Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας – Ξεκινά στις 18.00 η συζήτηση – Τι προβλέπει η διαδικασία της Βουλής – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Για τρεις ημέρες ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις“ τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Απεδέχθη η κυβέρνηση το αίτημα. Ξεκινάει αμέσως η συζήτηση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας – Ξεκινά στις 18.00 η συζήτηση –  Τι προβλέπει η διαδικασία της Βουλής – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις καθώς πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Αλέξης Τσίπρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις και αποκαλύψεις για την υπόθεση των υποκλοπών, τονίζοντας ότι είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία και δεν μπορεί να παραμείνει ούτε για μια ημέρα στη θέση της.

“Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας” τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας: “Για τρεις ημέρες ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να δώσει εξηγήσεις“.

Tσίπρας

EUROKINISSI

Πρόταση δυσπιστίας: Άμεσα αποδεκτή από την κυβέρνηση – Στις 18.00 ξεκινά η συζήτηση

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση έκανε άμεσα αποδεκτή την πρόταση μομφής και η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 18:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής.

«Σας ευγννωμονούμε Θα έχουμε την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε το επόμενο τριήμερο», απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης.  Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε και εσάς κ. Τσίπρα γιατί σας είχαμε χάσει για ένα διάστημα, συνέχισε. Εκείνος ο οποίος έχει δυο ανοικτά δικαστήρια, αυτός που χρησιμοποιούσε φερέφωνα στα οποία έβαζε κουκούλες και τους είπε Μάξιμους και σήμερα ακούγεται ότι είχε διασύνδεση με “μαύρες σακούλες” μας επιτίθεται».

Γιώργος Γεραπετρίτης

eurokinissi

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

«Πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 60 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Πρόταση δυσπιστίας

eurokinissi

Τσίπρας: Τι περιελάμβανε ο φάκελος Ράμμου

Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε τα ονόματα που αναγράφονται στον φάκελο Ράμμου και ήταν υπό παρακολούθηση. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Σήμερα θα μιλήσουμε στη φάση των αποδείξεων, που μπορεί να αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα από το σύνολο των περιπτώσεων που το παρακράτος του Μαξίμου έθεσε σε επί σύνδεση. Όσοι αναρωτήθηκαν τι περιείχε ο φάκελος που κρατούσα όταν έβγαινα από το φάκελο από τη συνάντηση με το γάμο ήρθε η ώρα να τους λύσω την απορία. Περιείχε τα αποτελέσματα της έρευνας της αρχής διασφάλισης απορρήτου μετά από αίτημα που εγώ κατέθεσα στις 7 Δεκεμβρίου όταν και επισκέφτηκα την αρχή», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστειλε ο Μητσοτάκης, το ξεγύμνωμα του παρακράτους, περιέχει το σκοτάδι που έχουμε όλες υποχρέωση οι δυνάμεις να φωτίσουμε».

Τα ονόματα

“Ζήτησα επισημως για να ελεγχθεί αν ετέθη σε επισύνδεση από την ΕΥΠ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ κ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της διεύθυνσης Εξοπλισμών κ. Λάγιος και κύριος Αλεξόπουλος

Η απάντηση που έλαβα σε αυτόν το κλειστό φάκελο επίσημα ήταν 6 στα 6. Για όλους ευρέθησαν επί σύνδεσης της ΕΥΠ του κύριου Μητσοτάκη και έτσι έχουμε φτάσει στον αριθμό 10 επισήμως”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ