Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

«Παγωμένη» παραμένει η σύμβαση  των 8,2 εκ. ευρώ για την προώθηση της διαμεσολάβησης

Η σύμβαση παραμένει «παγωμένη» εν αναμονή  της έγκρισης και αξιολόγησης  του Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης (ΤΔΠΠ) και αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει, χωρίς όμως να είναι σαφής ο ακριβής χρόνος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Παγωμένη» παραμένει η σύμβαση  των 8,2 εκ. ευρώ για την προώθηση της διαμεσολάβησης

«Παγωμένη» παραμένει   η   σύμβαση  που έχει υπογραφεί από τον περασμένο Νοέμβριο, ύψους 8,2 εκατ. ευρώ, μεταξύ   του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και του γενικού γραμματέα της ΟΠΕΜΕΔ Νικόλα Κανελλόπουλου, αλλά  και με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕυρΟΔΔ), που διευθύνει ο καθηγητής  του  Δημοσίου Δικαίου στην Νομική Σχολή  του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  Σπύρος Φλογαίτης.

Αντικείμενο της σύμβασης αυτής είναι η  «ενδυνάμωση του θεσμού του νομικού παραστάτη-δικηγόρου» στο θεσμό της διαμεσολάβησης στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Με άλλα λόγια, αφορά την   εκπαίδευση των δικηγόρων στο θεσμό της διαμεσολάβησης.

Η σύμβαση παραμένει «παγωμένη» εν αναμονή  της έγκρισης και αξιολόγησης  του Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης (ΤΔΠΠ) και αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να προχωρήσει, χωρίς όμως να είναι σαφής ο ακριβής χρόνος.

Διευκρινίζεται, ότι η επίμαχη σύμβαση (υποέργο 3) δεν υπογράφεται μεν από τον  εκπρόσωπο του ΕυρΟΔΔ, αλλά ωστόσο μέσω της σύμβαση του ανατίθενται αρμοδιότητες έναντι συγκεκριμένου ποσού.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι  πρόσφατα  το υπουργείο Δικαιοσύνης με τον  ΕυρΟΔΔ έχει συνάψει και σύμβαση,  ύψους 195.000 ευρώ, που αποσκοπεί στην παροχή υποστήριξη από την πλευρά του  Οργανισμού, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης, για την  υλοποίηση του σχεδιασμού  και της εφαρμογής των πολιτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑΧΔΙΚ.

Τώρα, η σύμβαση  αυτή για το θεσμό της διαμεσολάβησης, η οποία χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους, είναι αρχικού προϋπολογισμού 8.204.000 ευρώ και η διάρκεια της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να ξεπεράσει την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Σκοπός της σύμβασης είναι η ενδυνάμωσης της επιμόρφωσης (εκπαίδευσης) των δικηγόρων στον τομέα της διαμεσολάβησης, καθώς η παράστασή τους  είναι υποχρεωτική σύμφωνα με τη  νομοθεσία.

Εκτιμάται σύμφωνα με τη σύμβαση ότι θα εκπαιδευτούν στο θεσμό της διαμεσολάβησης, μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων, 46.000 δικηγόροι ανά την Ελλάδα, αριθμός ο οποίος όπως επισημαίνεται από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, είναι εξωπραγματικά μεγάλος.

Τα σεμινάρια αυτά θα πραγματοποιηθούν από τα κέντρα διαμεσολάβησης των Δικηγορικών Συλλόγων, του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.λπ.

Από το συνολικό ποσό των περίπου  8,2 εκ. ευρώ:

1) τα 6 εκ. ευρώ θα διατεθούν στους εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους δικηγόρους (η αμοιβή των δικηγόρων για την συμμετοχή τους στα σεμινάρια δεν έχει καθοριστεί ακόμη),

2) το ποσό του 1.250.000 ευρώ θα διατεθεί για επικοινωνιακό σχεδιασμό (media plan), δηλαδή την διοργάνωση εκδηλώσεων και διαφημιστικών spots στα Μέσα Μαζικής  Ενημέρωσης και άλλου, οι οποίες θα αποσκοπούν να καταδείξουν την ωφέλεια που θα έχει ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, κ.λπ. από  την επιλογή  της διαμεσολάβηση ως μέσο επίλυσης των  αστικών και εμπορικών διαφορών του (αντιδικιών του) και τη   μη καταφυγή του στα δικαστήρια,

3) το ποσό των 102.000 ευρώ θα δοθεί στο ΕυρΟΔΔ για «τη δικτύωση και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων» και

4) περίπου 504.000 ευρώ θα δοθούν στον ΟΠΕΜΕΔ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ