Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

“Εμφύλιος” της οικογένειας πάνω από τον τάφο του Μίκη: Το παρασκήνιο και η νομοθετική ρύθμιση του 2016 – ΒΙΝΤΕΟ

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Η σορός φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Εμφύλιος” της οικογένειας πάνω από τον τάφο του Μίκη: Το παρασκήνιο και η νομοθετική ρύθμιση του 2016 – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Μίκης Θεοδωράκης που ένωσε όλη την Ελλάδα όσο ζούσε, προκάλεσε “εμφύλιο σπαραγμό” στην οικογένειά του με το θάνατό του για τον τόπο ταφής του παρά το γεγονός πως ίδιος είχε δώσει σαφείς οδηγίες πως η τελευταία του επιθυμία ήταν να ταφεί στον Γαλατά Χανίων και όχι στο Βραχάτι Κορινθίας όπως επιθυμεί η κόρη του Μαργαρίτα. Η Ελλάδα παρακολουθεί εμβρόντητη τη διαφωνία να εξελίσσεται δημόσια μέσω αναρτήσεων ένθεν κακείθεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ το θέμα έχει φτάσει πια στο δικαστήριο.

Μίκης: "Εμφύλιος" πάνω από τον τάφο - Η νομοθετική ρύθμιση του 2016

Συγκεκριμένα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη με το δικαστήριο να εκδίδει προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων. Μίκης: "Εμφύλιος" πάνω από τον τάφο - Η νομοθετική ρύθμιση του 2016

Το παρασκήνιο και η νομοθετική ρύθμιση του 2016

Η υπόθεση της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη έχει έντονο παρασκήνιο που ξεκίνησε το 2015. Τότε ο μουσικοσυνθέτης γνωρίζοντας τη βούληση μελών της οικογένειάς του να ταφεί στο Βραχάτι είχε ζητήσει τη βοήθεια δύο καλών του φίλων. Η μια ήταν η επί χρόνια γραμματέας του, Ρένα Παρμενίδου και ο άλλος ο καλός του φίλος, Γιώργος Λιάνης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του debater.gr, αυτά τα δύο πρόσωπα μίλησαν στον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση για την πρόθεση του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων και όχι στο Βραχάτι Κορινθίας.

Για τη βούληση ενός ανθρώπου να ταφεί στο μέρος που ο ίδιος επιθυμεί υπήρχε τότε νομοθετικό κενό και έτσι λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2016, υπήρξε νομοθετική ρύθμιση με την οποία ένας άνθρωπος με μία υπεύθυνη δήλωση που είχε καταθέσει επίσημα σε συμβολαιογράφο, θα μπορούσε να επιλέξει το μέρος ταφής του, ανεξάρτητα από τη βούληση του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Μίκης: "Εμφύλιος" πάνω από τον τάφο - Η νομοθετική ρύθμιση του 2016

Η ίδια αυτή νομοθετική ρύθμιση του 2016, ανανεώθηκε στο νομοσχέδιο για την αποτέφρωση το 2018 και έτσι ο ενδιαφερόμενος δεν χρειαζόταν πλέον να καταθέτει την υπεύθυνη δήλωση στον συμβολαιογράφο, αλλά αρκούσε η ύπαρξή της.

Πέρα όμως από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής για την τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη είχε ενημερωθεί και ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από τη γραμματέα του, Ρένα Παρμενίδου.

Η παρέμβαση του εγγονού του Μίκη: Μην ανησυχείς παππού, η Κρήτη μας σε περιμένει

Μίκης: "Εμφύλιος" πάνω από τον τάφο - Η νομοθετική ρύθμιση του 2016

Στο θέμα παρενέβη και ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, Άγγελος ο οποίος έκανε δύο αναρτήσεις-δημόσιες τοποθετήσεις το Σάββατο όπως έγραψε το dikastiko.gr

Στην τελευταία ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλη την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο».

Ενώ νωρίτερα είχε γράψει μεταξύ άλλων πως δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή:

“Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους . Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης . Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθίσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητος που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή . Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη . Όλοι εσείς που αγαπήσατε το παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του.

Ειμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε πάντα στο πλάι του, στο φώς του, στη σκιά του, στις δύσκολες αλλά και τις πιο λαμπρές του στιγμές και είδαμε όλη την αγάπη σας . Τώρα ένα τεράστιο μέρος και της δικιάς μας ζωής θα κοιμηθεί-ξεκουραστεί με τον αγαπημένο μας παππούλη . Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη. Όλο αυτό είναι τόσο φρέσκο και θεωρώ πως στη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου πρέπει να μας δωθεί χρόνος στα συγγενικά του πρόσωπα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πένθος, με τη στήριξη τη πολιτείας και των ανθρώπων που τον λάτρεψαν . Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων. Να ήταν περήφανος για μας”

Προς το παρόν, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη φυλάσσεται από την Ελληνική Αστυνομία σε ειδικό χώρο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, μέχρι την ημέρα της μεταφοράς της στη Μητρόπολη Αθηνών για λαϊκό προσκύνημα.

Αλλαγή στις ημέρες του λαϊκού προσκυνήματος

Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του σπουδαίου συνθέτη θα γινόταν από την Τρίτη έως την Πέμπτη, το πρόγραμμα τελικά άλλαξε όπως έγραψε το dikastiko.gr

Συγκεκριμένα, η σορός του θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών από τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί, τελικά, η νεκρώσιμη ακολουθία.

Οι αλλαγές αυτές, κρίθηκαν σκόπιμες καθώς την Πέμπτη ξεκινά το Ράλι Ακρόπολης και το κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό.

Με πληροφορίες από το debater.gr /BINTEO: ant1news.gr 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ