Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Τέμπη: Ορισμό νέου πραγματογνώμονα θα ζητήσει ο ανακριτής για τους λόγους της έκρηξης – ΒΙΝΤΕΟ

Οι διαφωνίες μεταξύ των πορισμάτων οικογενειών των θυμάτων και του τεχνικού συμβούλου της Δικαιοσύνης, οδηγεί σε νέες έρευνες ειδικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέμπη: Ορισμό νέου πραγματογνώμονα θα ζητήσει ο ανακριτής για τους λόγους της έκρηξης – ΒΙΝΤΕΟ (EUROKINISSI)

Ένα χρόνο μετά την τραγική επέτειο, πρόσθετες ανακριτικές διαδικασίες βάζουν σε νέα πορεία την έρευνα των Τεμπών, με τον αρμόδιο ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπαϊκάμη που χειρίζεται την υπόθεση να ετοιμάζει νέο πραγματογνώμονα και να εστιάζει τις έρευνες στην μεγάλη έκρηξη μετά τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων.

Έτσι, ο ανακριτής προσανατολίζεται στον ορισμό νέου πραγματογνώμονα που θα προέρχεται από το ΕΜΠ και ο οποίος αναμένεται να οριστεί άμεσα καθώς σε κάθε περίπτωση στόχος παραμένει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η ανάκριση και να ξεκινήσει η δίκη για το τραγικό δυστύχημα και τα αίτιά του.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε ο ανακριτής μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, που έχει διαφορετική προσέγγιση σε πολλά θέματα, σε σχέση με την πραγματογνωμοσύνη που ορίστηκε από τη Δικαιοσύνη.

Αναφερόταν, πάντως, πως παρά τις νέες εξελίξεις και το ενδεχόμενο να μην κλείσει η ανάκριση στις 7 Μαρτίου, όπως προβλεπόταν, οι διαδικασίες για τον χρόνο έναρξης της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών, δεν θα καθυστερήσει.

Καθώς σημειωνόταν πως με βάση τους νέους Κώδικες η δικογραφία θα παραπεμφθεί απευθείας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χωρίς τη διαμεσολάβηση του δικονομικού φίλτρου του βουλεύματος με βάση το οποίο μέχρι τώρα η δικαιοσύνη αποφαίνεται για την παραπομπή ή μη του συνόλου των κατηγορουμένων.

Έτσι, θα κερδηθεί χρόνος καθώς μετά το τέλος της ανάκρισης η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο απευθείας αν αυτό κριθεί από πρόεδρο εφετών και αρμόδιο εισαγγελέα.

Έρευνα των Τεμπών: Το «κλειδί» της έκρηξης και τα ερωτήματα εύφλεκτης ύλης

Στόχος της φερόμενης απόφασης του ανακριτή είναι να απαντηθούν όλα τα αναπάντητα ως σήμερα ερωτήματα, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων. Σημειώνεται ότι και από το Γενικό Χημείο του Κράτους γινόταν λόγος και για την ύπαρξη άλλων εύφλεκτων υλικών πέραν του ελαίου σιλικόνης.

Παράλληλα, σύμφωνα και με αιτήματα των συγγενών θυμάτων δεν αποκλείεται στο πλαίσιο των νέων ερευνών να γίνει δεκτή η αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει ποιες ουσίες περιλαμβάνοντα στην αμαξοστοιχία.

Δεκτό δείχνει να γίνεται και το αίτημα προκείμενου να αποσταλούν στο εξωτερικό βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί, δυσκολεύοντας την πλήρη αποτύπωση της πορείας του μοιραίου τρένου.

Στις συγκεκριμένες συσκευές καταγραφής γίνονται – όπως επισημαινόταν – επανεγγραφές οπότε το ζητούμενο είναι εάν θα καταστεί δυνατόν να βρεθούν οι επίμαχες βιντεοσκοπήσεις και για το σκοπό αυτό οι ανακριτικές Αρχές προσανατολίζοται να σταλούν προσεχώς σε ειδικό εργαστήριο στο Λονδίνο που ενδεχομένως μπορεί να επανακτήσει όλα τα σβησμένα δεδομένα.

Τα σημεία όπου εντοπίστηκε ξυλόλιο

Ο μεγαλύτερος γρίφος σύμφωνα με το eleftherostypos.gr για τους αναλυτές που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα στοιχεία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών είναι μέχρι σήμερα η ανάφλεξη που έχει καταγραφεί σε βίντεο μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Το σημείο όπου εντοπίζεται ότι ξεκινάει η φωτιά είναι μεταξύ της πρώτης θέσης και του κυλικείου και μετά στο βαγόνι 2, όπου οι φλόγες καίνε για περίπου 20 με 25 λεπτά.

Με δεδομένο ότι μόλις πέρσι τον Σεπτέμβριο συστάθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, η σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη αρχικά ερευνήθηκε ως τροχαίο, με αποτέλεσμα να μη γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και αναλύσεις ουσιών από τον τόπο του συμβάντος αμέσως μετά τη σύγκρουση.

Είχε ήδη περάσει ένας μήνας όταν οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών των θυμάτων μαζί με τη Χημική Υπηρεσία Λάρισας πήραν δείγματα από τον τόπο της τραγωδίας στα οποία το Γενικό Χημείο του Κράτους στην έκθεσή του, που έχει συμπεριληφθεί στη δικογραφία, αποκάλυπτε ότι είχε εντοπιστεί η ουσία ξυλόλιο.

Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία, αλλά και στη νόθευση καυσίμων, και οι πραγματογνώμονες των οικογενειών επιμένουν να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη το ενδεχόμενο το εμπορικό τρένο να μετέφερε διαλύτες, καθώς το λαθρεμπόριό τους είναι ευρέως διαδεδομένο.

Οι καθυστερημένες αυτοψίες

Με καθυστέρηση επτά μηνών από την πρώτη αυτοψία της 29ης Μαρτίου, στις 25 Οκτωβρίου 2023, οι τεχνικοί σύμβουλοι των οικογενειών, που επέμεναν για την έρευνα αυτή, μαζί με τους ειδικούς της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας επέστρεψαν στον τόπο του δυστυχήματος για νέο δειγματοληπτικό έλεγχο.

Τη δεύτερη φορά η έρευνα έγινε στο σημείο του δυστυχήματος με σκαπτικό μηχάνημα που αφαίρεσε το τσιμέντο με το οποίο καλύφθηκε η περιοχή μετά τη σύγκρουση. Λήφθηκαν όμως δείγματα και από τα ίδια επτά σημεία όπου είχε ανιχνευτεί ξυλόλιο, το οποίο δεν εντοπίστηκε ξανά. Αυτό αποδεικνύει, σύμφωνα με τους τεχνικούς συμβούλους, ότι δεν πρόκειται για μόνιμο φαινόμενο, όπως ρύπανση του περιβάλλοντος, για την οποία είχε γίνει λόγος, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε πάντα να ανιχνεύεται ξυλόλιο στην περιοχή. Αντίθετα, φαίνεται ότι η ύποπτη ουσία βρισκόταν εκεί μόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Η δεύτερη αυτή έρευνα είχε επεκταθεί και στα συντρίμμια των αμαξοστοιχιών που φυλάσσονται στην περιοχή Κουλούρι, όπου είχε εντοπιστεί με καθυστέρηση και βιολογικό υλικό επιβατών. Λόγω του μεγάλου διαστήματος που μεσολάβησε, ωστόσο, δεν στάθηκε δυνατό να ταυτοποιηθούν τα ευρήματα με τη μέθοδο του DNA.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ