Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά από δημοσιεύματα για ελλείψεις πυροπροστασίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ – BINTEO

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σμυρνή, παραγγέλθηκε προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση εισαγγελέα μετά από δημοσιεύματα για ελλείψεις πυροπροστασίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ – BINTEO freepik

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με αφορμή το ρεπορτάζ του OPEN στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το οποίο ανέδειξε σωρεία παραλείψεων στις υποδομές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συγκεκριμένα, στο κτήριο Διοίκησης, έπειτα από ελέγχους που διενήργησαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Επιθεώρησης Εργασίας.

Σωρεία παραλείψεων στις υποδομές ΑΠΘ: Τι ζητά ο εισαγγελέας

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρη Σμυρνή, παραγγέλθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής και της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου.

Την έρευνα αναμένεται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όπως προκύπτει από το έγγραφο της πυροσβεστικής:

  • Σχεδόν το σύνολο του κτιρίου δεν καλύπτεται από Σύστημα Πυρανίχνευσης
  • Δεν υπάρχει Αυτόματο Σύστημα Πυρόσβεσης με νερό
  • Δεν διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη πυροπροστασίαςΟ τελευταίος έλεγχος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία που διαπίστωσε τις παραβάσεις διενεργήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2022 ενώ είχε προηγηθεί έλεγχος και από την επιθεώρηση εργασίας που εντόπισε σωρεία παραλείψεων.

Από τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας προέκυψε ότι:

  • Στο Ισόγειο: Μόνο δύο από τις πέντε εξόδους κινδύνου ήταν ανοιχτές
  • Στον 1ο όροφο: Οι δύο έξοδοι κινδύνου ήταν κλειδωμένες

«Το γεγονός ότι υπάρχουν καγκελόπορτες που αποκλείουν την πρόσβαση στους ορόφους 6ο – 7ο και στον 1ο είναι μια σειρά από ζητήματα που πέρα από τη στατικότητα τη σεισμική του κτηρίου απειλούν είναι εν δυνάμει απειλές των εργαζομένων και των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο κτήριο», λέει στο OPEN, o Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ