Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

“Σκευωρία” Novartis: Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και δύο εισαγγελείς – Απαλλακτική για όλους τους δημοσιογράφους

Τι αναφέρει στην 300 σελίδων πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Σκευωρία” Novartis: Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και δύο εισαγγελείς – Απαλλακτική για όλους τους δημοσιογράφους (eurokinissi)
“Σκευωρία” Novartis: Εδώλιο «δείχνει» η αντεισαγγελέας Ελένη Μετσοβίτου-Φουρλή προτείνοντας στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των πρώην εισαγγελέων διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη.
Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ελένη Τουλουπάκη

EUROKINISSI

Στην περίπου 300 σελίδων πρόταση της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, η εισαγγελική λειτουργός ζητά να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας που αφορά στις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης στο σκέλος που αφορούσε τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νοvartis.
“Σκευωρία” Novartis

eurokinissi

“Σκευωρία” Novartis: Απαλλακτική για όλους τους δημοσιογράφους

Σχετικά με τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για εκβιασμό του από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δημοσιογράφους, η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού είναι στο σύνολο της απαλλακτική. Ειδικότερα, προτείνει να μην γίνει καμμία κατηγορία για κανένα από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, δημοσιογράφους Ιω. Φιλιππάκη, Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρο Τάρκα, Κώστα Βαξεβάνη.
Τον τελικό λόγο έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει αν στο Ειδικό Δικαστήριο θα οδηγηθούν μόνο τα συγκεκριμένα πρόσωπα και για αυτή την κατηγορία.

Γ. Παπαδάκου: Πρώτη δικαίωση για την απόρριψη των κατηγοριών σε δημοσιογράφους

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου μετά την σημερινή πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου,  Ελένης Μετσοβίτου, να μη γίνει κατηγορία σε βάρος της και των άλλων δημοσιογράφων που είχαν εμπλακεί στην φερόμενη σκευωρία Novartis με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο για τον οποία εκδόθηκε βούλευμα παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο μαζί με την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

«Είναι η πρώτη δικαίωση για τις άδικες κατηγορίες σε βάρος μας, με μοναδικό στοιχείο ότι ως ερευνητές δημοσιογράφοι, κάναμε τη δουλειά μας. Αποκαλύψαμε την πορεία του μαύρου πολιτικού χρήματος, και αποφέραμε με τα δημοσιεύματα μας και τις εκπομπές μας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ελληνικά δημόσια ταμεία».

“Σκευωρία” Novartis

youtube

Και προσθέτει στη δήλωσή της πως «η υπόθεση της  σκευωρίας και της στημένης δίωξης  σε βάρος μας δεν έχει τελειώσει, εκκρεμεί άλλωστε το βούλευμα του Πενταμελούς Συμβουλίου του Ειδικού δικαστηρίου για την τελική κρίση. Δείχνει όμως, ότι ο αγώνας  για να αποδείξουμε το αυτονόητο, την αθωότητά μας δηλαδή, είχε απήχηση στη Δικαιοσύνη και έδειξε ότι τελικά υπάρχει ελπίδα!

Η  πρόταση για παραπομπή όμως των εισαγγελέων και του πρώην υπουργού δείχνει ότι η σκευωρία της σκευωρίας συνεχίζεται!». Και καταλήγει ότι «πάντως και το ρεπορτάζ συνεχίζεται!».

Μαντζουράνης: «Σολομώντεια» η εισαγγελική πρόταση για τη δήθεν σκευωρία της Novartis

Ο δικηγόρος του Νίκου Παππά και του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης, με αφορμή την εισαγγελική πρόταση για το σκάνδαλο Novartis με δήλωσή του επισημαίνει πως είναι μια «σολομώντεια» επιλογή που ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί.

Η απαλλακτική πρόταση για τους δημοσιογράφους Κ. Βαξεβάνη, Γ. Παπαδάκου, και Γ. Φιλιππάκη είναι νίκη της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας αλλά η παραπομπή τριών εισαγγελέων και ενός τέως υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ, διατηρεί ζωντανό το μητσοτακικό εφεύρημα της σκευωρίας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι οι αποκαλύψεις του Βαξεβάνη και της Παπαδάκου αποκλείονται από το ακροατήριο του ειδικού δικαστηρίου, με προφανή στόχο να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης στον τέως υπουργό και τους τρεις εισαγγελείς.

Γιάννης Μαντζουράνης

mantzouranis.gr

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Μαντζουράνη:

«Η εισαγγελική πρόταση για την δήθεν σκευωρία Novartis ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Προτείνει αφενός μεν την παραπομπή τριών εισαγγελέων και ενός τέως υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ, αφετέρου δε την μη παραπομπή όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων, δημοσιογράφων και άλλων.

Αυτή η «σολομώντεια» επιλογή αποτελεί κατ’ αρχάς νίκη της ελευθεροτυπίας και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Οι αυτουργοί των διώξεων υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν μπροστά στο κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η ακραία αυθαιρεσία τους και να εγκαταλείψουν τα τιμωρητικά τους σχέδια για τους δημοσιογράφους Κ. Βαξεβάνη, Γ. Παπαδάκου, και Γ. Φιλιππάκη.

Από την άλλη όμως, η εισαγγελική πρόταση διατηρεί ζωντανό το μητσοτακικό εφεύρημα της σκευωρίας.Οι αποκαλύψεις του Βαξεβάνη και της Παπαδάκου αποκλείονται από το ακροατήριο του ειδικού δικαστηρίου, με προφανή στόχο να στραφεί η προσοχή της κοινής γνώμης στον τέως υπουργό και τους τρεις εισαγγελείς. Η ταχύτητα κατάθεσης της εισαγγελικής πρότασης δεν μαρτυρεί ιδιαίτερη περίσκεψη κατά τη σύνταξη της, πλην όμως εξηγείται ευχερώς εάν ληφθεί υπόψη ότιστους εκλογικούς σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσεται και η εκδίκαση των κατηγοριών εναντίον του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Το δημοκρατικό αίτημα για ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης καθίσταται με την εξέλιξη αυτή ακόμα πιο επίκαιρο και κρίσιμο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ