Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Σάμος: Εξιχνιάστηκε απάτη “phishing” – Πάνω από 4.000 ευρώ η λεία του δράστη

Yπέκλεψε στοιχεία εισόδου σε τραπεζικό ηλεκτρονικό λογαριασμό μια γυναίκας και ακολούθως αφαίρεσε χρηματικό ποσό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σάμος: Εξιχνιάστηκε απάτη “phishing” – Πάνω από 4.000 ευρώ η λεία του δράστη freepik

Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου, εξιχνιάσθηκε απάτη με τη μέθοδο “Phishing” (ηλεκτρονικό ψάρεμα στοιχείων), σε βάρος γυναίκας, η οποία διαπράχθηκε προ δεκαμήνου περίπου στη Σάμο.

Ταυτοποιήθηκε για την εμπλοκή του στη συγκεκριμένη υπόθεση, άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, άγνωστος δράστης, μέσω μηνύματος SMS που απέστειλε στην παθούσα, το οποίο εμπεριείχε απατηλό σύνδεσμο (link), υπέκλεψε στοιχεία εισόδου σε τραπεζικό ηλεκτρονικό λογαριασμό της (e-banking) και ακολούθως αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 4.300 ευρώ.

Απάτη “phishing”

freepik

Κατά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης διακριβώθηκε ότι, κάτοχος του λογαριασμού όπου μεταφέρθηκε το παραπάνω χρηματικό ποσό είναι ο προαναφερόμενος.

Τις έρευνες και την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου.

Απάτη “phishing”: Οδηγίες της ΕΛΑΣ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών από φαινόμενα εξαπάτησης, παραθέτει μεθοδολογία δράσης και χρήσιμες συμβουλές, για αποφυγή περιπτώσεων υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (Ρhishing).

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι δράστες αποστέλλουν μαζικά email s προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, επιχειρώντας να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με διάφορες προφάσεις.

Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς ( e mail, s ocial m edia, w eb b anking), αλλά και καρτών πληρωμών.

Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση , με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Επισημαίνεται ότι τα emails αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Στο πλαίσιο αυτό οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται:

  • να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους,
  • να μην απαντούν στα μηνύματα,
  • να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μεθοδολογία «phishing» παρουσιάζονται στον ιστότοπο: https://cyberalert.gr/phising/ της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ