στα ταμεία θα υπάρχει υποχρεωτική απόσταση δύο μέτρων».

Επίσης, για το λιανικό εμπόριο και για τις συγκεκριμένες , δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής λειτουργίας για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. «Ο λόγος που βάζουμε την Κυριακή σε λειτουργία, για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις, είναι γιατί θέλουμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο για να μπορούν οι συμπολίτες μας να κάνουν τα ψώνια τους και οι επιχειρήσεις να οργανώσουν το πελατολόγιό τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι εικόνες του συνωστισμού» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Διατηρείται, επίσης, σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν. Επίσης, διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων, δηλαδή από νομό σε νομό. Για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις λειτουργίες επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα. Επίσης, το κυνήγι και το ψάρεμα παραμένουν προσωρινά σε αναστολή.

Μπορεί να ξανασφίξει ο κλοιός

Όπως, ωστόσο, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης «εάν η επιδημία δείξει τάσεις επαναφοράς, δεν λέω αν επανέλθει, θα δράσουμε πολύ ταχύτερα και δεν θα επιτρέψουμε να επανέλθει. Εάν δείξει τάση επαναφοράς θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε χαρακτηριστικά: «Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σήμερα στην Βουλή, τα δεδομένα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα. Είναι σαν να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, σε ένα δρόμο με πολλές στροφές, με πολλές παγίδες. Σε έναν τέτοιο δρόμο άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε πατάς φρένο. Συχνά αλλάζει ταχύτητες και όταν πρέπει στρίβεις το τιμόνι. Και νομίζω θα ήταν ολέθριο σε τέτοιες συνθήκες να μένεις εγκλωβισμένος σε μια μόνο πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα. Είναι έτσι ακριβώς».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ