Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Πυρά συνταξιούχων κατά e-ΕΦΚΑ: Αρνείται να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά – Έστειλαν εξώδικο

Πρόκειται για αναδρομικά που αφορούν το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μάιου 2016. Το ΕΝΔΙΣΥ, έχει στην διάθεσή του, τουλάχιστον 160 περιπτώσεις τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων συνταξιούχων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρά συνταξιούχων κατά e-ΕΦΚΑ: Αρνείται να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά – Έστειλαν εξώδικο unslpash/e-efka

Με εξώδικο απαντά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) στην άρνηση του e-ΕΦΚΑ να εφαρμόσει δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά. Όπως αναφέρει έχει στην διάθεσή του, τουλάχιστον 160 περιπτώσεις συνταξιούχων, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και έπεται συνέχεια.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει πως σεβόμενο την Δικαιοσύνη, επιλέγει την οδό της προστασίας των μελών του από την απίθανη, όσο και προκλητική, συμπεριφορά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε εξώδικο προς τους υπεύθυνους του φορέα, ενώ ζητά παρέμβαση των δικαστικών και δικηγορικών ενώσεων.

Στο εξώδικο το ΕΝΔΙΣΥ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ζητάμε να μάθουμε για ποιόν λόγο έως και σήμερα δεν έχουν εκτελεστεί από τον e-ΕΦΚΑ οι τελεσίδικες αποφάσεις που αναφέρονται. Για ποιόν λόγο δεν έχουν λάβει τα χρήματά τους τα μέλη μας. Για ποιόν λόγο φορτώνεται ο e-ΕΦΚΑ με τόκους κύριε Διοικητά και σας ρωτάμε αν έχετε το δικαίωμα αυτό. Ο e-ΕΦΚΑ ανήκει σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, δεν ανήκει σε κανέναν Διοικητή και σε καμία κυβέρνηση. Ζητάμε να επιδέιξετε αίσθημα ευθύνης απέναντι σε χιλιάδες συνταξιούχους και να εφαρμόσετε τις αποφάσεις των δικαστηρίων».

Αναδρομικά

EUROKINISSI

Πρόκειται – όπως λέει – για αναδρομικά που αφορούν το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και υπάρχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις για να καταβληθούν τα ποσά που οφείλονται, ανά περίπτωση.

«Εμπαιγμός, κοροϊδία και υποκρισία δίχως όρια, σε βάρος των συνταξιούχων! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η αδιανόητη επιλογή της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ να μην καταβάλει τα αναδρομικά που οφείλονται σε δεκάδες συνταξιούχους – μέλη του ΕΝΔΙΣΥ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις!» σημειώνει, παραπέμποντας σε κυβερνητικές δεσμεύσεις.

«Ως έσχατη πράξη υποκρισίας, δεν καταβάλει η κυβέρνηση διά του e-ΕΦΚΑ ούτε τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις;» αναρωτιέται το ΕΝΔΙΣΥ.

Αυξήσεις στις συντάξεις

freepik

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Εμπαιγμός, κοροϊδία και υποκρισία δίχως όρια, σε βάρος των συνταξιούχων! Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η αδιανόητη επιλογή της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ να μην καταβάλει τα αναδρομικά που οφείλονται σε δεκάδες συνταξιούχους – μέλη του ΕΝΔΙΣΥ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις! Πρόκειται για αναδρομικά που αφορούν το 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016) και υπάρχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις για να καταβληθούν τα ποσά που οφείλονται, ανά περίπτωση.

Αλήθεια, πού είναι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού; Ο κ. Μητσοτάκης δεν ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους ότι θα καταβληθούν τα αναδρομικά που θα ανακύπτουν μετά από δικαστικές αποφάσεις; Ίδιες δεν ήταν και οι τοποθετήσεις του Οικονομικού Επιτελείου; Σχετικές δηλώσεις έχουν γίνει κατ’ επανάληψη, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. Και όμως, οι συνταξιούχοι μάταια περιμένουν το αυτονόητο: Την δικαίωση τους ώστε να λάβουν πίσω, έστω και ένα μικρό μέρος από τα αναδρομικά που τους αναλογούν, καθώς και τους τόκους που έχει διατάξει το δικαστήριο.

Το 2012 μας πετσόκοψαν τις συντάξεις.

Το 2015 αποφάσεις του ΣτΕ δικαίωσαν τους συνταξιούχους και τότε οι αποφάσεις δεν εκτελέστηκαν.

Κατόπιν με αλχημείες και τερτίπια ο e-ΕΦΚΑ προσέφυγε στην επιτροπή του ΣτΕ ώστε να εγκρίνει την εισαγωγή σε πιλοτική δίκη με απώτερο σκοπό τη μείωση του διαστήματος διεκδίκησης των αγωγών από 5 χρόνια σε ενδεκάμηνο απόφαση για την οποία έχουμε προσφύγει ως Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μετά η κυβέρνηση δήθεν εκτέλεσε την απόφαση του ΣτΕ για το ενδεκάμηνο δίνοντας αναδρομικά για περικοπές στις κύριες συντάξεις στους ν. 4093/12 και ν. 4051/12 αφήνοντας εκτός, δώρα κύριας και επικουρικής καθώς και τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη, (επεστράφησαν χρήματα δηλαδή μόνο στο 40% των συνταξιούχων).

Στη συνέχεια, ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα αναδρομικά, η κυβέρνηση τα φορολόγησε και πήρε πίσω σχεδόν το 55% αυτών! Τώρα, ως έσχατη πράξη υποκρισίας, δεν καταβάλει η κυβέρνηση διά του e-ΕΦΚΑ ούτε τα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις;

Το ΕΝΔΙΣΥ, έχει στην διάθεσή του, τουλάχιστον 160 περιπτώσεις συνταξιούχων, με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αυτές είναι οι κάτωθι: Α3236/2022 (7 ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών), 11348/2021(3 ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών), 1379/2021(7 ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών),1117/2021(31 ου Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών) και έπεται συνέχεια.

Το ΕΝΔΙΣΥ σεβόμενο την Δικαιοσύνη, επιλέγει την οδό της προστασίας των μελών του από την απίθανη, όσο και προκλητική, συμπεριφορά της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, απέστειλε εξώδικο προς τους υπεύθυνους του Φορέα (με αριθμό 1439/4-11-2022), το οποίο και επισυνάπτουμε, εγκαλώντας τους για τελευταία φορά να εκτελέσουν τις αποφάσεις.

Καλείται ο υπουργός Εργασίας να λάβει γνώση του θέματος και να πράξει αυτό που του αναλογεί εκ της θέσης που κατέχει. Επιτέλους, ας πάψει τις «βόλτες» στα κανάλια για να διαφημίζει τα «ψίχουλα» που υποτίθεται θα προσφέρει ως αυξήσεις στους συνταξιούχους.

Ας ασχοληθεί, έστω και για μία φορά στην διετή ως τώρα θητεία του σε αυτό το πόστο, σοβαρά με το πρόβλημα των αναδρομικών. Σε διαφορετική περίπτωση, οι συνταξιούχοι ξέρουν τον δρόμο της δικαίωσης. Υπάρχουν και άλλες δικαστικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν και θα αναγκάσουν τους ιθύνοντες του e-ΕΦΚΑ να ανταποκριθούν στο δίκαιο αίτημα για άμεση καταβολή των αναδρομικών. Μην μας αναγκάσετε να φτάσουμε ως τα άκρα. Κινδυνεύετε να κατηγορηθείτε για παράβαση καθήκοντος!

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τον κ. Γενικό Επίτροπο της Επικράτειας των Διοικητικών Δικαστηρίων καθώς και την Πανελλήνια Ένωση Δικαστών των Διοικητικών Δικαστηρίων να αντιδράσουν ως προς την μη εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας; να αντιδράσουν για την κατάντια της πολιτικής ηγεσίας που υποτιμά την Δικαστική εξουσία μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της.

Επιτέλους κάντε κάτι για τους πολίτες αυτής της χώρας!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ