Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Ψήφισμα “επανάστασης” των δικηγόρων για την αύξηση 10% των ασφαλιστικών τους εισφορών: “Αναστολή αλλιώς…”

Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για άλλη μία φορά για την κυβερνητική στάση και την πρόθεση να προχωρήσει σε αυξήσεις παρά τα επανειλημμένα αιτήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ψήφισμα “επανάστασης” των δικηγόρων για την αύξηση 10% των ασφαλιστικών τους εισφορών: “Αναστολή αλλιώς…” eurokinissi

Έτοιμοι να βγάλουν τις… γραβάτες και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι οι δικηγόροι μπροστά στην κυβερνητική επιμονή να προχωρήσει σε αύξηση από το νέο έτος των ασφαλιστικών τους εισφορών παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους.

Σε νέο ψήφισμα διαμαρτυρίας καταγγέλλουν για άλλη μία φορά την κυβερνητική στάση έναντι των δικηγόρων και την καλούν να στηρίξει άμεσα τον κλάδο, με την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του.

Στο πλευρό τους έχουν και άλλους επιστημονικούς φορείς που εδώ και καιρό έχουν διαμορφώσει κοινό μέτωπο κατά της κυβερνητικής πρόθεσης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους και βρίσκονται στα… κάγκελα όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Για το λόγο αυτό κατέθεσαν στα τέλη Οκτωβρίου νέο αίτημα για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για μη ανταπόκριση σε κοινή επιστολή τους από τις 4 Οκτωβρίου, στην οποία εξέθεταν τους λόγους που επιβάλλουν την αναστολή της αύξησης εισφορών.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών: Το ψήφισμα διαμαρτυρίας των δικηγόρων

Η μη ανταπόκριση οδήγησε σε ένα νέο ψήφισμα διαμαρτυρίας των δικηγόρων. «Οι δικηγόροι, βιώνουμε μια ιδιαίτερα δυσχερή επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα της 10ετούς μνημονιακής πολιτικής και των συνεπειών της πανδημίας, που συρρικνώνουν δραστικά τη δικηγορική ύλη και τις αμοιβές μας. Η κατάσταση είναι δραματική και ιδίως για τους πιο αδύναμους δικηγόρους» τονίζεται.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

eurokinissi

«Μεγάλο μέρος αυτών αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες βασικές του επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά και τις βιοτικές του ανάγκες. Ο κίνδυνος πλήρους εξαθλίωσης του κλάδου είναι ορατός με δυσμενείς συνέπειες στην λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην ίδια τη Δημοκρατία, της οποίας η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα. Η αξιοπρεπής διαβίωση των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και υπερασπιστών των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανεξαρτησία τους και την ορθή επιτέλεση του λειτουργήματός τους» επισημαίνεται.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών: Σταθερά αδρανής θεατής η Πολιτεία

Ωστόσο, όπως αναφέρουν, μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, η Πολιτεία παραμένει σταθερά αδρανής θεατής. «Σε καμία έμπρακτη στήριξη των δικηγόρων προχώρησε, κάτι που έπραξε για άλλους επαγγελματίες. Κανένα από τα βασικά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου δεν αποδέχθηκε (κατάργηση άλλως μείωση ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, την άμεση εκκαθάριση αμοιβών νομικής βοήθειας, κλπ)» σημειώνουν οι δικηγόροι.

«Ακόμη δε και εκείνα, για τα οποία είχε μνημονιακή υποχρέωση, όπως η επέκταση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η Κυβέρνηση προχωρεί από 1-1-2023 σε αύξηση των εισφορών των δικηγόρων προς τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό 10%, που επιβαρύνουν την ήδη δυσχερή θέση τους, αφού λειτουργούν προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στο ήδη αυξανόμενο διαρκώς κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και διαβίωσης» καταγγέλλουν και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Η απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην προωθούμενη από την Κυβέρνηση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων από 1.1.2023, αύξηση, που λειτουργεί  προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στο ήδη  διαρκώς αυξανόμενο κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και διαβίωσης και η οποία επιβαρύνει την ήδη  δυσχερή οικονομική μας θέση, λόγω των συνεπειών της 10ετούς μνημονιακής πολιτικής και της πανδημίας, που έχουν συρρικνώσει δραματικά τη δικηγορική ύλη και τις αμοιβές μας.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

FREEPIK

Και τούτο, τη στιγμή, μάλιστα,  που το αρμόδιο Υπουργείο και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι των δικηγόρων, όπως η επικαιροποίηση του Κανονισμού Παροχών του e-ΕΦΚΑ, η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών παράλληλης ασφάλισης, η άμεση επαναρτίωση του Ειδικού Λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ του ν. 3986/2011, με την απόδοση των οφειλομένων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ κλπ.

Η Συντονιστική Επιτροπή ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, όπως επίσης  και να  απέχει  κάθε ενέργειας που επιβαρύνει περαιτέρω την επαγγελματική και οικονομική κατάσταση του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε:

– Να προχωρήσει άμεσα σε συλλογή υπογραφών δικηγόρων, σε πανελλαδική κλίμακα, επί κειμένου ψηφίσματος διαμαρτυρίας.

– Να διοργανώσει στο αμέσως επόμενο διάστημα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σε συνεργασία και με τους λοιπούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, έξω από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

– Να αποστείλει επιστολές στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και να ζητήσει συνάντηση μαζί τους, προκειμένου να αναδείξει τη σπουδαιότητα του θέματος.

– Να παραστεί στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του «μίνι ασφαλιστικού» στην ακρόαση φορέων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ