Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Ραγδαίες εξελίξεις-Τέμπη: Έφοδος της ΡΑΣ στα γραφεία του ΟΣΕ – Πήρε έγγραφα και ηχογραφημένες συνομιλίες – BINTEO

Τα στελέχη της ΡΑΣ έχουν δικαίωμα να συντάξουν πόρισμα το οποίο μπορούν να στείλουν τόσο στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση όσο και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ραγδαίες εξελίξεις-Τέμπη: Έφοδος της ΡΑΣ στα γραφεία του ΟΣΕ – Πήρε έγγραφα και ηχογραφημένες συνομιλίες – BINTEO eurokinissi

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Έφοδος στα γραφεία του ΟΣΕ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από στελέχη της ΡΑΣ, όπως μετέδωσε το OPEN.

Τέμπη

EUROKINISSI

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων ψάχνει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν περισσότερο φως στην  τραγωδία που συγκλονίζει τη χώρα. 

Συγκεκριμένα ερευνά ηχογραφημένες συνομιλίες και τυχόν σημαντικά έγγραφα, ενώ σύμφωνα με το OPEN τα στελέχη της ΡΑΣ έχουν προσχωρήσει σε συγκεκριμένες κατασχέσεις.

Από εδώ και στο εξής έχουν το δικαίωμα να συντάξουν πόρισμα για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας το οποίο μπορούν να στείλουν τόσο στον Εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση όσο και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον OPEN πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί ακόμα και ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας του ΟΣΕ.

Το συγκεκριμένο πόρισμα αναμένεται να σταλεί ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Αρχή Σιδηροδρόμων για να αποφασίσει εκείνη αν θα γίνει ανάκληση του πιστοποιητικού ασφαλείας της Hellenic Train.

Tέμπη: Αυτεπάγγελτη έρευνα από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το dikastiko.gr η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) διεξάγει αυτεπάγγελτη έρευνα

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΡΑΣ προ ημερών, μέσω της έρευνας «θα εξετάσει την  ορθή εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας από τον ΟΣΕ και τη Σιδηροδρομική Επιχείρηση Ηellenic Train AΕ.».

Τέμπη

Eurokinissi

Η ΡΑΣ επισημαίνει πως «πρέπει να εφαρμόζονται από τις Σιδηροδρομικές Επιχειρήσεις και τον ΟΣΕ, βάσει της  εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σιδηροδρόμους, προκειμένου να διασφαλίζεται η τήρηση όλων των κανόνων και απαιτήσεων ασφαλείας» και αναφέρει ότι «τα συστήματα αυτά αποτελούν τον οδηγό και το εργαλείο των προαναφερθέντων σιδηροδρομικών φορέων, μέσω των οποίων αξιολογούν, ελέγχουν και προλαμβάνουν οποιοδήποτε κίνδυνο».

Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων

EUROKINISSI

Τέμπη: Αποτίμηση των πρώτων στοιχείων θα κάνει η ανακρίτρια με τους δικαστικούς πραγματογνώμονες

Στο μεταξύ την πρώτη αποτίμηση των δεδομένων και του υλικού που έχει συλλεχθεί θα κάνουν σήμερα η ανακρίτρια Λάρισας και οι δικαστικοί πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από την πρώτη στιγμή για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δικαστική λειτουργός με την βοήθεια των πραγματογνωμόνων θα ενημερωθεί για τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή της η έρευνα και θα αξιολογήσουν από κοινού το υλικό, ώστε να δημιουργηθεί ο “χάρτης” της πορείας και των επόμενων βημάτων.

Ανάμεσα στα κρίσιμα δεδομένα που θα αξιολογηθούν και ενδεχομένως δώσουν απαντήσεις για εκείνα που συνεβησαν πριν την μοιραία σύγκρουση είναι και το καταγραφικό της επιβατικής αμαξοστοιχίας , που είναι στη διάθεση των Αρχών, αλλά και όσα αποτυπώθηκαν στο κέντρο ελέγχου κίνησης. Τα δεδομένα θεωρούνται σημαντικά, καθώς αναμένεται να συμβάλουν στην ανασύνθεση των αιτιών που επέδρασαν για την μοιραία σύγκρουση.

Η βοήθεια των πραγματογνωμόνων σε αυτό το σημείο είναι πολύτιμη καθώς αυτοί θα δώσουν το στίγμα για την αποσαφήνιση ειδικών, τεχνικών θεμάτων που αφορούν τα ευρήματα, την εξήγηση μαρτυριών, συνομιλιών, βιντεοληπτικού υλικού και άλλων δεδομένων, ώστε να καταγραφούν οι συγκλήσεις και αποκλίσεις σε σοβαρότατα θέματα.

Ο “χάρτης” που θα διαμορφωθεί θα είναι και αυτός που θα τροφοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις του ανώτερου δικαστικού λειτουργού που θα αναλάβει την έρευνα μετά την σύγκληση Ολομέλειας Εφετών Λάρισας που αναμένεται να συγκληθεί άμεσα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ