Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

“Πλάτη” σε δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες από τους πολίτες: Απορρίπτουν τα μέτρα – 7 στους 10 λένε πως δεν περιορίζουν τη φοροδιαφυγή

Πιστεύουν πως τα μεγάλα εισοδήματα θα παραμείνουν στο απυρόβλητο. Τι δείχνει έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Πλάτη” σε δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες από τους πολίτες: Απορρίπτουν τα μέτρα – 7 στους 10 λένε πως δεν περιορίζουν τη φοροδιαφυγή Opinion Poll

Με τους δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες να ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – ήδη έχει ανακοινωθεί παράταση αποχής από δίκες και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 – και οι πολίτες βάζουν “πλάτη” ενάντια στα φορολογικά μέτρα. 

Όπως καταγράφεται σε έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν πως με το νέο φορολογικό δεν θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, ενώ αντιθέτως εκτιμούν πως τα μεγάλα εισοδήματα θα μείνουν στο απυρόβλητο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 70.8% θεωρεί ότι με την φορολογική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή ενώ μόλις το 25.9% έχει αντίθετη άποψη. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται αντίστοιχα 67% έναντι 30.4%.

Πολίτες ενάντια στα φορολογικά μέτρα

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Πολίτες ενάντια στα φορολογικά μέτρα: 8 στους 10 λένε η Πολιτεία να εντοπίσει αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν

Ενδεικτικό είναι πως το 84.1% των πολιτών κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο, ενώ το 11.8% έχει την άποψη ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα φορολογηθούν δίκαια (με τα αντίστοιχα ποσοστά να ανέρχονται σε 83.6% και 12% στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

Παράλληλα, το 82% απαντά ότι η Πολιτεία πρέπει να εντοπίσει αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν και το 15.5% ότι θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ( 86% και 9.9% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες)

Αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων

Συνολικά το 50.2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων, με το 47.6% να έχει αντίθετη άποψη (50.5% και 47% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

Το 46.6% έχει αρνητική άποψη για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ το 43% έχει συνολικά θετική άποψη. Ανάμεσα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται 66% και 28.9% αντίστοιχα).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ