Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Παγώνει το ΣτΕ την απόφαση του Υπουργού Υγείας για τις εκλογές του ΠΙΣ

Ο υπουργός Υγείας, με απόφασή του, αρνήθηκε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, τις οποίες και ακύρωσε, επικαλούμενος παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παγώνει το ΣτΕ την απόφαση του Υπουργού Υγείας για τις εκλογές του ΠΙΣ
Το ΣτΕ αποφάσισε την ακύρωση της πράξης του υπουργού Υγείας, κατά το μέρος που με αυτήν δεν επικυρώθηκαν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της 3.3.2019 για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών (Α.Π.Σ.Ι.) και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.).
Ειδικότερα, κατά τις αρχαιρεσίες της 3.3.2019 πλειοψήφησε ο συνδυασμός «Δημοκρατική Κίνηση- Ενότητα-Συνεργασία»  με ποσοστό 61,79% και έλαβε 9 από τις 15 θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στις 16.3.2019 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.
Όμως, ο  υπουργός Υγείας, με την   από 25.4.2019 απόφασή του, αρνήθηκε να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, τις οποίες και ακύρωσε, επικαλούμενος παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία.
Κατόπιν τούτου, στις 22.6.2019 διεξήχθησαν επαναληπτικές αρχαιρεσίες, κατά τις οποίες ο εν λόγω συνδυασμός έλαβε μειωμένο ποσοστό  48% και απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. (7 έδρες). Το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών επικυρώθηκε με την από 2.7.2019 απόφαση του υπουργού Υγείας, ενώ στις 17.7.2019 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.
Ο εν λόγω συνδυασμός προσέφυγε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και  το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ με  την υπ΄ αριθμ. 728 /2021 απόφασή του,  έκρινε ότι η εποπτεία  από τον υπουργό Υγείας στον Π.Ι.Σ., η οποία κατατείνει στην επικύρωση των αρχαιρεσιών του Π.Ι.Σ., έχει την έννοια ερμηνευόμενη υπό το φως του  Συντάγματος, ότι ο υπουργός ασκεί μόνο έλεγχο νομιμότητας και δεν έχει αρμοδιότητα να προβεί σε ουσιαστικό έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας.
Πανελληνιος Ιατρικος Συλλογος
Αναλυτικότερα,  ο υπουργός Υγείας δεν δύναται, κατά την άσκηση του ελέγχου, να προβεί σε νέα ουσιαστική εκτίμηση των ληφθέντων υπόψη από την εφορευτική επιτροπή του Π.Ι.Σ. στοιχείων  και να καταλήξει σε διαφορετική κρίση, γιατί αυτό δεν συνιστά έλεγχο νομιμότητας, αλλά νέα κρίση επί της ουσίας της υπόθεσης.
Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι μη νόμιμα ο υπουργός Υγείας δεν επικύρωσε τις αρχαιρεσίες της 3.3.2019, με την αιτιολογία ότι δεν διαβιβάσθηκαν σε αυτόν το σύνολο των ψηφοδελτίων και οι ενστάσεις της εκλογικής διαδικασίας.
Τέλος, ακυρώθηκε η προσβαλλόμενη πράξη, κατά το μέρος αυτής, με το οποίο αποφασίσθηκε η μη επικύρωση των αποτελεσμάτων και η ολική ακύρωση των αρχαιρεσιών της 3.3.2019, και αναπέμφθηκε η υπόθεση, στη διοίκηση, προκειμένου να εκφέρει εκ νέου κρίση επί της νομιμότητας των αρχαιρεσιών της 3.3.2019 και, σε καταφατική περίπτωση, να επικυρώσει τα αποτελέσματά τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ