Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έβαλε στο στόχαστρο Αγοραστό, Μπέο και άλλους αυτοδιοικητικούς – Ψάχνει ακόμα και διάπραξη κακουργήματος

Η παραγγελία της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, σχετικά με τις πλημμύρες τη Θεσσαλία- Επί τάπητος όλες οι καταγγελίες για τις χρηματοδοτήσεις, τα αντιπλημμυρικά και τα λεφτά που “διατέθηκαν για άλλους σκοπούς”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έβαλε στο στόχαστρο Αγοραστό, Μπέο και άλλους αυτοδιοικητικούς – Ψάχνει ακόμα και διάπραξη κακουργήματος Eurokinissi

Μια αναλυτική και πολύ συγκεκριμένη παραγγελία που κινητοποιεί δικαστική διερεύνηση όσων έγιναν μετά τον “Ιανό” στη Θεσσαλία, έστειλε χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, βάζοντας στο εισαγγελικό στόχαστρο συγκεκριμένα πρόσωπα από την αυτοδιοίκηση. Η παραγγελία, δεν είναι από τις συνηθισμένες, αφού έχει πολύ συγκεκριμένες αναφορές, περιλαμβάνει όλα όσα έχουν καταγγελθεί δημοσίως και βάζει στο κάδρο ξεκάθαρα τους:

– Κώστα Αγοραστό, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους αντιπεριφερειάρχες του νομού Μαγνησίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας, καθώς και τον αντιπεριφειάρχη κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας,

-Αχιλλέα Μπέο, Δήμαρχο Βόλου και αρμόδιους Αντιδημάρχους του καθώς και τον Βασίλη Τσιάκο, Δήμαρχο Καρδίτσας και αρμόδιους Αντιδημάρχους του. 

Η παρέμβαση βέβαια ήταν μονόδρομος μετά τα όσα έγιναν στη Θεσσαλία, ενώ είναι γνωστό πως στις 8 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με αμφότερους να είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Ο Ιανός και το κακούργημα 

Η εισαγγελική παραγγελία θέτει ως χρονικό όριο τον Ιανό και όσα έγιναν από εκείνη την καταστροφή μέχρι σήμερα, ενόψει μάλιστα αφενός της κοινής πείρας που είχε προκύψει από τότε και βέβαια των ακριβέστατων μετεωρολογικών προβλέψεων που περιέγραφαν το φαινόμενο. Μάλιστα ζητεί εμμέσως πλην σαφώς πως η κλιματική κρίση είναι μεν εδώ αλλά ενδεχομένως υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει και δεν έγιναν. 

Το ζητούμενο εν ολίγοις είναι αν υπήρχαν συγκεκριμένα έργα που δεν έγιναν ή που έγιναν με κακοτεχνίες. 

Η παραγγελία της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου έρχεται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο, προκειμένου να αναζητηθούν, έστω και εκ των υστέρων, ευθύνες για τις βαριές και εγκληματικές πρακτικές αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής που- ερευνάται πλέον αν- δεν έκαναν αναγκαία έργα για να περιοριστεί η τραγωδία. Γι’ αυτό και βάζει ένα πλαίσιο αδικημάτων που πρέπει να ερευνηθούν, αναβαθμίζοντας την έρευνα σε επίπεδο και κακουργημάτων. Ζητεί δηλαδή να διερευνηθούν αδικήματα όπως

-της πλημμύρας (με ενδεχόμενο δόλο ή από αμέλεια), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας, της έκθεσης κλπ. Πολλά από αυτά επισύρουν βαριές ποινές πολυετούς κάθειρξης εφόσον κριθεί ότι έχουν διαπραχθεί…

Τα 11 σημεία

Η παραγγελία απευθύνεται στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελίες Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων και θέτει συγκεκριμένα κατασκευαστικά ερωτήματα :

-Γιατί η γέφυρα του Ποταμού Ξηριά στον Αλμυρό που αναβαθμίστηκε μετά τον Ιανό τελικά κατέρρευσε 

-Γιατί δεν κατασκευάστηκε υδραυλικό έργο στη γέφυρα του ΟΣΕ Παπαδιαμάντη με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο χείμαρρος του Κραυσίδωνα 

-Έγινε ή όχι παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ώστε να προστατευθεί η Καρδίτσα αλλά να καταστραφούν τα γύρω χωριά

-Ενώ στο επίκεντρο της έρευνας μπαίνει και το φράγμα του Ενιπέα το οποίο όπως καταγγέλλεται δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς βρίσκεται ακόμη στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης του

Στο στόχαστρο του Αρείου Πάγου Αγοραστός και Μπέος

eurokinissi

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός περιγράφει 11 σημεία έρευνας με βάση τις δημόσιες καταγγελίες και τα δημοσιεύματα:

  1. Τι έκαναν πριν το φαινόμενο, αλλά και κατά τη διάρκεια του φαινομένου, σε επίπεδο συντονισμού των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών τους.
  2. Πόσα χρήματα πήγαν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Βόλου και Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023 σε αντιπλημμυρικά και πόσα για άλλους σκοπούς , όπως π.χ. για έργα οδοποιίας και αθλητισμού ή για επικοινωνία.

3.Ποια αντιπλημμυρικά έργα έγιναν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καθώς και από τον Δήμαρχο Βόλου στο Δήμο του Βόλου, και από τον Δήμαρχο Καρδίτσας στο Δήμο Καρδίτσας, την τριετία 2020-2023, ποια δεν έγιναν και ποια δεν ολοκληρώθηκαν και για ποιους λόγους. Πόσο αποτελεσματικά ήταν τελικά τα έργα που έγιναν, καθώς επίσης και εάν οι αντίστοιχες μελέτες αυτών ελάμβαναν υπόψη κακοκαιρίες παρόμοιες με την «Daniel».

  1. Τι έγινε σε επίπεδο κακοτεχνιών π.χ στη γέφυρα του χειμάρρου Ξηριά στον Αλμυρό Μαγνησίας, η οποία είχε πληγεί από τις πλημμύρες του «Ιανού» και ανακατασκευάσθηκε («αναβαθμίσθηκε» ή άλλως «αποκαταστάθηκε ή ενισχύθηκε») τέλη του 2022 με Άνοιξη του 2023, για να καταρρεύσει τελικά τμήμα της τον Σεπτέμβριο του 2023. Εδώ στο στόχαστρο είναι και οι εργολάβοι.
  2. Υπήρχε μια συνολική μελέτη που να συνδέει τα επιμέρους έργα προς το σκοπό της ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος των πλημμυρών, ή αποσπασματικά, μικρής κλίμακας, και χωρίς έλεγχο έργο;
  3. Αληθεύει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του κάμπου.
  4. Αν λειτουργούσε στην πόλη του Βόλου το αντλιοστάσιο του Παλιού Λιμεναρχείου και οι δεξαμενές συλλογής & εκτόνωσης των όμβριων υδάτων στη Νεάπολη, και σε αποφατική περίπτωση αν αυτό συνετέλεσε στην ένταση της πλημμύρας.
  5. Για ποιο λόγο δεν κατασκευάσθηκε κάποιο ειδικό υδραυλικό έργο, στη γέφυρα του ΟΣΕ της οδού Παπαδιαμάντη, στον χείμαρρο του Κραυσίδωνα, στην πόλη του Βόλου, και αν εξαιτίας της παράλειψης αυτής υπερχείλισε ο Κραυσίδωνας, με αποτέλεσμα την καταστροφή υποδομών και περιουσιών.
  6. Για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση του έργου του φράγματος του Ενιπέα στα Φάρσαλα, το οποίο εκτιμάται ότι θα θωρακίσει την περιοχή, με αποτέλεσμα τρία χρόνια μετά τον «Ιανό», όταν και είχε επικαιροποιηθεί η επισήμανση της κρισιμότητάς του, να βρίσκεται στη δεύτερη φάση δημοπράτησης της μελέτης.
  7. Αν από τη χρηματοδότηση περίπου 12.500.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα μετά τον Ιανό, το 60% διατέθηκε για έργα «βιτρίνας» και «αλλότριους σκοπούς» και μόνο τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν για έργα που σχετίζονταν αποκλειστικά με τις επιπτώσεις του «Ιανού» ή την πρόληψη για ανάλογη απειλή στο μέλλον.
  8. Αν οι ερευνώμενοι προχώρησαν στην κατασκευή έργων βιτρίνας και όχι αποκατάστασης των ζημιών του «Ιανού», σε έργα ασφαλτόστρωσης σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί και σε εργολαβίες με τόσο υψηλές εκπτώσεις που εξαρχής προκαλούσαν αμφιβολίες για την ποιότητα και την επάρκεια των έργων, ερευνώντας στην περίπτωση αυτή και τους αναδόχους των σχετικών έργων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ