Πρόταση μομφής: “Πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ ο Ράμμος” – Βαριές κουβέντες και υψηλοί τόνοι στη Βουλή – Δείτε LIVE

Ένταση με το "καλημέρα". Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή Β' Πειραιώς της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου.

NEWSROOM
Πρόταση μομφής: “Πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ ο Ράμμος” – Βαριές κουβέντες και υψηλοί τόνοι στη Βουλή – Δείτε LIVE

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις τελευταίες αποκαλύψεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης, λίγο μετά τις 18:00, σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν όλοι οι ομιλητές μέχρι στιγμής, με τις αντεγκλήσεις από τα έδρανα να είναι συνεχείς, με το προεδρείο να αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να επιβάλλει την τάξη.

eurokinissi

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εισαγωγικές τοποθετήσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Νίκο Φίλη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με ιδιαίτερα οξείς χαρακτηρισμούς, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός εμπλέκεται ως ενορχηστρωτής στην υπόθεση, διευθύνοντας τις υποκλοπές.

Στο ίδιο κλίμα συνέχισαν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη να πραγματοποιεί πλείστες αναφορές στην υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, αλλά και την υπόθεση της σύλληψης του προστατευόμενου μάρτυρα από την υπόθεση Novartis για υπόθεση εξαπάτησης.

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις από το βήμα της βουλής των βουλευτών της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου και Τάσου Χατζηβασιλείου. Μάλιστα, ο βουλευτής Β’ Πειραιώς, Δημήτρης Μαρκόπουλος, οδήγησε την αντιπαράθεση στα ύψη χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, αποκαλώντας τον “πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ”. Την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου προκάλεσαν οι παραπάνω δηλώσεις, οδηγώντας τον να πάρει το λόγο και να απευθύνει ερώτημα στον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη, αν συμφωνεί με όσα ανέφεραν οι βουλευτές.

Eurokinissi

Πρόταση δυσπιστίας: Ένταση με το «καλημέρα»

Οι εντάσεις ξεκίνησαν με το «καλημέρα» της συζήτησης, όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς προβλέπεται συζήτηση μέχρι τις… 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης, αλλά και ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.

Ειδικότερα, την Πέμπτη η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί όταν κλείσει η λίστα των ομιλητών (υπουργοί και βουλευτές). Στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία και την Παρασκευή, και από τις 10 το πρωί αναμένεται να αρχίσουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Τασούλας, ο πρωθυπουργός «έχει κανονίσει σοβαρή διεθνή υποχρέωση», καθώς «αναχωρεί το απόγευμα της Παρασκευής για την Ιαπωνία».

EUROKINISSI

Δείτε LIVE τη συνεδρίαση

Κανονισμός Βουλής: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

«Πρόταση δυσπιστίας» είναι η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ