Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

Παρατείνονται οι προθεσμίες διόρθωσης εγγραφών στο Κτηματολόγιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022

Ικανοποίηση από τους δικηγόρους για την αποδοχή του αιτήματος τους. Τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Στύλιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρατείνονται οι προθεσμίες διόρθωσης εγγραφών στο Κτηματολόγιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 eurokinissi

Την παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 προβλέπει διάταξη, στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η πρόβλεψη αυτή ικανοποίησε τους δικηγόρους, καθώς πρόκειται για αποδοχή ενός πάγιου αιτήματος τους.

Αυτό αποτυπώθηκε και στην τηλεδιάσκεψη που είχε αντιπροσωπεία της Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιο για θέματα Κτηματολογίου Γεώργιο Στύλιο και στελέχη του υπουργείου. Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμιών διόρθωσης εγγραφών έως 31/12/22

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση του νομοσχέδιου προβλέπεται επί λέξει:

«Για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 (Α’ 162), η αποκλειστική προθεσμία της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998, εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11.2018, λήγει στις 31.12.2022.

Η ανωτέρω καταληκτική ημερομηνία ισχύει και για τις περιοχές στις οποίες οι πρώτες εγγραφές καταχωρίσθηκαν από την 1η.1.2013 έως και την 31η.12.2013.

Κατ’ εξαίρεση, για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 3481/2006 (Α΄ 162), κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4623/2019 (Α΄ 134) εξακολουθούσαν να τελούν υπό κτηματογράφηση και δεν είχαν εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη περαίωσης της κτηματογράφησης και η απόφαση έναρξης ισχύος του Κτηματολογίου, η αποκλειστική προθεσμία της περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998 λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους εντός του οποίου συμπληρώνονται οκτώ (8) έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του Κτηματολογίου». Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμιών διόρθωσης εγγραφών έως 31/12/22

Από την πλευρά της Ολομέλειας ζητήθηκε πάντως η προθεσμία διορθώσεως των κτηματολογικών εγγραφών να ασκείται όχι εντός 8 ετών από την έναρξη της προθεσμίας, αλλά εντός 20 ετών ώστε να ευθυγραμμιστεί η διάταξη αυτή με την 20ετή παραγραφή που ισχύει στις εμπράγματες διεκδικητικές αγωγές. Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμιών διόρθωσης εγγραφών έως 31/12/22

Προτάσεις δικηγόρων για άλλες διατάξεις

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, οι εκπρόσωποι της Ολομέλειας έθεσαν και μία σειρά άλλων παρατηρήσεων και προτάσεων επί του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων:

  • Ζητήθηκε και έγινε αποδεκτό από τον κ. Υφυπουργό η πρόσληψη των δικηγόρων με έμμισθη εντολή στο Κτηματολόγιο, που προβλέπεται από το άρθρο 18 του νομοσχεδίου, να πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της πενταμελούς επιτροπής του Κώδικα Δικηγόρων, αίτημα για το οποίο δεσμεύθηκε ο κ. Στύλιος ότι θα ικανοποιηθεί.
  • Ζητήθηκε να προβλεφθεί η δυνατότητα επίλυσης των κτηματολογικών διαφορών μέσω της θεσμικής διαιτησίας των Δικηγορικών Συλλόγων.
  • Συζητήθηκε η πρόβλεψη να περατώνεται πρόωρα η διαδικασία κτηματογράφησης, με σκοπό την επιτάχυνσή της, και να αναγράφονται οι τυχόν εκκρεμότητες στο κτηματολογικό φύλλο, ζητήθηκε δε οι δικηγόροι να έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου της κτηματογράφησης, ώστε να μπορούν να εκτιμούν οι ενδιαφερόμενοι εάν θα προβαίνουν σε συναλλαγή για τα συγκεκριμένα ακίνητα.
  • Ζητήθηκε, προς διευκόλυνση της διαδικασίας και προς αποφυγή υπέρογκων δαπανών, να αρκεί η κοινοποίηση της αγωγής μόνο προς τον τελευταίο αναγραφέντα δικαιούχο, από τον οποίον αρύεται δικαιώματα ο ενάγων.
Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμιών διόρθωσης εγγραφών έως 31/12/22

Η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων

Παράλληλα, πέραν των διατάξεων του σχεδίου νόμου, τέθηκαν και ζητήματα λειτουργίας και στελέχωσης των κτηματολογικών γραφείων της χώρας, τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα και καθυστερήσεις στη λειτουργία τους, λόγω κυρίως της διαχρονικής υποστελέχωσής τους, αλλά και ζητήματα σχετικά με τη νομοθετική πρόβλεψη για κατάρτιση προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Κτηματολογίου και των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Μετά την παρουσίαση και ανάλυση των διατάξεων του σχεδίου νόμου από τα στελέχη του Υπουργείου, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ολομέλειας ότι θα εξετάσει όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και ότι θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου. Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμιών διόρθωσης εγγραφών έως 31/12/22

Από πλευράς Ολομέλειας στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Πρόεδρος αυτής Δημήτρης Βερβεσός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτης Καρίπογλου και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, Μιχαήλ Νικολάου, ενώ από πλευράς υπουργείου συμμετείχαν ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Κτηματολογίου, Γεώργιος Στύλιος και στελέχη του Υπουργείου. Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμιών διόρθωσης εγγραφών έως 31/12/22

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ