Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο στη συμμετοχή δικηγόρων και λογιστών για την απονομή συντάξεων βάζει και η ΑΔΕΔΥ

Ζητά να κριθεί αντισυνταγματική η νομοθετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας. Στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν ήδη προσφύγει δύο Ομοσπονδίες Εργαζομένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσφυγή στο ΣτΕ: Μπλόκο στη συμμετοχή δικηγόρων και λογιστών για την απονομή συντάξεων βάζει και η ΑΔΕΔΥ eurokinissi
Να «παγώσει» άμεσα η διαδικασία απονομής των συντάξεων με την σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών ζητά πλέον και η ΑΔΕΔΥ με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μετά την προσφυγή δυο Ομοσπονδιών (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής)στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η ΑΔΕΔΥ ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική  η από 2.7.2021 απόφαση του υπουργού Εργασίας για το επίμαχο θέμα.
Μάλιστα, ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώσει» άμεσα, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας για «τον καθορισμό των προϋποθέσεων, κανόνων, διαδικασίας και λοιπών θεμάτων για την πιστοποίηση επαγγελματιών για την εφαρμογή του άρθρου 255 του νόμου 4798/2021».
Μπλόκο στη συμμετοχή δικηγόρων λογιστών για συντάξεις βάζει η ΑΔΕΔΥ

Freepik

Με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όπως αναφέρουν οι προσφεύγουσες Ομοσπονδίες, επιχειρείται για πρώτη φορά, η απονομή των συντάξεων με την σύμπραξη ιδιωτών («πιστοποιημένοι επαγγελματίες»), μετά την περάτωση σεμιναρίων επιμόρφωσης.
Όπως εξηγούν, με τις διατάξεις του νόμου 4798/2021, σε επίκληση του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση του υπουργού Εργασίας, αναιρείται η δημοσίου χαρακτήρα απονομή των συντάξεων και μάλιστα «κατ΄ ευθεία υποκατάσταση των αρμοδίων οργάνων της ασφαλιστικής διοίκησης από ιδιώτες, ήτοι πρόσωπα τα οποία δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή έτερο ΝΠΔ».
Την  ίδια στιγμή, ο e-ΕΦΚΑ επιβαρύνεται με την επιμόρφωση των ιδιωτών επαγγελματιών, χωρίς όμως αυτό να προβλέπεται από το νόμο 4798/2021, δηλαδή δεν προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης τέτοιων αρμοδιοτήτων, προσθέτουν οι Ομοσπονδίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ