Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων για το νέο εργασιακό: “Συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση”

Εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της σε σειρά διατάξεων του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Επιβεβαιώνει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αναφέρει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων για το νέο εργασιακό: “Συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση” ende

Για σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση, που διευρύνει την ήδη υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις κάνει λόγο η Ένωση Δικαστικών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) σε ανακοίνωσή της για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

ΕνΔΕ για το νέο εργασιακό: "Συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση"

Όπως επισημαίνει, το προωθούμενο θεσμικό πλαίσιο επιβεβαιώνει την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και ανατρέπει τον «προοδευτικό» – όπως τον χαρακτηρίζει – συνδικαλιστικό νόμο του 1982.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕνΔΕ «το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που εισήχθη στη Βουλή φαίνεται να κανονικοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να ανατρέπει την ουσία του προοδευτικού για την εποχή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82. Κυρίως όμως κλονίζει τη Συνταγματική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στην υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για την «ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού» και να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα το δικαίωμα στην απεργία (άρθρα 22 και 23 Σ)». ΕνΔΕ για το νέο εργασιακό: "Συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση"

Σε αυτήν επισημαίνονται οι βασικές ενστάσεις της Ένωσης:

«Στα βασικά του σημεία το νομοσχέδιο:

α) επιτρέπει την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που οδηγεί στην κατάργηση της 8ωρης ημερήσιας απασχόλησης με ατομική πλέον συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και με απλήρωτη την προσαύξηση των ωρών της επιπρόσθετης απασχόλησης (άρθρο 59),

β) καταργεί το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας για πολλές κατηγορίες εργαζομένων (άρθρο 63),

γ) αυξάνει τον αριθμό των υπερωριών σε 150 κατ’ έτος από 96 που ίσχυαν μέχρι σήμερα στη βιομηχανία και 120 στους λοιπούς κλάδους (άρθρο 58),

ενώ δ) τα άρθρα 91, 93 και 95 θέτουν ακόμα περισσότερα βάρη και νομοθετικούς περιορισμούς στο συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία, το οποίο πλέον καθίσταται κενό περιεχομένου, αφού με τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς το 90% των απεργιών δεν πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του νόμου».

Και καταλήγει: «Θεωρούμε ότι η ψήφιση του Νομοσχεδίου συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση και θα διευρύνει την ήδη υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ