Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Παραίτηση Αγοραστού ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – “Καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη η παρέμβαση του Αρείου Πάγου” λέει ο ίδιος – ΒΙΝΤΕΟ

"Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης" τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. "Ανεπαρκής και άσχετος ο Αγοραστός" λέει ο δήμαρχος Παλαμά. Τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας για το φράγμα Καράμπελη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παραίτηση Αγοραστού ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – “Καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη η παρέμβαση του Αρείου Πάγου” λέει ο ίδιος – ΒΙΝΤΕΟ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Παραίτηση Αγοραστού ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “με εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε ρωγμή σε φράγμα”. 

Συγκεκριμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη το οποίο σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά”. 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

eurokinissi

Παραίτηση Αγοραστού ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αναλυτικά η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

“Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά.

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια.

Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει – εκτός από τις δικές του – και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη. Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news.

Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις”

Τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας

Ο Κώστας Νούσιος αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο OPEN και στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”

Για το φράγμα Καράμπελη

Η περιφέρεια καλείται να απαντήσει στην εισαγγελία ορισμένα ερωτήματα για το φράγμα του ποταμού Καράμπελη. Το ερώτημα που διατυπώνεται είναι «εάν έγινε παρέμβαση ή όχι έτσι ώστε να προστατευτεί η Καρδίτσα αλλά να καταστραφούν τα γύρω χωριά», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη.

Για το ζήτημα αυτό ο αντιπεριφερειάρχης αναλύει τα εξής, για το τι έγινε και ποιος έχει την ευθύνη: «Στον ποταμό Καράμπελη υπάρχει ένα αρδευτικό φράγμα το οποίο σηκώνεται όταν ξεκινάει η αρδευτική περίοδος, δηλαδή αρχές Ιουνίου, μέχρι στις 30 Αυγούστου, στο τέλος της περιόδου. Έτσι γίνεται κάθε χρόνο, έτσι έγινε και τώρα. Το φράγμα αυτό είναι ξύλινες πόρτες. Υπάρχει εκεί ώστε να κρατάει νερό για να ποτίζουν τα χωριά του Παλαμά και να φτάνει το νερό μέχρι τη Λάρισα, κάθε χρόνο. Επειδή το συγκεκριμένο φράγμα δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το νομό, στις 30 Αυγούστου, πέφτει.

Επειδή έχει υπάρξει μια έντονη παραφιλολογία για τομή που έγινε στο ανάχωμα στον Κοσκινά. Κάποια στιγμή το μεσημέρι της 6ης Σεπτεμβρίου είχαμε θέσει όλα τα μηχανήματά μας σε επιφυλακή. 15 μηχανήματα ήταν στα επικίνδυνα σημεία και άλλα 15 ενεργούσατε σε διαφορετικά σημεία ανάλογα με τα αιτήματα των δημάρχων και των προέδρων. Αργά το βράδυ είχε φουσκώσει ο Καλέτζης και εγώ βρισκόμουν στην Καρδίτσα και έλαβα ένα τηλέφωνο από τον δήμαρχο Παλαμά, κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να κάνει τομή στο ανάχωμα για να αποσυμφορηθούν τα νερά. Ο Κοσκινάς είναι ένα χωριό που είναι μετά τον Παλαμά και είναι στα καταλυτικά σημεία. Του είπα ‘’εάν θες δήμαρχε το μηχάνημα, είναι εκεί. Κάνε ότι νομίζεις για να σωθεί το χωριό”. Και πράγματι αυτό έγινε και αυτή ήταν η εντολή μου.

Το συγκεκριμένο ανάχωμα έχει ανοίξει και κατά τον Διομήδη και κατά τον Ιανό. Είναι μια πάγια τακτική όταν σηκώνονται πάρα πολύ τα νερά και πηγαίνουν προς τον Κοσκινά, που πνίγεται συχνά. Κόβοντας το ανάχωμα για 3-4 μέτρα προσυμφωνούνται τα νερά προς την πλευρά των χωραφιών και μετά σιγά σιγά κατευθύνονται προς τον Πηνειό. Υπάρχει μια παράλληλη φιλολογία που λέει πως τα νερά αυτά πνίξανε τον Παναμά. Να σας ενημερώσω πως ο Κοσκινάς με τον Παλαμά έχουν 6 χιλιόμετρα απόσταση στην ευθεία και η υψομετρική διαφορά είναι 14 μέτρα. Ο Παναμάς έχει 107 μέτρα υψόμετρο και ο Κοσκινάς 93. Άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο τα νερά να παίρνουν ανηφορική φορά.

Ο Κοσκινάς πνίγηκε γιατί ήταν τόσο μεγάλη η ένταση του φαινομένου, τόσο πολύ το νερό από τη βροχή. Ο Παλαμάς πνίγηκε γιατί ήρθαν νερά από τον Φαρσαλίτη, από τον Ενιπέα, έσπασε το φράγμα της Φανάρας και του Σταυρού που είναι δίπλα από τον Παλαμά και όλα αυτά τα νερά μπήκαν στον οικισμό.

Επειδή βγαίνουν κάποιοι αστείοι τύπου που δεν έχουν καμία εικόνα και δεν ξέρουν πως λειτουργούν τα ποτάμια, έτσι έγιναν ακριβώς. Τα νερά αυτά έφυγαν και πήγαν στον Πηνειό γιατί υπάρχει και ένα σενάριο πως σπάσαμε το ανάχωμα του Κοσκινά για να μπορέσει να γλιτώσει η Λάρισα. Μα αυτά τα νερά θα πήγαιναν στη Λάρισα ούτωσι άλλως, στη Λάρισα πήγαν και τώρα.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει πως στον Καράμπελη καθαιρέθηκε το αρδευτικό φράγμα, το οποίο είναι αρμοδιότητα του δήμου Παλαμά. Ο ίδιος ο δήμαρχος το καθαίρεσε, λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «και η τομή στο ανάχωμα του Κοσκινά ήταν απόφαση του δημάρχου Παλαμά».

Σε σχετική ερώτηση απαντά πως «δεν υπάρχει καμία μετάθεση ευθυνών. Εμείς τις ευθύνες που είναι να πάρουμε τις έχουμε πάρει και ήδη υπάρχει μια εισαγγελική παρέμβαση και θα απαντήσουμε αρμοδίως για τα έργα που έχουν γίνει».

Δήμαρχος Παλαμά: “Δεν έχω το παραμικρό μερίδιο ευθύνης – Ανεπαρκής και άσχετος ο Αγοραστός”

«Δεν ζήτησα εγώ να σπάσει το φράγμα», είπε κατηγορηματικά ο δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου.

Ανεπαρκής και άσχετος ο Αγοραστός” είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σακελλαρίου για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Αγοραστός: “Καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη η παρέμβαση του Αρείου Πάγου” λέει ο ίδιος

Για τα πυρά που δέχεται η διοίκηση της περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή τις πλημμύρες απάντησε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη και επιβεβλημένη» την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, προκειμένου όπως είπε «να σταματήσουν τα τερατώδη ψέματα και να λάμψει η αλήθεια».

Ερωτηθείς για την κατάρρευση της γέφυρας του Ξηριά, έξι μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, ο κ. Αγοραστός υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας αφορούσαν την ενίσχυση της κοίτης του ποταμού.

«Η γέφυρα έπεσε γιατί δεν άντεξε το φαινόμενο» είπε ο κ. Αγοραστός ενώ για την περίπτωση του Ενιπέα διευκρίνισε πως «δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια», αναφέροντας παράλληλα πως κάθε έργο έχει κωδικό και εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ψηφίζεται από το περιφερειακό, την οικονομική επιτροπή και παρακολουθείται από ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ακολούθως υποστήριξε πως «όποιο έργο έγινε άντεξε» καταλήγοντας ότι ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ