Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ρόδος: Γιατρός κατηγορείται για χορήγηση επιδομάτων σε «μαϊμού τυφλούς» – Ορισμένους, ούτε καν τους εξέτασε

Η γιατρός, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου και έχει αθωωθεί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρόδος: Γιατρός κατηγορείται για χορήγηση επιδομάτων σε «μαϊμού τυφλούς» – Ορισμένους, ούτε καν τους εξέτασε Freepik

Γιατρός που υπηρετούσε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου κατηγορείται για χορήγηση επιδομάτων τυφλότητας σε 14 μη δικαιούχους -«μαϊμού τυφλούς».

Την Παρασκευή, μετά την απολογία της και με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, αφέθηκε ελεύθερη , χωρίς όρους.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει σε άλλους αθέμιτο όφελος και να βλάψει το Δημόσιο με συνολικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ.

Η γιατρός, που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές, έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου και έχει αθωωθεί.

Η ελεγχόμενη ιατρός, είχε κριθεί, τον Φεβρουάριο του 2017, αθώα με έναν κάτοικο του Αρχαγγέλου, σε όμοια υπόθεση.

Το ύψος της ζημίας που κατηγορείται ότι προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο, στην υπόθεση για την οποία απολογήθηκε χθες, ανέρχεται σε 146.000 ευρώ.

Η ιατρός, συνοδευόμενη από τον συνήγορο της δικηγόρο κ. Ιωάννη Χριστοδούλου, διατείνεται ότι όχι μόνο δεν προκύπτει η βλάβη αλλά και είναι σαφώς μικρότερο του ορίου των 120.000 ευρώ και δεν δύναται να χαρακτηριστεί η πράξη κακούργημα για να μην υποπέσει υποχρεωτικά σε παραγραφή.

Συνολικά οι «μαϊμού τυφλοί» φέρονται να ήταν 14. Οι έρευνες για την υπόθεση προκλήθηκαν αυτεπαγγέλτως από την Εισαγγελία Πλημμμελειοδικών Ρόδου μετά από δημοσίευμα της 20ής Ιουλίου 2013 της «δημοκρατικής» και στοιχείων, που υπέβαλε αρμοδίως το ΚΕΠΑ.

Η δικογραφία “εμπλουτίστηκε” συγκεκριμένα με στοιχεία από τους ελέγχους που διενήργησε αρμοδίως το ΙΚΑ.

Μετά τη διενέργεια ελέγχου και επανελέγχου των επιδοματούχων τυφλότητας της Ρόδου, από επιτροπές ΚΕΠΑ, που έγινε στα γραφεία του ΙΚΑ Ρόδου, την 26, 27 και 28 Ιουνίου 2013, βρέθηκαν 14 περιπτώσεις οι οποίες δεν εδικαιούντο επίδομα τυφλότητας.

Σημειώνεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις παρόλο που το ποσοστό τυφλότητας ήταν 80% ακόμη και 85%, η αρμόδια επιτροπή υποχρεώθηκε να διακόψει το επίδομα, διότι το ένα μάτι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή ποσοστό (<1/20), αλλά αφορούσε το συνολικό ποσοστό, λόγω των προβλημάτων που προέκυπταν και στα δύο μάτια.

Οι έλεγχοι έγιναν στην Κάλυμνο, για επιδοματούχους των νησιών Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας, Πάτμου και Λειψών και στη Ρόδο. Στη Ρόδο, κλήθηκαν 131 επιδοματούχοι και εξετάστηκαν 125.

Η ιατρός απολογούμενη τόνισε ότι από το έτος 2000 μέχρι και το 2018 ήταν υπεύθυνη του Οφθαλμολογικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Για 12 χρόνια, ήταν η μοναδική ιατρός στην Ρόδο που εξέδιδε πιστοποιητικά τυφλότητας. Από την κλινική περνούσαν ετησίως περισσότεροι από 150 ασθενείς με σοβαρά προβλήματα όρασης και ζητούσαν να εκδώσουν σχετικές βεβαιώσεις και να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο τυφλότητας, προκειμένου με αυτό να αιτηθούν από την πρόνοια επίδομα τυφλότητας.

Όπως πληροφορήθηκε από έλεγχο που έκαναν τα αρμόδια ΚΕΠΑ διαπίστωσαν, ότι από τους 135 ασθενείς που κάλεσαν δειγματοληπτικά σε επανεξέταση, σε 14 από αυτούς διαπιστώθηκαν κάποιες αποκλίσεις στον ένα ή και στους δύο οφθαλμούς.

Για τρεις εκ των παραπάνω ασθενών κινήθηκε σε βάρος της ξεχωριστή ποινική δίωξη, επί της οποίας αθωώθηκε.

Τα πιστοποιητικά της έχουν εκδοθεί σε βάθος 12ετιας ενώ η Πρωτοβάθμια επιτροπή του ΚΕΠΑ εξέτασε τους 135 ασθενείς σε δύο ημέρες σε ένα χώρο πρόχειρα στημένο, κατάλληλο μόνο για χορήγηση σχολικών βεβαιώσεων.

Οι περισσότεροι από ασθενείς, οι οποίοι παρουσιάζουν βελτίωση στην όρασή τους, όπως τόνισε, έχουν υποβληθεί σε θεραπευτικές και χειρουργικές αγωγές προκειμένου να βελτιώσουν την όρασή τους μετά την ημερομηνία της εξέτασης της. Επίσης σε ορισμένους ασθενείς η απόκλιση της δικής της βεβαίωσης από την βεβαίωση – απόφαση του ΚΕΠΑ συνίσταται στον έναν από τους δύο οφθαλμούς, ενώ στον έτερο οφθαλμό έχουν τα ίδια ευρήματα.

Τέσσερις από 13 ασθενείς, στους οποίους βρέθηκαν διαφορές στην οπτική τους οξύτητα, έκαναν προσφυγή σε Δευτεροβάθμια επιτροπή ΚΕΠΑ και δικαιώθηκαν. 4 έχουν και δυο έχουν κάνει θεραπεία με ενδουαλοειδικες ενέσεις, μετά την εξέτασή της.

Κάποιοι ασθενείς έπαιρναν ήδη επιδόματα τυφλότητας η αναπηρική σύνταξη για αυτή την πάθηση και πριν να τους εξετάσει.

Πηγή: www.dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ