Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ρολά κατεβάζουν την Τετάρτη τα δικαστήρια: Συμμετοχή των δικαστικών υπαλλήλων στην απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, αποχή από δικηγόρους – ΒΙΝΤΕΟ

Κοινό αίτημα η διερεύνηση των αιτιών και η απόδοση ευθυνών σε όποιους και αν ανήκουν. Σε απεργιακό κλοιό και διαδηλώσεων όλη η χώρα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρολά κατεβάζουν την Τετάρτη τα δικαστήρια: Συμμετοχή των δικαστικών υπαλλήλων στην απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη, αποχή από δικηγόρους – ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Το “παρών” δίνουν δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι στην κινητοποίηση που διοργανώνεται αύριο Τετάρτη για την τραγωδία στα Τέμπη, με αποτέλεσμα τα δικαστήρια να κατεβάζουν ρολά.

Λουκέτο μπαίνει στο Δημόσιο, σύμφωνα με την προκήρυξη απεργίας από την ΑΔΕΔΥ, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ και παράλληλα συνεχίζεται η κινητοποίηση των εργαζομένων σε σιδηρόδρομο και προαστιακό.

Τα μέσα θα λειτουργήσουν συγκεκριμένες ώρες προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς ανακοίνωσαν θα λειτουργήσουν από τις 11:00 έως τις 17:00, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Επίσης σε 24ωρη απεργία κατέρχονται η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και τα φαρμακεία Αττικής.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), αλλά και δικηγορικών συλλόγων όπως αυτών της Αθήνας και του Πειραιά, θα λάβουν μέρος στην 24ωρη απεργία.

Με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση δηλώνουν πέραν της θλίψης για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος, την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα και σε βάθος οι έρευνες για τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν στην απόφαση να ανατεθεί η έρευνα σε ειδικό εφέτη ανακριτή.

Τραγωδία στα Τέμπη: Συμμετοχή του ΔΣΑ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας – Οι ενέργειες των δικηγόρων

Σε τρίωρη αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν οι δικηγόροι της Αθήνας. Όπως αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Τετάρτης 8 Μαρτίου 2023, για την τραγωδία στα Τέμπη.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας με προσυγκέντρωση στις 12.00 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου, ενώ εξήγγειλε ταυτόχρονα τρίωρη αποχή από τα καθήκοντά τους από ώρα 12:00 έως 15:00.

Από την πρώτη στιγμή, οι δικηγόροι δήλωσαν πως θα βρεθούν στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων ενώ με την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ανέφεραν πως μελετάται η υποβολή μήνυσης ή παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά παντός υπευθύνου προκύψει από την δικαστική έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Παράλληλα, όπως έγραψε το dikastiko.gr στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που διέταξε ο κ. Ζήσης Κωνσταντίνου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα κληθούν 10 δικηγόροι κατά περίπτωση για εξηγήσεις για αδικήματα “αθέμιτης διαφήμισης” και “παραβίασης μυστικότητας της προανάκρισης”.

Με την ενέργεια αυτή ο ΔΣΑ επιχειρεί να βάλει φρένο στην “τυμβωρυχία” από δικηγόρους στην πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, με δεδομένο ότι η υπόθεση θα είναι μακρά και πολυπρόσωπη δικαστική διαδικασία σε ποινικό και αστικό επίπεδο (αγωγές αποζημιώσεων).

Οι πρώτοι 10 δικηγόροι – σύμφωνα με πληροφορίες 7 των Αθηνών και 3 της περιφέρειας – καλούνται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο την Τετάρτη μετά την έρευνα που διατάχθηκε από τον πρόεδρο του οργάνου, Ζήση Κωνσταντίνου.

ΔΣΑ

EUROKINISSI

ΔΣΠ: Να γίνει αφορμή και ουσιαστική απαρχή μιας άλλης πολιτικής ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών

Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην μνήμη των θυμάτων χαρακτηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά (ΔΣΠ) την απόφαση για αποχή των μελών του από τα καθήκοντα τους την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

«Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα που αφορούν στη χρόνια υποβάθμιση, απαξίωση και υποστελέχωση υπηρεσιών, υποδομών και ελεγκτικών μηχανισμών, ακόμη και σε τομείς ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών και τη λειτουργία της Χώρας» αναφέρει στην απόφασή του.

«Το φοβερό αυτό δυστύχημα με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους πρέπει να γίνει η αφορμή και η ουσιαστική απαρχή μιας άλλης πολιτικής ενάντια στη λογική της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, όπου η αξία της ανθρώπινης ζωής, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των πολιτών θα είναι στο επίκεντρο» προσθέτει.

Και ζητά από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας:

1) Την ταχεία και πλήρη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και την απόδοση των ευθυνών , όπου ανήκουν, ως ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς τα θύματα.

2) Την ανάθεση της ανάκρισης, λόγω της μείζονος σοβαρότητας της υπόθεσης, σε ειδικό Εφέτη ανακριτή.

3) Την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών και την ουσιαστική προστασία επιβατών και εργαζομένων.

Τέμπη

Eurokinissi

ΟΔΥΕ: “Να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη”

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΟΔΥΕ «από το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου, όλη η χώρα βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές, οι περισσότερες από αυτές νέων παιδιών «στα καλύτερα χρόνια» της ζωής τους, χάθηκαν ΑΔΙΚΑ. Ο πόνος τόσων οικογενειών, γίνεται και δικός μας πόνος, και σφίγγει τις ψυχές μας, χωρίς να μπορούμε να βρούμε απάντηση στο ΓΙΑΤΙ. Γιατί να χαθούν τόσοι άνθρωποι, συγγενείς, φίλοι, γείτονες; Γιατί να ντυθούν στα μαύρα τόσα σπίτια; Γιατί να χαθεί το χαμόγελο και η χαρά της ζωής από τόσα νέα παιδιά, τα παιδιά μας;».

Η Ομοσπονδία δηλώνει ότι «δεν περιμένουμε να πάρουμε απάντηση από κανέναν «υπεύθυνο» θεσμικό παράγοντα της πολιτείας, όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την τραγωδία και να μην ενώσουμε τη φωνή μας με τις χιλιάδες φωνές των συγγενών των θυμάτων, αλλά και συμπολιτών μας από όλη την Ελλάδα, που καθημερινά από τη μέρα του δυστυχήματος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, σε δρόμους, πλατείες και μπροστά σε δημόσια κτήρια και αρμόδιες υπηρεσίες, εκφράζουν την οργή και την αγανάκτηση για τον πόνο και τη θλίψη που μας σκέπασε».

Η ΟΔΥΕ κάνει λόγο για “προσπάθεια κατευθυνόμενης πληροφόρησης, που επιχειρεί να «ρίξει» τις ευθύνες αποκλειστικά στο ανθρώπινο λάθος, προσπερνώντας ή «ξεχνώντας» τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπουργών, με αποκορύφωμα την προκλητική στάση συνολικά της σημερινής κυβέρνησης, που, αντί να εκσυγχρονίσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, επέλεξαν να απαξιώσουν τις υλικοτεχνικές υποδομές και να απολύσουν ή να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους και τελικά να παραδώσουν το μεγαλύτερο μέρος (Hellenic Train) σε ξένους «επενδυτές», ενώ υποβάθμισαν και εγκατέλειψαν παντελώς, το μέρος εκείνο (Ο.Σ.Ε.), που έμεινε στο ελληνικό δημόσιο”.

ΟΣΕ

Eurokinissi

Τραγωδία στα Τέμπη: Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΔΥΕ

«Σ ́ αυτή τη λεηλασία και την πλήρη απαξίωση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συγκοινωνίες, δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς θεατές, πρώτα και κύρια γιατί το χρωστάμε στη μνήμη των δεκάδων νεκρών του δυστυχήματος» λέει η ΟΔΥΕ και προσθέτει:

✓ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για ασφαλείς, δημόσιες και φθηνές μεταφορές.

✓ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ενάντια στη σχεδιασμένη προσπάθεια συγκάλυψης, ώστε να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι!

✓ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ να μην περάσει το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών στη λήθη.

✓ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να τελειώνουμε με το «πάμε και όπου βγει», που αντιμετωπίζουμε και στους δικούς μας χώρους εργασίας με κτήρια ακατάλληλα, δίχως ασφαλείς υποδομές για την προστασία από φυσικές καταστροφές, δίχως μόνιμο προσωπικό φύλαξης, δίχως γιατρούς.

✓ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να μην χάνεται καμία ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους των λίγων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ