Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

“Σόου” της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών – Απίθανες δικαιολογίες για “πίτσες και πεϊνιρλί μέχρι το ότι η Χ.Α δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Σόου” της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών – Απίθανες δικαιολογίες για “πίτσες και πεϊνιρλί μέχρι το ότι η Χ.Α δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο”

Το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 11 το πρωί, οπότε και θα αγορεύσει επί της χορήγησης αναστολών η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου.

Νωρίτερα σήμερα και για δεύτερη συνεχή μέρα οι υπερασπιστές των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών επιχειρηματολογούν ενώπιον των δικαστών επί των αιτημάτων αναστολής των ποινών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου έκανε λόγο για ανεπανόρθωτη βλάβη στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή σε περίπτωση φυλάκισης του, και απευθυνόμενος στην έδρα ρώτησε σε έντονο ύφος “Τι έκανε ο Μιχαλολιάκος;”

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του συνηγόρου του γραμματέα της Χρυσής Αυγής:

“Αν μπορούσαν να βρουν τη νομική φόρμουλα, θα σας τον έφερναν σιδεροδέσμιο εδώ στο δικαστήριό σας. Είναι αδίστακτοι αυτοί που ζητούν την κεφαλή του Μιχαλολιάκου επί πίνακι. Όλα για να χαρεί το πόπολο.

Έκλεισε η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι αυτό ανεπανόρθωτη βλάβη; Δεν ήταν παράνομη η εφημερίδα. Αυτό που ήθελε το think tank, να μην υπάρχει αυτή η φωνή και να υπάρχουν μόνο οι άλλες, το κατάφερε. Έκλεισε το κόμμα, δεν πάει κανείς στα γραφεία. Τα κατάφεραν.

Είμαι πεπεισμένος ότι ο Μιχαλολιάκος είναι αθώος. Συντάσσομαι πλήρως με την κα εισαγγελέα. Τώρα γίνονται όλα αυτά επειδή κάποιοι άλλοι έχουν το πάνω χέρι. Δε θα το έχουν για πάντα. Αν αθωωθεί ποιος θα του πει συγγνώμη; Θα πάει στη Βουλή να του ζητήσουν συγγνώμη; Δεν είναι τραγικό ένας πολιτικός αρχηγός να πρέπει να απολογείται ότι αν αποφυλακιστεί θα κάνει κάτι κακό; Τι έκανε ο Μιχαλολιάκος; Τι έκανε;”

Ο Λαγός δεν θέλει αναστολή 

H υπεράσπιση Λαγού είπε ότι θα κάνει δήλωση ο εντολέας της και δεν θα ζητήσει τίποτα από το δικαστήριο. Η δήλωση του Λαγού, όπως τη διάβασε ο συνήγορος του στη δίκη έχει ως εξής: «Το δικαστήριο  ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου με καταδίκασε βάση εντολών, δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαικά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα 5,5 χρόνια όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές ενώ όφειλε να είναι τυφλή αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Την εμφάνισή του στο Εφετείο Αθηνών, έκανε ο καταδικασθέντας για εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης:

“Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητα μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις , όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος ζητώ το δικαίωμα να πάω στο εφετείο. Εάν δεν την  πάρω (την αναστολή)  δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι έρθει το εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή.
Για την ανεπανόρθωτη βλάβη , ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό. Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η Εσδα, (ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου). Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο.
Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος”.
Ο πρώην χυσαυγίτης βουλευτής Γ. Γερμενής γνωστός με το προσωνύμιο “Καιάδας”, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο και επιχειρηματολόγησε ο ίδιος για την χορήγηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του:
Τους λόγους για τους οποίους ζητεί την αναστολή της ποινής του εξέθεσε στο δικαστήριο ο Γιωργος Γερμενής. «Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκιση μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριο σας αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο» ανέφερε.
Ο ίδιος έκανε λόγο για στιγματισμό μου, υποστηρίζοντας ότι πέρασε δύσκολα το προηγούμενο διάστημα. «Το τελευταίο τρίμηνο είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Λαγού του ευρωβουλευτή με μισθό 525 ευρώ. Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία» είπε στο δικαστήριο, συμπληρώνοντας: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του. Ευτυχώς βρεθηκε αυτή η θέση τώρα. Εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».
Ο συνήγορος του Γ. Γερμενή ζητεί αναστολή με κατ΄οίκον περιορισμό και εφαρμογή του ευεργετήματος με “βραχιολάκι”.
Aναστολή στην εκτέλεση της ποινής του Χρήστου Παππά ζήτησε από τους δικαστές η υπεράσπιση του. Όπως υποστήριξε  ο συνήγορος του πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή το δικαστήριο θα πρέπει να δώσει αναστολή στον Παππά γιατί δεν θα πρέπει να εκφέρει το παράπονο ότι εκτίει μια ποινή που δεν πρέπει να εκτίει. «Πιστεύω ότι θα κάνετε αυτό που θα σας πει η συνείδηση σας. Στο Θεό και στα χέρια σας η απόφαση» είπε ο συνήγορος.

Παρόντες και σήμερα στο δικαστήριο οι δυο καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της ΧΑ Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Ο Παν. Ηλιόπουλος ζήτησε ο ίδιος από το δικαστήριο να μην μπει στη φυλακή. Ο ίδιος είπε στους δικαστές:

“Δεν μπορώ να κρύψω την πικρία μου για τη καταδίκη”. Μίλησε για τις δυο ανήλικες κόρες του, ο οποίες δέχονται  μπούλινγκ στο σχολείο.  Ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία για να ζήσει με την οικογένειά του. “Με καταδικάσατε αλλά παρακαλώ για μια δεύτερη ευκαιρία με εξοντώσετε”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο συνήγορος του ανέφερε: «Ο εντολέας μας υποβάλει αίτηση αναστολής. Η υπεράσπιση υποστηρίζει πως συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Εχουν δύο ανήλικες κόρες με τη σύζυγό του. Κατά την προφυλάκιση του δεν υπέπεσε σε κανένα παράπτωμα. Τα δύο μικρά κορίτσια του έχουν στιγματιστεί. Η μικρή γεννήθηκε λίγο αφού είχε μπει στη φυλακή. Είναι πολύ μικρές για να αντιληφθούν αλλά πολύ μεγάλες για να πληγεί η ψυχούλα τους.  Όταν είχε περιοριστικούς όρους είχε κάνει αίτηση για να πάει στο εξωτερικό . Όντως έγινε δεκτή και πήγε στο συμβούλιο της Ευρώπης. Θα μπορούσε να έχει πάει στις Βρυξέλλες και να εξαφανιστεί, όμως δεν έκανε κάτι τέτοιο. Είναι ένας άνθρωπος ήρεμος, ήταν ο μόνος βουλευτής που πάλεψε για να μην γίνονται βίαιες ενέργειες..

 Ανεβαίνοντας στο εδώλιο ο Ηλιόπουλος είπε: Παρά τη πικρία μου και τη στεναχώρια μου για την καταδίκη και θα ήθελα να έχω το δικαίωμα να πάω στον επόμενο βαθμό. Έχω εκτίσει 18 μήνες προφυλάκισης. Θέλω να πάω στο εφετείο για να βγάλω το στίγμα από πάνω μου, όχι τόσο για μένα αλλά για τις κόρες μου.

Από πολύ μικρή ηλικία έπαιζα μουσική και είχα στούντιο ηχογράφησης, όταν εξελέγην συνέχισα στην αρχή, το 12 γνώρισα τη σύζυγό μου, όπως είχα πει στην απολογία μου φυλακίστηκα ένα μήνα μετά το γάμο μου.

 Πρόεδρος: Τώρα συζητάμε γιατί εσείς ζητάτε αναστολή

Ηλιόπουλος: Η κόρη μου γεννήθηκε 13 μέρες αφού φυλακιστηκα. Η χειρότερη τιμωρία ήταν ότι έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν μέσα στον Κορυδαλλό. Βγαίνω έξω τον Ιούλιο του 15 , τηρώ απαρέγκλιτα τους όρους, έχω μόνιμη κατοικία. Έχω ξεκινήσει μια εργασία εδώ κ κάποιους μήνες, πώληση βιολογικών προϊόντων μέσω διαδικτύου. Από σας θέλω μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω τη ζωή μου με την οικογένεια μου. Δε ζητώ κάτι παράλογο. Να σας πω ότι θα πληγωθούν τα μικρά παιδιά; Ότι βλέπουν παιδοψυχολογο; Σας παρακαλώ μη με εξοντώσετε εμένα και την οικογένειά μου. Έχουμε και μάρτυρα τον αδερφό μου

 Στο βήμα προσήλθε ως μάρτυρας ο ιερέας αδελφός του Ηλιόπουλου

 Πρόεδρος: Τι σχέση έχετε;

 Μάρτυρας: Είμαι ο αδερφός του . Αυτό που ήθελα να πω είναι ένας άνθρωπος της προσφοράς. Έξω είναι χρήσιμος ο Παναγιώτης. Είναι αρωγός στην οικογένεια του και τον έξω κόσμο. Βοηθά σε πυρκαγιές και πλημμύρες. Έξω θα είναι χρήσιμος, μέσα θα είναι καταστρεπτικό. Για την οικογένεια του που δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Οι ανιψιές μου καταλαβαίνουν την κατάσταση. Οικονομικά όλο του το είναι ,πλέον έχει αφήσει την πολιτική, έχει επικεντρωθεί μόνο στην οικογένεια του και την επιχείρηση.

Πρόεδρος: Με τι ασχολείται;

Μάρτυρας: Έχει στήσει εταιρία που πουλάει διάφορα φυσικά καλλυντικά.

Πρόεδρος: Η έκτιση

Μάρτυρας: Η έκτιση θα ήταν καταστρεπτική, δεν μπορεί κανείς να διαχειριστεί αυτή τη δουλειά που μόλις τώρα στήθηκε.

Πρόεδρος: Η βλάβη αφορά τη δραστηριότητα αυτή;

Μάρτυρας: Ναι και την ηθική βλάβη που θα υποστούν τα παιδιά. Η ψυχουλα τους. Ήδη πονεσαμε παρά πολύ στην προφυλάκιση”

Στο δικαστήριο κατέθεσε και η εν διαστάσει από το 2012 σύζυγος του Ν. Μίχου, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του πρώην συζύγου της γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να στηρίξει την οικογένεια.

«Αν ο Νίκος εκτίσει την ποινή του εμείς θα οδηγηθούμε σε απόγνωση» είπε η μάρτυρας.

O συνήγορος των κατηγορουμένων Δ. Αγριογιάννη και Κων. Παπαδόπουλου,  υποστήριξε: «Πως είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή να δίνετε αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Έλληνες με επτά χρόνια…». Και πρόσθεσε πως «η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

«Θα μιλήσω για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο οποίος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένεια του» ανέφερε η συνήγορος του πρώην βουλευτή ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Τι ζήτησε η υπεράσπιση της Ζαρούλια και το “βραχιολάκι” του Γρέγου

Η υπεράσπιση Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της. Υποστήριξε η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου υπήρξε σε κατ οίκον περιορισμό από το 2013 και μπορούσε να πηγαίνει μόνο στον προφυλακισμένο σύζυγο της και στο φαρμακείο. Αργότερα της επιβλήθηκε ο όρος να πηγαίνει στο τμήμα τρεις φορές αυτό το μήνα. «Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς» ανέφερε η υπεράσπιση της Ε. Ζαρούλια και προσέθεσε:  «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείται Βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου που πρέπει να φτάσει στο εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση… Ζητούν να μην τύχουν και του τελευταία οι δικαιώματος το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς».

« Βραχιολάκι»με δικαίωμα κίνησης στο Δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στο Δήμο Θεσσαλονίκης οπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος, αιτήθηκε για τον εντολέα του ο συνήγορος του Αντώνη Γρέγου, στην περίπτωση που δεν του χορηγήσει το δικαστήριο ανασταλτικό στην έφεση. Και αυτός επικαλέστηκε σοβαρούς οικογενειακούς και οικονομικού λόγους εξαιτίας των οποίων θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη αν οδηγηθεί στη φυλακή.

Πίτσες και πεϊνιρλί 

Την αναστολή της ποινής και του Στάθη Μπούκουρα ζήτησε η συνήγορος του, καθώς -όπως είπε- έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» ανέφερε η κ. Πανταζή. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσα τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Σταθης Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «κ. Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχ. Αρβανίτη υποστήριξε ότι αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75ετών.

Ο συνήγορος του Ζησιμόπουλου υποστήριξε ότι ο εντολέας του “δεν είναι φυγόποινος.  Έχει ένα παιδί 10 χρόνων το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Η σύζυγος του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και τώρα λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς. Άρα αν μπει φυλακή θα μείνει ένα παιδί στο σπίτι μόνο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιάννης Λαγός: Την «γλιτώνει» – προς το παρόν – λόγω covid _19 ;

Τι είπαν οι Χρυσαυγίτες για να γλιτώσουν τη φυλακή

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ