Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Qatargate: Ενώπιον της Δικαιοσύνης στο Βέλγιο η Εύα Καϊλή – Στο πλευρό της οι δικηγόροι της – ΒΙΝΤΕΟ

Το dikastiko.gr μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από την Βελγική πρωτεύουσα. Ο Βασίλης Χειρδάρης αναλύει τις προβλέψεις της βελγικής νομοθεσίας. "Πολιορκία" δημοσιογράφων έξω από τη δικαστική αίθουσα όπου γίνεται η ακρόαση της Ελληνίδας πολιτικού.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Qatargate: Ενώπιον της Δικαιοσύνης στο Βέλγιο η Εύα Καϊλή – Στο πλευρό της οι δικηγόροι της – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Μέρα-ορόσημο η σημερινή για την Εύα Καϊλή καθώς το μεσημέρι θα γνωρίζει αν θα παραταθεί η κράτησή της στις φυλακές του Βελγίου ή θα αφεθεί ελεύθερη, πιθανότατα με περιοριστικούς όρους.

Η Ελληνίδα πολιτικός από τις 10 το πρωί βρίσκεται ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλες. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα από την πρωτεύουσα του Βελγίου, η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως «δύσκολη».

Ουσιαστικά το δικαστικό συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει αν η κ. Καϊλή είναι ύποπτη φυγής ή μπορεί να αλλοιώσει τα αποδεικτικά στοιχεία και να αποφασίσει το τι μέλλει γενέσθαι.

Οι συνήγοροι της Εύας Καϊλή, κ.κ. Ριζόπουλος και Δημητρακόπουλος βρίσκονται στο πλευρό της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η διαδικασία αναμένεται να έχει διάρκεια 3 με 4 ώρες ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της απολογίας.

Όπως αναφέρει ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης στην περίπτωση προσωρινής κράτησης, στο βελγικό σύστημα δεν υπάρχει ανώτατο όριο, όπως το 18μηνο στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως ιστορικό στο Βέλγιο με προσωρινές κρατήσεις που διαρκούν περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά δεν είναι ο κανόνας.

Χειρδάρης

eurokinissi

«Στην προκειμένη περίπτωση Βέλγοι ποινικολόγοι δεν προβλέπουν μεγάλης διάρκειας κράτηση, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να διαρκέσει μερικούς μήνες. Επιβάλλεται προσωρινή κράτηση όταν υφίσταται κίνδυνοι φυγής σε άλλη χώρα, εξαφάνισης ή «συσκότισης» αποδείξεων ή διάπραξης νέων αδικημάτων. Σε κάθε περίπτωση για τους προσωρινά κρατούμενος υφίσταται σύστημα επανεξέτασης κάθε μήνα εάν θα κρατηθούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι και μετά το πρώτο τρίμηνο η επανεξέταση γίνεται κάθε δύο μήνες» αναφέρει ο κ. Χειρδάρης σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ.

ΕΔΔΑ - Μπακογιάννη κατά Καμμένου

Freepik

Εύα Καϊλή: Οι ποινές που αντιμετωπίζει

Στο πλέγμα ποινών που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφέρεται επίσης ο κ. Χειρδάρης. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η κα Καϊλή, όπως προκύπτουν είναι το αδίκημα της διαφθοράς (δωροληψία), η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητας και η εγκληματική οργάνωση.

Τα πλαίσια ποινής των αδικημάτων αυτών δεν διαφέρουν σημαντικά από την ελληνική ποινική νομοθεσία, σε γενικές γραμμές όμως είναι χαμηλότερα επισημαίνει ο γνωστός ποινικολόγος και παραθέτει πως:

* Για το αδίκημα της διαφθοράς (δωροληψία) που προβλέπεται από τα άρθ. 246,247,250 του Βελγικού Π.Κ. υφίστανται διάφορα επίπεδα εμπλοκής και ποινών. Σε γενικές γραμμές προβλέπονται ποινές από 1 μήνα έως 5 χρόνια φυλάκισης και χρηματική ποινή από 100 μέχρι 375.000 ευρώ.

* Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα) το άρθρο 505 Β.Π.Κ. προβλέπει ποινές φυλάκισης από 15 ημέρες μέχρι 5 χρόνια και χρηματική ποινή μέχρι 100.000 ευρώ,

* Για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα κυρώσεων ανάλογα με τον ρόλο που διαδραμάτισε κάποιος στην οργάνωση. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι θα μπορούσαν να ισχύουν τα εξής: α) «συμμετοχή στις αποφάσεις εγκληματικής οργάνωσης» (άρθρο 324α §3 ΒΠΚ) με πλαίσιο ποινών κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια και χρηματική ποινή από 500 έως 500.000 ευρώ ή β) «αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης» (άρθρο 324α §4 ΒΠΚ) με πλαίσιο ποινών κάθειρξης από 10 έως 15 χρόνια και χρηματική ποινή από 1000 έως 1.000.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει και χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί μόνο ένα είδος ποινής (φυλάκιση ή χρηματική ποινή).

Εύα Καϊλή

eurokinissi

Ντάλτας: «Ελάχιστες οι πιθανότητες να αποφυλακιστεί σήμερα»

Ο δικηγόρος Κώστας Ντάλτας μίλησε στο OPEN και αναφέρθηκε στο τι θα κρίνει την παραμονή ή όχι της Εύας Καϊλή στη φυλακή, μετά την απολογογία της στο δικαστικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ