Δευτέρα 29 Μαϊου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

“Ανοχύρωτα” δικαστήρια: Οι καταγγελίες δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων για την ασφάλεια των παραγόντων σε δίκες μετά το περιστατικό στην Κω

Ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων φύλαξης από την Πολιτεία για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά και να μην υπάρξουν θύματα. Οι αιχμές για απαξίωση της Δικαιοσύνης από δημόσιες τοποθετήσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ανοχύρωτα” δικαστήρια: Οι καταγγελίες δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων για την ασφάλεια των παραγόντων σε δίκες μετά το περιστατικό στην Κω EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Καταιγιστικές είναι οι αντιδράσεις δικαστικών ενώσεων, αλλά και των δικαστικών υπαλλήλων για τις συνθήκες ασφάλειας και φύλαξης στα “ανοχύρωτα” Δικαστήρια, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό στο Πρωτοδικείο της Κω όπου ένας από τους διαδίκους πέταξε πέτρα προς την έδρα, σπάζοντας το προστατευτικό πλαστικό και τραυματίζοντας στο μάτι τον γραμματέα.

Κοινή συνιστάμενη είναι η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία των παραγόντων της δίκης. Για «προσβολή του θεσμού της Δικαιοσύνης και ένδειξη έλλειψης πολιτισμού και σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), ενώ και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) εκπέμπει “SOS”, κρούντας τον κώδωνα του κινδύνου για παρόμοια επεισόδια.

"Ανοχύρωτα" δικαστήρια

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το περιστατικό στην Κω είχε προκαλέσει όπως έγραψε το dikastiko.gr την άμεση και ιδιαίτερη έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία καλούσε την πολιτεία να λάβει καίρια και απαραίτητα μέτρα για τη δέουσα προστασία των δικαστικών λειτουργών και των λοιπών εμπλεκόμενων στο έργο της απονομής της Δικαιοσύνης

«Τέτοια περιστατικά, αναδεικνύουν την έλλειψη μέριμνας για τη στοιχειώδη ασφάλεια και προστασία των δικαστικών λειτουργών και των άλλων παραγόντων της δίκης και δημιουργούν την εντύπωση ότι η εγκληματική δράση, η αυθαιρεσία και η αυτοδικία είναι πρακτικές ανεκτές και υλοποιήσιμες, ακόμη και μέσα στο χώρο των Δικαστηρίων» επεσήμαινε σε ανακοίνωσή της.

“Ανοχύρωτα” δικαστήρια: Οι αντιδράσεις 

ΕνΔΕ – Η δημόσια κριτική συμβάλλει στην απαξίωση της Δικαιοσύνης – Άμεσα μέτρα για την αποφυγή κινδύνου

Δριμεία υπήρξε και η αντίδραση της ΕνΔΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως το περιστατικό «συνιστά προσβολή του θεσμού της Δικαιοσύνης και ένδειξη έλλειψης πολιτισμού και σεβασμού των δικαστικών αποφάσεων, που εκδίδονται αμερόληπτα και με γνώμονα μόνο το Σύνταγμα, το νόμο και με βάση τα πραγματικά περιστατικά που εισφέρονται στο Δικαστήριο».

"Ανοχύρωτα" δικαστήρια

(ende/freepik)

Όπως υπογραμμίζει «οι διάδικοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Δικαστής αναζητεί μόνον την αλήθεια και η δικανική του κρίση είναι πλήρως αιτιολογημένη. Η δημόσια κριτική των δικαστικών αποφάσεων με κριτήρια μη επιστημονικά και η διάκριση αυτών, σε αρεστές ή μη, συμβάλλει στην απαξίωση της Δικαιοσύνης, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και κατ΄ επέκταση καλλιεργεί βίαιες συμπεριφορές κατά των παραγόντων της δίκης».

Τονίζει δε την ανάληψη πρωτοβουλιών για μέτρα φύλαξης των Δικαστηρίων. «Η εν λόγω επίθεση αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα Δικαστικά Καταστήματα της Χώρας, τον κίνδυνο που διατρέχουν, δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι αλλά και απλοί πολίτες. Ζητούμε από την Πολιτεία την άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Σε κάθε περίπτωση καταλήγει πως «οι επιθέσεις σε βάρος των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών ουδέποτε έπληξαν και ουδέποτε πρόκειται να πλήξουν το ελεύθερο φρόνημα αυτών και τη Δικαστική Ανεξαρτησία».

“Ανοχύρωτα” δικαστήρια: ΟΔΥΕ – Ανύπαρκτες οι υποδομές ελέγχου εισόδου

Την ανάγκη λήψης μέτρων τονίζει με τη σειρά της και η ΟΔΥΕ, υποστηρίζοντας πως στα περισσότερα μεγάλα δικαστήρια της χώρας είναι υποτυπώδεις ή ανύπαρκτες οι τεχνικές υποδομές ελέγχου της εισόδου, ελλείψει του απαραίτητου προσωπικού.

«Το Δ.Σ. της Ο.Δ.Υ.Ε. καταδικάζει απερίφραστα τέτοια περιστατικά ωμής βίας που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των εμπλεκομένων φορέων της δίκης, όσο και των πολιτών που προσέρχονται στα δικαστήρια. Δυστυχώς παρόμοια περιστατικά, συμβαίνουν συχνά στις δικαστικές αίθουσες όλης της χώρας με εύκολα θύματα τους φορείς της απονομής της δικαιοσύνης και τις περισσότερες φορές τους Γραμματείς και τους Δικαστικούς Λειτουργούς, που λόγω του ρόλου τους, βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας.

"Ανοχύρωτα" δικαστήρια

odye

Ειδική αναφορά κάνει η ΟΔΥΕ στην κατάργηση των υπηρεσιών security στα Δικαστήρια. «Πέρα όμως από την απλή καταδίκη και την συμπαράστασή μας στον συνάδελφο μας Γραμματέα που δέχτηκε την επίθεση, το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την έλλειψη μέριμνας για τη στοιχειώδη ασφάλεια και προστασία των εμπλεκομένων φορέων της δικαστικής διαδικασίας, αφού στα περισσότερα μεγάλα δικαστήρια της χώρας είναι υποτυπώδεις ή ανύπαρκτες οι τεχνικές υποδομές ελέγχου της εισόδου, ελλείψει του απαραίτητου προσωπικού» σημειώνει.

Όπως υποστηρίζει «η προσωρινή όπως φάνηκε πρόσληψη υπηρεσιών security, που αποτελούσαν μια μορφή ελέγχου των εισερχομένων, σταμάτησε μόλις η πολιτεία έκρινε πως έφτασε η λήξη της πανδημίας και παρά το γεγονός ότι πολλές μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες της επαρχίας υπέβαλαν αιτήματα συνέχισης της φύλαξης».

Για το λόγο απευθύνει αίτημα να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Καλούμε λοιπόν την πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, αφενός μεν ελέγχου των εισερχομένων, αφετέρου δε φύλαξης και προστασίας κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, πριν φτάσουμε στο σημείο να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα και για να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια να επιτελούν το έργο τους χωρίς φόβο και ανασφάλεια» καταλήγει η Ομοσπονδία.

“Ανοχύρωτα” δικαστήρια: Η παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Στην προ ημερών ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έδωσε έμφαση και στις δημόσιες απαξιωτικές τοποθετήσεις σε βάρος των δικαστικών λειτουργών. «Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η, εκ μέρους διαφόρων παραγόντων, συνεχής προσπάθεια να πλήξουν το κύρος της Δικαιοσύνης με δημόσιες απαξιωτικές τοποθετήσεις, όταν οι αποφάσεις της δεν είναι αρεστές στους ίδιους, οδηγούν κατ’ ουσία τους πολίτες στην απροθυμία σεβασμού του νόμου, αρνούμενοι να δεχτούν ότι η ζυγαριά του δικαίου μπορεί να μην κλίνει πάντοτε προς το μέρος τους» σημείωνε.

"Ανοχύρωτα" δικαστήρια

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Και καλούσε «ακόμη μια φορά, την πολιτεία, να λάβει καίρια και απαραίτητα μέτρα για τη δέουσα προστασία των δικαστικών λειτουργών και των λοιπών εμπλεκόμενων στο έργο της απονομής της Δικαιοσύνης, προκειμένου να προληφθούν ανάλογα δυσάρεστα φαινόμενα, που ευτελίζουν τη λειτουργία του κράτους στο σύνολό του και υπενθυμίζουμε ότι η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή εκδίκαση των υποθέσεων και τη νηφάλια και ορθή δικαστική κρίση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ