Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Πρόταση Κομισιόν για «επαρκείς κατώτατους μισθούς» στους εργαζομένους των κρατών – μελών

Πρόταση οδηγίας για «επαρκείς κατώτατους μισθούς που να επιτρέπουν μια αξιοπρεπή διαβίωση όπου κι αν εργάζονται», στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος, Νίκολας Σμιντ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόταση Κομισιόν για «επαρκείς κατώτατους μισθούς» στους εργαζομένους των κρατών – μελών

Στόχος της οδηγίας είναι να μειωθεί η ανισότητα των μισθών, η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης, η ενίσχυση των κινήτρων για εργασία, η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και η προστασία των εργοδοτών που πληρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η τρέχουσα κρίση πλήττει ιδιαίτερα τομείς με υψηλότερο μερίδιο εργαζομένων χαμηλού μισθού όπως καθαρισμό, λιανική, υγειονομική και μακροχρόνια περίθαλψη και οικιακή φροντίδα. Η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για τους εργαζομένους και η μείωση της εργασιακής φτώχειας δεν είναι μόνο σημαντική κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και απαραίτητη για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάκαμψη.

Προς το παρόν 21 κράτη μέλη έχουν νόμιμους κατώτατους μισθούς και σε 6 κράτη μέλη (Δανία, Ιταλία, Κύπρος, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία) η προστασία των ελάχιστων μισθών παρέχεται αποκλειστικά από συλλογικές συμβάσεις. Ωστόσο, στην πλειονότητα των κρατών μελών, οι εργαζόμενοι πλήττονται από επάρκεια ή / και κενά στην κάλυψη της προστασίας των ελάχιστων μισθών.

Η προτεινόμενη οδηγία δημιουργεί ένα πλαίσιο για τη βελτίωση της επάρκειας των ελάχιστων μισθών και για την πρόσβαση των εργαζομένων στην προστασία των ελάχιστων μισθών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πρόταση της Επιτροπής σέβεται πλήρως την επικουρική αρχή: θέτει ένα πλαίσιο για ελάχιστα πρότυπα, με σεβασμό και απεικόνιση των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και της συμβατικής ελευθερίας στον τομέα των μισθών. Δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν νόμιμους κατώτατους μισθούς, ούτε θέτει κοινό επίπεδο ελάχιστου μισθού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ