Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν – ΒΙΝΤΕΟ

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πανελλαδική απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ – Ποιοι συμμετέχουν – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Πανελλαδική 24ωρη απεργία προκηρύχθηκε αύριο Πέμπτη, από τους εργαζόμενους για το εργασιακό νομοσχέδιο. Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς στην απεργία θα συμμετέχουν και τα ΜΜΜ.

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία, στην οποία θα συμμετέχουν:

  • δάσκαλοι και καθηγητές, ναυτεργάτες, γιατροί και νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων.
  • Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Την ίδια στιγμή, η κινητοποίηση των Ελεγκτών Εναέριας κυκλοφορίας κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, με αποτέλεσμα οι πτήσεις αύριο από και προς τα αεροδρόμια της χώρας να πραγματοποιούνται κανονικά.

Απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν αργά το βράδυ το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ, για αύριο Πέμπτη ισχύουν τα εξής:

  • Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ, τελικά η γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), και οι γραμμές 2 και 3 του μετρό δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.
  • Η στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας για το πρωί και το βράδυ κρίθηκε παράνομη οπότε το Συνδικάτο με έκτακτη ανακοίνωση ανέστειλε την κινητοποίηση.
  • Τα τρόλεϊ δε θα κινηθούν στην αρχή της βάρδιας καθώς θα ισχύσει η στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει έως τις 9 το πρωί. Τις πρωινές ώρες όμως θα εκδικαστεί η προσφυγή της ΟΣΥ κατά του Σωματείου, οπότε η πραγματοποίησης της εξαγγελθείασας στάσης εργασίας στη λήξη της βάρδιας θα εξαρτηθεί από την απόφαση.
  • Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.
  • Τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα κινηθούν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς η δική τους κινητοποίηση κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοπα μέσα, κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΟΣΥΠΑ κρίθηκε παράνομη.

Από τις κινητοποιήσεις θα επηρεαστούν και τα βραδυνά δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών και Πάτρας καθώς ορισμένα θα καταργηθούν εξαιτίας της 3ωρης στάσης εργασίας των σιδηροδρομικών από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης έως τα μεσάνυχτα. Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων και θα επανέλθει με νεώτερη ενημέρωση.

Δάσκαλοι – Καθηγητές

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους, θα συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.»

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της προκηρύττει 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ, για την Πέμπτη, 21η Σεπτεμβρίου 2023, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα εκείνη. «Ενός σχεδίου νόμου που «συμπληρώνει» τις διατάξεις του Νόμου Χατζηδάκη, αλλά προσθέτει μια εφιαλτική διάσταση. Την αλλαγή παραδείγματος, όχι μόνο για την εργασία, αλλά για τις ζωές μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Γιατροί και νοσηλευτές

Δύσκολη και για τους ασθενείς στα νοσοκομεία θα είναι η Πέμπτη.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι «θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου «προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του. Τα αιτήματα είναι να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού

«Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)

Κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.

Ως εκ τούτου, κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο και έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα απεργία τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ