Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Πρώτη δίκη για τα Τέμπη: Αποζημίωση περίπου ένα εκατομμύριο ζητούν συγγενείς του 62χρονου ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας – ΒΙΝΤΕΟ

Ξεκινάει το πρωί της Παρασκευής 1 Μαρτίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρώτη δίκη για τα Τέμπη: Αποζημίωση περίπου ένα εκατομμύριο ζητούν συγγενείς του 62χρονου ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας – ΒΙΝΤΕΟ (EUROKINISSI)

Αρχίζει την Παρασκευή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η πρώτη δίκη για τα Τέμπη μετά την αγωγή που έχουν καταθέσει 4 συγγενείς του 62χρονου ελεγκτή που επέβαινε στην επιβατική αμαξοστοιχία κατά της Hellenic Train και με την οποία ζητούν αποζημίωση περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη εξαιτίας της απώλειας.

Πρώτη δίκη για τα Τέμπη: Τι αναφέρεται στην αγωγή

Ειδικότερα, η σύζυγος, οι δύο γιοι και η αδελφή του ελεγκτή επικαλούνται πορίσματα πραγματογνωμόνων σχετικά με τη μη λειτουργία των συστημάτων ελέγχου κατάληψης πεδίων γραμμής και της φωτοσήμανσης.

Όπως τονίζουν εάν λειτουργούσαν τα συστήματα και η φωτοσήμανση ενώ παράλληλα ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας ακολουθούσε τον Γενικό Κανονισμό Κυκλοφορίας, το δυστύχημα θα είχε αποτραπεί.

Αντιθέτως, όμως, όπως αναφέρεται στην αγωγή δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, με αποτέλεσμα ο σταθμάρχης να είναι ο μόνος που επόπτευε την πορεία των αμαξοστοιχιών, δεν λειτουργούσε το εγκατεστημένο επί των γραμμών και των συρμών σύστημα ETCS και η παράλληλη λειτουργία των πεδίων γραμμής και της φωτοσήμανσης.

Έτσι, ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας κινείτο με εντολή σταθμάρχη κατά παράβαση των κανόνων κυκλοφορίας συρμών.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της έρευνας του εφέτη- ανακριτή ασκήθηκαν προ ημερών όπως έγραψε το onlarissa.gr διώξεις σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Hellenic Train A.E.

Η δίωξη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο και σε διευθυντή διεύθυνσης της Α.Ε. οι οποίοι διώκονται για αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν δια παραλείψεως και ειδικότερα για τα πλημμελήματα, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή και της απλής σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή.

Έτσι, συνολικά έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος συνολικά 33 στελεχών, με τα υπόλοιπα 31 που είναι στελέχη του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ να διώκονται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ