Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

“Πύρινα” τα στοιχεία για τις πυρκαγιές: Παρατηρείται αύξηση περιστατικών – Μόνον το 0,5% των εμπρηστών εντοπίζεται

Τι δείχνει η έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, αντιστράτηγου – υπαρχηγού Π.Σ. ε.α. Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο καταγράφονται περισσότερες πυρκαγιές σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Πύρινα” τα στοιχεία για τις πυρκαγιές: Παρατηρείται αύξηση περιστατικών – Μόνον το 0,5% των εμπρηστών εντοπίζεται

Αρνητικός είναι ο απολογισμός του πρώτου τριμήνου της αντιπυρικής περιόδου του 2021, καθώς υπήρξε αύξηση των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και του 2020. Απογοητευτικά είναι επίσης τα ποσοστά εξιχνίασης και σύλληψης των δραστών εμπρησμού. Για πρώτη χρονιά, πάντως, ο στόλος των εναέριων μέσων κατάσβεσης είναι αριθμητικά μεγαλύτερος.

Σε αυτό κατατείνουν τα στοιχεία της έρευνας του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού Ειδικού Ερευνητή – Δικαστικού Πραγματογνώμονα Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Όπως αναφέρει, καταγράφεται αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών κατά 19,3%, σε σχέση με το 2020 και 10,3%, σε σχέση με το 2019, καθώς και αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 49,3%, σε σχέση με το 2020 και 116,6%, σε σχέση με το 2019. Αύξηση περιστατικών - Μόνον το 0,5% των εμπρηστών εντοπίζεται

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Γκουρμπάτσης στο γεγονός πως για άλλη μία χρονιά – όπως συμβαίνει εδώ και αρκετά έτη – ο διωκτικός μηχανισμός αρμόδιος για τη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση (από αμέλεια και από πρόθεση) αποδεικνύεται ιδιαίτερα αναποτελεσματικός.

Εντοπίστηκαν μόνον 40 δράστες για πάνω από 8.300 πυρκαγιές

«Και τούτο, γιατί από τον συνολικό αριθμό των (8.304) αγροτοδασικών πυρκαγιών που προκλήθηκαν στην επικράτεια, ο διωκτικός μηχανισμός συνέλαβε στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία του εμπρησμού σε δάση (από αμέλεια και από πρόθεση) συνολικά 40 δράστες, ποσοστό 0,5%. Από τους δράστες αυτούς, οι 37, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό σε δάση από αμέλεια και οι 3, για εμπρησμό σε δάση από πρόθεση. Μόνον ο ένας από τους ως άνω εκ προθέσεως δράστες εμπρησμού σε δάση κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε σε κατάστημα κράτησης» σημειώνει. Αύξηση περιστατικών - Μόνον το 0,5% των εμπρηστών εντοπίζεται

Και προσθέτει: «Ειδικά η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού / ΠΣ, ως η Κεντρική / Προϊσταμένη Υπηρεσία των Ανακριτικών Γραφείων των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος δεν εξιχνίασε καμία εκ των μεγάλων και σοβαρών περιστατικών εμπρησμού σε δάση, παρά μόνον μία υπόθεση (την πυρκαγιά στις 27/7/2021 στην περιοχή Σταμάτα – Ροδόπολη –  Διόνυσο Αττικής, όπου συνέλαβε και οδήγησε στον Εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη για την πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξη του εμπρησμού δάσους από αμέλεια κατά συρροή με τον εμπρησμό από αμέλεια και τον παρέπεμψε να δικαστεί στο αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών)».

Μέσα αεροπυρόσβεσης

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και γενικότερα στην ιστορία της αεροπυρόσβεσης στην Ελλάδα κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο έχουν μισθωθεί συνολικά 31 πτητικά μέσα για την αεροπυρόσβεση, όταν το 2019 μισθώθηκαν συνολικά 18 πτητικά μέσα και το 2020 ο αντίστοιχος αριθμός μισθώσεων ανήλθε σε 21.

«Η αύξηση των καμένων εκτάσεων παρατηρείται ωστόσο σε μια αντιπυρική περίοδο κατά την οποία έχει μισθωθεί για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ο μεγαλύτερος αριθμητικά στόλος πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης και συνακόλουθα η μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τον ιδιαίτερα αυξημένο κόστος της καταστολής των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου» αναφέρει.

Αναλυτικά η έρευνα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ