Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Σάλος για εκλογές “παρωδία” σε μη κερδοσκοπικό σωματείο – Μήνυση κατά 6 ατόμων

Καταγγέλλεται η διάπραξη των αδικημάτων της απάτης και της πλαστογραφίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σάλος για εκλογές “παρωδία” σε μη κερδοσκοπικό σωματείο – Μήνυση κατά 6 ατόμων freepik

Βοά η Ρόδος μετά την καταγγελία για εκλογές “παρωδία” σε μη κερδοσκοπικό σωματείο του νησιού με το θέμα μάλιστα να φτάνει στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου προσέφυγε τη Δευτέρα με μήνυση κατά 6 ατόμων, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και 4 μέλη του καταγγέλλοντας την διάπραξη των αδικημάτων της απάτης και της πλαστογραφίας. 

Ρόδος

Freepik

Σύμφωνα με το νομίμως δημοσιευμένο καταστατικό προβλέπεται η εκλογή διοικητικού συμβουλίου, από την γενική συνέλευσή του, με τριετή θητεία. Στο πλαίσιο αυτό, την 16η Φεβρουαρίου 2020, διενεργήθηκαν εκλογές, και εξελέγη νομίμως και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το νόμο και το καταστατικό, το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα σύμφωνα με το από 23 Φεβρουαρίου 2020.

Τα πρακτικά εκλογής των μελών του Δ.Σ. και της Γ.Σ. υποβλήθηκαν επίσης σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία στο Πρωτοδικείο Ρόδου και στο Τμήμα Αθλητισμού και Πολιτισμού της Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στην Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία, θεωρηθέντων επίσης των τηρουμένων βιβλίων και στοιχείων μας. Το παραπάνω Δ.Σ. του συλλόγου, είχε εκλεγεί νομίμως σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο του καταστατικού του, για τριετή θητεία, λήγουσα την 22/2/2023.

Ο σύλλογος υπό την ανωτέρω διοίκηση, λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί έχοντας στην κατοχή του, τα προβλεπόμενα από το νόμο βιβλία γενικών συνελεύσεων, διοικητικού συμβουλίου, μητρώου μελών καθώς και την σφραγίδα του σωματείου. Μέλος του δ.σ. του συλλόγου – διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος αυτού – και πρώτος των εγκαλουμένων λίγους μήνες μετά την εκλογή του νέου δ.σ. αποστασιοποιήθηκε από τις εργασίες του κι άρχισε να ενεργεί αυτοβούλως μόνος, αμφισβητώντας κατά τρόπο προκλητικό την νομιμότητα των ενεργειών και την λειτουργία του συλλόγου.

Ρόδος

Freepik

Το χρονικό των εκλογών “παρωδία” σύμφωνα με την καταγγελία

Οπως υποστηρίζεται στη μήνυση μετά από ανύπαρκτη πρόσκληση με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2020, έλαβε χώρα, μετά από τρεις μήνες, την 17η Ιανουαρίου 2021, γενική συνέλευση, μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν τρία μέλη του συλλόγου, οι πρώτος δεύτερος και τρίτος των εγκαλουμένων οι οποίοι αποφάσισαν μεταξύ τους ως «παρέα» την ανάκληση των εκλεγμένων μελών του δ.σ., την αντικατάστασή τους από τα αναπληρωματικά μέλη του εκλεγέντος την 20ή Φεβρουαρίου 2020 μελών του ΔΣ και την διενέργεια νέων εκλογών την 13η Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 18.00, σε διαδικτυακή συνεδρίαση.

Η παραπάνω, παρωδία, όπως την χαρακτηρίζουν, συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου, φέρεται ότι έλαβε χώρα διαδικτυακά την παραπάνω ημερομηνία, κατά την οποία παρέστησαν τέσσερα μέλη του συλλόγου, οι τρεις μηνυόμενοι στους οποίους προστέθηκε κι ένας τέταρτος, οι οποίοι αυτή τη φορά αποφάσισαν ομοφώνως την ανάκληση όλων των νομίμως εκλεγέντων προ έτους μελών του Δ.Σ. προσάπτοντας μάλιστα σε καθένα από εκείνους ανυπόστατες κατηγορίες.

Στη συνέχεια των παραπάνω συνήλθαν τα μέλη του σωματείου σε συνεδρίαση την 15η Φεβρουαρίου 2021, – χωρίς να διευκρινίζεται ο τόπος όπου έλαβε χώρα, με θέματα ημερήσιας διάταξης την συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα τον προσδιορισμό ενεργειών προς παραλαβή των βιβλίων και σφραγίδας του σωματείου και προσδιορισμός της νέας τακτικής συνεδρίασης. Κατά την αυτή «συνεδρίαση» και κατόπιν ψηφοφορίας το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο και «εξελέγη» κατόπιν ψηφοφορίας, αποτελείτο από νέα μέλη. Το ανυπόστατο διοικητικό συμβούλιο, όπως καταγγέλλεται απέστειλε την από 18 Φεβρουαρίου 2021 πρόσκλησή του, ζητώντας την παράδοση των βιβλίων του σωματείου και της σφραγίδα του, είτε στον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο και πρώτο μηνυόμενο, είτε στον δικαστικό επιμελητή, ο οποίος επέδωσε την δήλωση. Φυσικά ουδείς από το νομίμως εκλεγέν διοικητικό συμβούλιο απάντησε στην παραπάνω δήλωση, ούτε παραδόθηκε οποιοδήποτε βιβλίο ή σφραγίδα του συλλόγου, ή οποιοδήποτε έγγραφο σε οποιονδήποτε. Ακολούθως προχώρησαν στην σύγκληση γενικής συνέλευσης και στη διενέργεια νέων εκλογών, κατά παράβαση οποιασδήποτε διατάξεως νόμου και του καταστατικού.

Ρόδος

freepik

Ρόδος: Η ψεύτικη σφραγίδα και τα πρακτικά

Οπως διατείνονται οι μηνυτές, αφού κατασκεύασαν νέα πλαστή σφραγίδα του σωματείου, πανομοιότυπη με την πρωτότυπη, η οποία ήταν και παραμένει στην κατοχή του νομίμως εκλεγέντος προέδρου και φυλάσσεται από αυτόν, εμφανίσθηκαν ως μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, υπέβαλαν στο δικηγορικό σύλλογο Ρόδου αίτηση για διορισμό δικηγόρου, ενώπιον του οποίου ως δικαστικού αντιπροσώπου θα διενεργούντο εκλογές και όπως φαίνεται – χωρίς να λάβει κανένας γνώση, συγκάλεσαν την 4η Απριλίου 2022 γενική συνέλευση, για την διενέργεια εκλογών για την εκλογή νέου Δ.Σ. και εκλογή νέας εξελεγκτικής επιτροπής, γιατί με τις διαδικτυακές εκλογές που είχαν προηγηθεί είχαν λησμονήσει να εκλέξουν.

Η γενική συνέλευση αυτή έλαβε χώρα την 4η Απριλίου 2022, σε ευρισκόμενη στο δημοτικό διαμέρισμα Παστίδας ταβέρνα. Σε αυτήν φέρεται ότι παρέστησαν τέσσερα ταμειακώς εντάξει μέλη του συλλόγου, διαπιστώθηκε κατά τρόπο παράνομο απαρτία, χωρίς να αναφέρεται στο συνταχθέν πρακτικό, αν είχε συνταχθεί και γνωστοποιηθεί πρόσκληση για την διενέργεια των εκλογών αφού στο συνταχθέν πρακτικό δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό και χωρίς να αναφέρεται καν ο κατάλογος των εγγεγραμμένων μελών, εχόντων δικαίωμα ψήφου.

Στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν, φέρεται ότι ψήφισαν 4 μέλη του συλλόγου, χωρίς να προσδιορίζεται με σαφήνεια ποιοι ήσαν αυτοί, ενώ συντάχθηκε και υπεγράφη από δικηγόρο πρακτικό γενικής συνέλευσης. Το πρακτικό αυτό κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Ρόδου και στη συνέχεια άρχισε να διανέμεται σε υπηρεσίες και φορείς, ώστε να δοθεί επίφαση νομιμότητας στο συμβούλιο το οποίο δήθεν εξελέγη, από την δήθεν γενική συνέλευση, μετά από τις εκλογές στις οποίες συμμετείχαν τέσσερα μόλις άτομα. Ενδεικτικό μάλιστα της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας, της παραπάνω διαδικασίας είναι το γεγονός ότι φερόμενος ως υποψήφιος σύμβουλος και εν τέλει εκλεγείς ως αναπληρωματικός, καθώς και δύο φερόμενοι ως υποψήφια μέλη και εν τέλει εκλεγέντα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής, δήλωσαν, ότι ουδέποτε έθεσαν υποψηφιότητα για τα ως άνω αξιώματα και την εκλογή τους σ΄ αυτά.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ