Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δικαστικοί υπάλληλοι: “Θερμοπληξία” στα Δικαστήρια – Αν δεν υπάρχει κλιματισμός στο κτίριο θα απέχουν όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 35 βαθμών Κελσίου

Φαινόμενα έλλειψης ή μη λειτουργίας κλιματιστικών σε μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες της πρωτεύουσας καταγγέλλουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας που ενημερώνουν αρμοδίως ότι εφόσον δεν λειτουργεί κλιματισμός στους άνω από 35 βαθμούς θα απέχουν από τα καθήκοντά τους από τις 12 το μεσημέρι και μετά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί υπάλληλοι: “Θερμοπληξία” στα Δικαστήρια – Αν δεν υπάρχει κλιματισμός στο κτίριο θα απέχουν όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 35 βαθμών Κελσίου EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Φαινόμενα που παραπέμπουν σε άλλη εποχή καταγγέλλουν οι δικαστικοί υπάλληλοι για τις συνθήκες στα δικαστήρια – κυρίως- της πρωτεύουσας με την μη λειτουργία ή έλλειψη κλιματιστικών σε δικαστικές αίθουσες και δικαστικές υπηρεσίες , που δημιουργούν συνθήκες “σάουνας” σε περιόδους καύσωνα. Με πρόσφατα (πέρυσι) τα φαινόμενα διοικητικά δικαστήρια να αναστέλλουν τις ημέρες καύσωνα τις εργασίες τους, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας (ποινικά και πολιτικά δικαστήρια) επικαλούνται λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και με επείγουσα επιστολή τους στους αρμόδιους φορείς, ενημερώνουν ότι σε συνθήκες καύσωνα θα απέχουν από τα καθήκοντά τους:

Τις ημέρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35 βαθμούς και μετά τις 12.00 μ.μ., στους χώρους που δεν υπάρχει κλιματισμός οι Δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται σ’ αυτούς, θα ΑΠΕΧΟΥΝ από τα καθήκοντα τους, και τα αντίστοιχα τμήματα θα λειτουργούν ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑΤΑ.

Όπου υπάρχει η δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία) θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μ’ αυτόν τον τρόπο”, αναφέρουν.

Δικαστήρια

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πού υπάρχουν προβλήματα στα δικαστήρια

Χαρακτηριστικά οι Δικαστικοί Υπάλληλοι της Αθήνας αναφέρουν πως το 2021 υπήρξαν ακόμα και φαινόμενα θερμοπληξίας υπαλλήλων! Όπως περιγράφουν “τον Μάρτιο του 2021 και με καθυστέρηση δυο ετών, η Εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ.)”, που έχει την ευθύνη για την λειτουργία των δικαστικών κτιρίων, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο εταιρεία, η οποία ανέλαβε την συντήρησή τους”, όμως , όπως λένε έχουν γίνει ελάχιστες επισκευές: “…Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, όπου κάποια ακροατήρια όπως και πάρα πολλά γραφεία, ακόμα και ολόκληρα Τμήματα, όπως το μέρος της Εισαγγελίας Εφετών του 4ου ορόφου, το Τμήμα της Καθαρογραφής και του Αρχείου του Εφετείου, στον 3ο όροφο, το Τμήμα του Ποινικού Μητρώου, στο 1ο υπόγειο, δεν έχουν καθόλου κλιματισμό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους δεν έχουν παράθυρα και δεν αερίζονται, με αποτέλεσμα τις μέρες του καύσωνα οι συνθήκες να είναι αφόρητες και επικίνδυνες, για τους δικηγόρους και τους πολίτες, που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν, και πολύ περισσότερο για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εκεί για οκτώ ολόκληρες ώρες”.

Δικαστήρια της Κω

EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Η ανακοίνωση

Ολόκληρη η ανακοίνωση των δικαστικών υπαλλήλων έχει ως εξής:

“Λήψη μέτρων στις Δικαστικές Υπηρεσίες της Αθήνας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας τις μέρες του καύσωνα

Εξαιρετικά Επείγον

Προς: Τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Κοινοποίηση:

  1. κ. Πρόεδρο του Αρείου Πάγου
  2. κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
  3. κ. Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
  4. κ. Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
  5. Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος
  6. Διοικήσεις Δικαστικών Υπηρεσιών Αθήνας

Στο Δ.Σ. του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στις 19-5-2022, συζητήθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε πολλά γραφεία και ακροατήρια των Δικαστικών Υπηρεσιών της Αθήνας, λόγω της έλλειψης κλιματισμού.

Ένα πρόβλημα πολλών ετών για το οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης αδυνατεί να δώσει λύσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε τους καλοκαιρινούς μήνες σε συνδυασμό με την χρήση μάσκας αλλά και την μεγάλη πίεση λόγω της έλλειψης προσωπικού κάνουν τις συνθήκες εργασίας αφόρητες και επικίνδυνες (το καλοκαίρι του 2021 είχαμε και φαινόμενα θερμοπληξίας υπαλλήλων).

Τον Μάρτιο του 2021 και με καθυστέρηση δυο ετών, η Εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤ.ΥΠ.)”, που έχει την ευθύνη για την λειτουργία των δικαστικών κτιρίων, προχώρησε σε υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο εταιρεία, η οποία ανέλαβε την συντήρησή τους. Κι ενώ περιμέναμε πως επιτέλους το πρόβλημα του κλιματισμού θα αντιμετωπιστεί και θα επιλυθεί, δυστυχώς, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο (έγγραφο διαμαρτυρίας του ΣΔΥΑ με αριθ. πρωτ. 39/13-7-2021), διαπιστώνουμε ότι ελάχιστες επισκευές έχουν γίνει και καμιά χρονική δέσμευση δεν υπάρχει για την αποκατάσταση των εκτεταμένων βλαβών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, όπου κάποια ακροατήρια όπως και πάρα πολλά γραφεία, ακόμα και ολόκληρα Τμήματα, όπως το μέρος της Εισαγγελίας Εφετών του 4ου ορόφου, το Τμήμα της Καθαρογραφής και του Αρχείου του Εφετείου, στον 3ο όροφο, το Τμήμα του Ποινικού Μητρώου, στο 1ο υπόγειο, δεν έχουν καθόλου κλιματισμό.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους δεν έχουν παράθυρα και δεν αερίζονται, με αποτέλεσμα τις μέρες του καύσωνα οι συνθήκες να είναι αφόρητες και επικίνδυνες, για τους δικηγόρους και τους πολίτες, που προσέρχονται για να εξυπηρετηθούν, και πολύ περισσότερο για τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εκεί για οκτώ ολόκληρες ώρες.

Η εκτίμηση είναι πως στο εξής οι όποιες βλάβες, δύσκολα θα επιδιορθώνονται και συνεχώς τα προβλήματα θα επεκτείνονται και σε άλλους χώρους του κτιρίου.

Κατόπιν αυτών το Δ.Σ. του ΣΔΥΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ:

Τις ημέρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35 βαθμούς και μετά τις 12.00 μ.μ., στους χώρους που δεν υπάρχει κλιματισμός οι Δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται σ’ αυτούς, θα ΑΠΕΧΟΥΝ από τα καθήκοντα τους, και τα αντίστοιχα τμήματα θα λειτουργούν ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑΤΑ. Όπου υπάρχει η δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία) θα προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας μ’ αυτόν τον τρόπο”.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ντερζής Γεώργιος

Η Γραμματέας Δήμου Ειρήνη”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ