Πόσο και πότε παρατείνεται η μη καταβολή δόσεων σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δικαστική απόφαση για διατήρηση μηδενικών καταβολών λόγω οικονομικής αδυναμίας.

NEWSROOM
Πόσο και πότε παρατείνεται η μη καταβολή δόσεων σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ανάσα σε όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών βάσει του νόμου Κατσέλη δίνει η δυνατότητα να παραταθεί το διάστημα μη καταβολής δόσεων, σε περίπτωση που εξακολουθεί να υφίσταται ο λόγος οικονομικής αδυναμίας εξόφλησης τους.

Αυτό προκύπτει από απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών, βάσει της οποίας δίνεται παράταση έως το τέλος του έτους σε οφειλέτρια. Βάσει της αρχικής απόφασης του 2020 είχε δεκτό το αίτημα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και είχαν οριστεί μηδενικές καταβολές για κάποιο διάστημα.

Δεδομένου ότι, επίκειτο η έναρξη είσπραξης συντάξεων από την αιτούσα, ορίστηκε νέα δικάσιμος για να επαναπροσδιοριστούν οι υποχρεώσεις της συνεκτιμώντας εκ νέου την εισοδηματική της κατάσταση.

Ωστόσο, όπως αποφάνθηκε το Δικαστήριο, «η αιτούσα συνεχίζει να είναι διαζευγμένη και να περιμένει τη συνταξιοδότηση της και ως εκ τούτου έχει μηδενικό εισόδημα. Από τα δύο της ενήλικα τέκνα το ένα έχει αποβιώσει λόγω συνδρόμου Hodgins, μετά από πολυετείς αντικαρκινικές θεραπείες, ακτινοβολίες και μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων λόγω μυελογενούς λευχαιμίας. Το έτερο της τέκνο κατοικεί ξεχωριστά».

Για το λόγο αυτό, στην απόφασή του καταλήγει πως «η αιτούσα συνεχίζει να διαβιεί με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και πρέπει να συνεχιστούν οι μηδενικές καταβολές της προς την πιστώτρια έως το τέλος του παρόντος έτους».

Παράλληλα, εξαιρεί εκ νέου την εκποίηση της κύριας κατοικίας της, ενώ ορίζει πως για την διάσωση της, πρέπει να καταβάλλει στην πιστώτρια το συνολικό ποσόν των 21.298 ευρώ και ειδικότερα πρέπει να τις καταβάλλει εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε ημερολογιακού μηνός, αρχής γενομένης τον Ιανουάριο 2022, για χρονικό διάστημα 400 μηνών το ποσόν των 53,25 ευρώ, με σταθερό επιτόκιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ