Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Ποιοι δικαστές θα κρίνουν το “κόμμα Κασιδιάρη”- Η ανατροπή με την παραίτηση Τζανερίκου και η αρεοπαγίτης που δεν αποκλείεται να δηλώσει αποχή από τη διαδικασία

Η αριθμητική στο Α1 τμήμα “διαταράσσεται” με την παραίτηση του προέδρου του τμήματος αφού στην ολομέλειά του συμμετέχουν πλέον 10 δικαστές μαζί με την (πλέον) προεδρεύουσα Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη. Ο αριθμός πρέπει να είναι μονός και το θέμα θα αντιμετωπιστεί είτε με την προσθήκη ενός μέλους ακόμα ή με νομοθετική πρόβλεψη για την ψήφο του προέδρου, εκτός κι αν δηλώσει κώλυμα άλλο μέλος του δικαστηρίου που είχε συμμετάσχει παλαιότερα στην ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιοι δικαστές θα κρίνουν το “κόμμα Κασιδιάρη”- Η ανατροπή με την παραίτηση Τζανερίκου και η αρεοπαγίτης που δεν αποκλείεται να δηλώσει αποχή από τη διαδικασία EUROKINISSΙ

Δέκα ανώτατοι δικαστές, αρεοπαγίτες, που έχουν χειριστεί εκατοντάδες δύσκολες υποθέσεις στην πολυετή διαδρομή τους στη Δικαιοσύνη, θα χειριστούν την -πιθανότατα- πιο σοβαρή υπόθεση με ακραιφνώς πολιτικό περιεχόμενο των τελευταίων ετών και για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα οι αρεοπαγίτες θα λάβουν την απόφαση για τον αποκλεισμό ή όχι από τις εκλογές ενός “πολιτικού φορέα”.

Το αποκαλούμενο “κόμμα Κασιδιάρη” (όσο κι αν ενοχλεί τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλο και πλέον πρόεδρο του κόμματος “Έλληνες”, να το αποκαλούν έτσι), θα τεθεί στην κρίση του Α1 τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας στις 5 Μαΐου, σε μια δίκη τα αριθμητικά δεδομένα της οποίας άλλαξαν. Αφενός με την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να φέρει τροπολογία που εκτείνει αριθμητικά τους αρεοπαγίτες οι οποίοι θα αποφασίσουν στο σύνολο του τμήματος (κι όχι σε 5μελές συμβούλιο ως είθισται) και αφετέρου με την απόφαση του προέδρου του, αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκου να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα, όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr.

Απόφαση του Αρείου Πάγου

eurokinissi

Αρεοπαγίτες: Αριθμητικά

Έτσι μετά την παραίτηση του κ. Τζανερίκου (την οποία κρατά η πρόεδρος του δικαστηρίου κα Μαρία Γεωργίου αφού εκείνος έχει δικαίωμα να την ανακαλέσει εντός μηνός, ήτοι τις 10 Μαΐου) το 11μελές όργανο γίνεται αναγκαστικά 10μελές. Εκεί δημιουργείται πρόβλημα, δεδομένου ότι οι δικαστικοί σχηματισμοί πρέπει να απαρτίζονται από μονό αριθμό ώστε να σχηματίζονται πλειοψηφίες. Με δεδομένο ότι όλες οι ψήφοι έχουν την ίδια αξία (δεν υπάρχει δηλαδή αυτό που λέγεται η ψήφος του προέδρου να μετράει διπλή εκτός κι αν αυτό προβλεφθεί νομοθετικά) ή θα πρέπει να προστεθεί μέλος – αρεοπαγίτης στο τμήμα (πράγμα εξαιρετικά προβληματικό) ή να αποχωρήσει – απόσχει κάποιος. Μπορεί να γίνει αυτό;

Προεδρεύουσα

Μετά την οριστική (;) αποχώρηση Τζανερίκου, χρέη προέδρου του τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη η οποία και θα προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές. Η κα Κιουπτσίδου ήταν η αρεοπαγίτης που διενήργησε την κύρια ανάκριση για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Επικρατείας επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Προήχθη στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2020, ενώ αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου 2023, λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας.

Αποχή;

Στο τμήμα όμως συμμετέχει επίσης η αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση για την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος όλης της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας στο εδώλιο. Συμπεριλαμβανομένου και του Ηλία Κασιδιάρη δηλαδή. Επειδή λοιπόν είχε εκφράσει γνώμη και δικαστική κρίση ήδη για την υπόθεση, παρότι προφανώς πρόκειται για εντελώς διαφορετική διαδικασία και υπόθεση, δεν αποκλείεται να επιλέξει η ίδια να απόσχει. Η ίδια είναι εξαιρετικά έμπειρη δικαστής με προοπτικές, όπως εκτιμάται, να ανέβει κι άλλο στην ιεραρχία. Πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τους Ν. Παππά και Χρ. Καλογρίτσα.

Ηλίας Κασιδιάρης

Κασιδιάρης

Ποιοι άλλοι αρεοπαγίτες συμμετέχουν

Στο Α’ 1 Τμήμα του Αρείου Πάγου συμμετέχουν ακόμα οι αρεοπαγίτες:

-Ο Χρήστος Κατσιάνης, ο οποίος κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2020, πρόσφατα μετείχε ως αναπληρωματικό μέλος στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Όταν υπηρετούσε στο Εφετείο είχε κληρωθεί και προέδρευσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό η δίκη με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ παλαιότερα είχε εκλεγεί και προϊστάμενος του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

-Η Ασημίνα Υφαντή, με βάση την επετηρίδα των δικαστικών λειτουργών ξεκίνησε την πορεία της στον χώρο της Δικαιοσύνης στις 4 Ιουλίου 1984 και το 2020 προήχθη και υπηρετεί στον Άρειο Πάγο από όπου αποχωρεί στο τέλος Ιουνίου 2025.

-Η Κανέλλα Τζαβέλλα – Δημαρά, πριν από λίγο καιρό ήταν εισηγήτρια στην υπόθεση που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου για το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων από τα funds. Έχει προαχθεί στον βαθμό της αρεοπαγίτη από το καλοκαίρι του 2021 και αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου.

-Ο Στέφανος – Σπυρίδων Πανταζόπουλος, κατέχει τον βαθμό του αρεοπαγίτη από το 2021, ενώ είναι και καθηγητής Νομικής στο ΕΚΠΑ. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα στο τέλος Ιουνίου του 2026.

-Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, προήχθη στον βαθμό του αρεοπαγίτη το 2022, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε ως πρόεδρος Εφετών στον Πειραιά. Ξεκίνησε την πορεία του στον χώρο της Δικαιοσύνης το 1991 και αποχωρεί το 2028.

-Η Κορνηλία Πανούτσου προήχθη στον Άρειο Πάγο έναν χρόνο πριν, ενώ μετρά ήδη περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον χώρο της Δικαιοσύνης.

-Ο Φώτιος Μουζάκης εισήλθε στο δικαστικό σώμα στις 21-6-1991 και αποχωρεί το 2028 ενώ προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022.

-Η Αικατερίνη Χονδρορίζου, μετρά στο δικαστικό σώμα ακριβώς τρεις δεκαετίες. Προήχθη στον Άρειο Πάγο το καλοκαίρι του 2022, ενώ μέχρι την αποχώρησή της έχει ακόμα έξι χρόνια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ