Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Ντογιάκου για την κατάρρευση της πλατφόρμας στην Τράπεζα Θεμάτων – BINTEO

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Ντογιάκου για την κατάρρευση της πλατφόρμας στην Τράπεζα Θεμάτων – BINTEO Eurokinissi

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τα προβλήματα που καταγράφονται για δεύτερη μέρα κατά τη διάρκεια των προαγωγικών εξετάσεων στα σχολεία καθώς έχουμε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου για την Τράπεζα Θεμάτων και την κατάρρευσης της πλατφόρμας όπως έγραψε το dikastiko.gr

Παρέμβαση Ντογιάκου για την Τράπεζα Θεμάτων: Ζητά τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε ήδη την παραγγελία του στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριανο, ζητώντας τη συνδρομή του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη σε βάθος έρευνα.

Σύμφωνα με την εντολή, για τον εντοπισμό των δραστών οι αρμόδιες αρχές μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε κατασχέσεις ευρημάτων και άλλων στοιχείων που μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό των υπαιτίων.

Η παρέμβαση του κ. Ντογιάκου έρχεται λίγες ώρες μετά το “αλαλούμ” που υπήρξε και σήμερα Τρίτη στις ενδοσχολικές εξετάσεις καθώς καταγράφηκαν νέα προβλήματα στην Τράπεζα Θεμάτων λόγω νέας κυβερνοεπίθεσης σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας), δηλαδή τον φορέα που υποστηρίζει τεχνικά την Τράπεζα Θεμάτων.

Μέχρι πριν τις 9 το πρωί, όπως μετέδωσε το ΟPEN και η εκπομπή “Ώρα Ελλάδος”, μόλις το 20%, δηλαδή ένα στα πέντε σχολεία μπαίνουν στο σύστημα, αφήνοντας εκτός το 80%. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις με τα θέματα λόγω της επίθεσης που επηρέασε όλες τις πλατφόρμες.

Συγκεκριμένα, μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στην Κέρκυρα, στο Κερατσίνι.

Κάποιοι εκπαιδευτικοί, κυρίως στην Ηλεία και στην Κέρκυρα, ανέφεραν ότι το πρόβλημα είναι πολύ χειρότερο απο χθες (Δευτέρα 29/5), καθώς σήμερα δεν μπορούν να μπουν ούτε στην πλατφόρμα. Σημειώνεται ότι τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέδωσαν την χθεσινή κατάρρευση της πλατφόρμας, σε κακόβουλη επίθεση.

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που θα μπορεί η Γ‘ Λυκείου να δώσει εξετάσεις καθώς όσα παιδιά δεν εξετάστηκαν χθες θα εξετάζονταν σήμερα. Την Πέμπτη 1/6 ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή 2/6 για τα ΓΕΛ.

Tι λέει ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης μιλώντας στο OPEN έκανε λόγο για «επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης».

«Το πρόβλημα σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει επιλυθεί σήμερα, υπάρχουν όμως καθυστερήσεις», λέει χαρακτηριστικά και ξεκαθαρίζει πως «σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεαστούν οι Πανελλήνιες Εξετάσεις».

«Ενισχύθηκαν οι βαθμίδες ασφαλείας. Είμαστε εδώ και επιλύουμε τα προβλήματα από χτες», λέει και σημειώνει πως «υπήρξε σε άλλο σημείο (στο σύστημα) επίθεση σήμερα η οποία αντιμετωπίστηκε. Οι μαθητές κανονικά θα πάνε στις Πανελλαδικές, το κράτος είναι δίπλα τους», διαβεβαιώνει.

Προβλήματα στην Τράπεζα Θεμάτων: Τι είναι το ΕΔΥΤΕ

Πρόκειται για τεχνολογικό φορέα, που λειτουργεί χάριν του δημόσιου συμφέροντος και παρέχει δικτυακές και υπολογιστικές υπηρεσίες σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Είναι υπεύθυνο για την προώθηση και διάδοση των εφαρμογών των δικτυακών και υπολογιστικών τεχνολογιών καθώς και για την προώθηση και υλοποίηση των στόχων του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Υποβοηθά έτσι την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα της χώρας, για την ανάπτυξη της εφαρμοσμένης και τεχνολογικής έρευνας σε θέματα τηλεπικοινωνιακών δικτύων και υπολογιστικών υπηρεσιών.

Το ΕΔΥΤΕ έχει τον κεντρικό ρόλο συντονιστή όλων των ψηφιακών υποδομών για την Παιδεία και την Έρευνα. Με εμπειρία 20 και πλέον ετών στους τομείς των προηγμένων υποδομών και υπηρεσιών δικτύου, υπολογιστικού νέφους και πληροφορικής, καθώς και με ισχυρή διεθνή παρουσία, αποτελεί σύμβουλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε θέματα σχεδιασμού προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων και υποδομών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ