Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πρακτικός οδηγός: Όλες οι απαντήσεις για το πώς θα πάτε στα καταστήματα – Πώς θα πληρώσετε και πώς θα ψωνίζετε

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα οι πολίτες να κάνουν παραγγελίες μέσω των ηλεκτρονικών τους εφαρμογών (e-shop) εάν διαθέτουν ή τηλεφωνικά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρακτικός οδηγός: Όλες οι απαντήσεις για το πώς θα πάτε στα καταστήματα – Πώς θα πληρώσετε και πώς θα ψωνίζετε

Το click away θα μπει από την Δευτέρα στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς λόγω κορονοϊού μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να κάνουν αγορές από καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα οι πολίτες να κάνουν παραγγελίες μέσω των ηλεκτρονικών τους εφαρμογών (e-shop) εάν διαθέτουν ή τηλεφωνικά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι πολίτες θα κάνουν τις παραγγελίες τους στα καταστήματα και στη συνέχεια κατόπιν προκαθορισμένου ραντεβού θα πηγαίνουν να τις παραλαμβάνουν. Η πληρωμή για τα προϊόντα θα γίνεται είτε ηλεκτρονικά ή στην είσοδο του καταστήματος με το μηχάνημα POS.

Για την παραλαβή της παραγγελίας, θα πρέπει να συμπληρώνουν τον κωδικό 2 στη σχετική φόρμα ή να τον στέλνουν με SMS και παράλληλα θα πρέπει να προσκομίζουν την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση με την επωνυμία της, την ημέρα και ώρα των παραγγελθέντων προϊόντων.

Η παραλαβή θα γίνεται από ένα άτομο έξω από την είσοδο των καταστημάτων, όπου δεν θα μπορούν να βρίσκονται πάνω από 9 άτομα σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον. Για το λόγο αυτό, εξάλλου, απαγορεύεται εμπορικών κέντρων και malls που δεν έχουν απευθείας είσοδο.

Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων επιχείρηση που θα βρεθεί να έχει μέσα πελάτη θα λάβει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες, ενώ και ο πελάτης θα επιβαρυνθεί με οικονομικό πρόστιμο.

Ανοίγουν κομμωτήρια – βιβλιοπωλεία και υπό όρους εκκλησίες

Ρολά ανεβάζουν από Δευτέρα τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία. Όπως ανακοινώθηκε θα μπορούν να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Συγκεκριμένα, τα κομμωτήρια θα λειτουργούν από τις 7 το πρωΐ έως τις 9 το βράδυ αποκλειστικά όμως με ραντεβού.

Διευρυμένο ωράριο θα ισχύσει και για τα βιβλιοπωλεία. Διευκρινίστηκε, ωστόσο, πως πρόκειται για περίπου 1.780 καταστήματα, τα οποία πουλάνε μόνον βιβλία. Σε αυτά προβλέπεται ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και σε αυτή την περίπτωση των κωδικό 2 για τη μετάβασή τους. Επίσης, η απαγόρευση της νυχτερινής μετακίνησης ορίστηκε από τις 10 το βράδυ αντί τις 9 έως τις 5 το πρωΐ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τη λειτουργία των εκκλησιών, που θα ανοίξουν Χριστούγεννα και Φώτα με συγκεκριμένους περιορισμούς. Ειδικότερα, στις λειτουργίες σε εκκλησίες θα επιτρέπονται 9 άτομα και σε μητροπολιτικούς ναούς 25 άτομα, ενώ κατέστη σαφές πως δεν θα γίνει αγιασμός των υδάτων ανήμερα των Θεοφανείων.

Αποφασίστηκε επίσης πως όσοι έρχονται από το εξωτερικό δεν θα μένουν σε καραντίνα για 10 ημέρες αλλά μόνον για 3 ημέρες.

Ισχύουν τα μέτρα ενίσχυσης

Δεδομένου ότι, τα καταστήματα δεν θα είναι σε πλήρη λειτουργία και δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες λόγω lockdown, θα συνεχίσουν να ισχύουν τα ευνοϊκά μέτρα.

Όπως ανακοινώθηκε ακόμη και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με click away δεν θεωρούνται ανοιχτές και νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να θέσουν όσους από τους εργαζόμενους τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής – ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ μεταξύ άλλων μπορούν να κάνουν χρήση της μείωσης ενοικίου 40%, της αναστολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ