Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Σέρρες: Πώς συνέβη η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο – “Μπαλάκι” οι ευθύνες – Συγκλονίζει η μαρτυρία συμμαθητή του 11χρονου – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Το απόγευμα η κηδεία του μικρού παιδιού. Τι λέει ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σέρρες: Πώς συνέβη η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο – “Μπαλάκι” οι ευθύνες – Συγκλονίζει η μαρτυρία συμμαθητή του 11χρονου – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ eurokinissi

Ραγίζει καρδιές η τραγωδία στις Σέρρες και ο χαμός του 11χρονου μαθητή του 9ου δημοτικού σχολείου μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο.

Αναμένονται απαντήσεις από τους πραγματογνώμονες της ΕΛΑΣ που πραγματοποίησαν αυτοψία στο σχολείο. Η διεύθυνση του σχολείου και ο Δήμος αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε εντολή για διερεύνηση πιθανών ευθυνών, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Νωρίτερα κλιμάκιο της ΕΛΑΣ μετέφερε την πόρτα παρουσία του δικηγόρου της οικογενειας κ. Δημήτρη Γκολέμη πίσω στο σχολείο προκειμένου να ελεγχθεί από τους πραγματογνώμονες. «Δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις η οδύνη της οικογένειας. Πολλά τερωτήματα και πολυεπίπεδες οι ευθύνες. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά εργαλεία για να οδηγηθούν ταχύτατα στη Δικαιοσύνη όσοι μετέτρεψαν το σχολείο σε ωρολογιακή βόμβα» είπε ο κ. Γκολέμης , ο οποίος συνομίλησε και με τον δεύτερο 10χρονο που τραυματίστηκε ελαφρά.

Τραγωδία στις Σέρρες: Τι είπε ο 10χρονος που πήρε εξιτήριο

Υπενθυμίζεται πως εκτός από τον μαθητή της ΣΤ’ Δημοτικού έχασε τη ζωή του ακαριαία  άλλα δύο παιδιά, μαθητές της Α’ και Δ’ τραυματίστηκαν. Από την έκρηξη, εκσφενδονίστηκαν 35 μέτρα μακριά κομάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα, που έπεσαν πάνω στα παιδιά με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη.

O 10χρονος μαθητής που τραυματίστηκε ελαφρά και πήρε το απόγευμα της Δευτέρας εξιτήριο, είπε ότι το συμβάν έγινε στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή, κοντά στο λεβητοστάσιο, στο υπόστεγο επειδή έβρεχε.

«Παίζαμε και ο Βασίλης πήγε να πάρει τη μπάλα. Ξαφνικά ακούσαμε φοβερό θόρυβο και άρχισαν να πέφτουν πανω μας σοβάδες, πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, μάλιστα ένα από αυτά χτύπησε τον συμμαθητή μου» είπε μη γνωρίζοντας την τραγική κατάληξη των γεγονότων. Μάλιστα την ώρα που συνέβη η τραγωδία, στην αυλή του σχολείου ήταν και η μικρότερη αδερφή του 11χρονου η οποία άρχισε να τον ψάχνει. Ο 11χρονος ήταν σημαιοφόρος στην τάξη του. Η κηδεία του παιδιού είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα στο Α Νεκροταφείο Σερρών. Σημειώνεται ότι σήμερα είναι κλειστά σε ένδειξη πένθους όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.

«Ακούσαμε ένα φοβερό κρότο. Αρχικά δεν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε όμως σε λίγο άρχισε να συρρέει κόσμος. Μετά την έκρηξη μάθαμε ότι στο σχολείο γίνονταν εργασίες» είπε ο Κωνσταντίνος Ιλανίδης, ιδιοκτήτης κυλικείου κοντά στο σχολείο ο ίδιος αυτήκοος μάρτυρας του περιστατικού, ο οποίος περιέγραψε τις ώρες αγωνίας καθώς οι γονείς κατέφθαναν στο σχολείο μετά το τραγικό συμβάν.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του άτυχου μαθητή παρακολουθεί τις έρευνες για το τι έφταιξε. Ερωτηματικά γεννά το γεγονός ότι οι εργασίες συντήρησης και μετατροπής του καυστήρα γινόταν σε ώρες λειτουργίας του σχολείου με τον διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος στις Σέρρες και τον δήμαρχο να καταγγέλουν τον εργολάβο του έργου.

Μ. Βορίδης: Διερευνώνται τυχόν ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο τραγικό γεγονός στις Σέρρες

Βορίδης

eurokinissi

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της έκρηξης λεβητοστασίου σε δημοτικό σχολείο των Σερρών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 11χρονου παιδιού και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννη Σάββα να διερευνήσει τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διελευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες.

Σέρρες: Αναζητούνται τα αίτια της έκρηξης – “Μπαλάκι” οι ευθύνες

«Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου» σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Νικόλαο Τσιότσιο. Ο ίδιος όπως σημείωσε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

Ο διευθυντής του σχολείου υπογραμμίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες αλλά όπως λέει «η λέξη λειτουργεί εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Ειδικοί σημειώνουν  ότι, λογικά, δεν λειτούργησαν τα ασφαλιστικά συστήματα του καυστήρα έναυση και παύση, σημειώθηκε έκρηξη και αποκολλήθηκε ολόκληρη η μετώπη του λέβητα που παρέσυρε και την μεταλλική πόρτα που χτύπησε το άτυχο παιδί.

Σέρρες

ertnews.gr

Το έργο που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, με ευθύνη εργολάβου και επιβλέποντα τον δήμο Σερρών αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου με τη χρήση γεωθερμίας.

Ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εργασίες για την μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.

«Το ίδιο θα γινόταν και στο 12ο δημοτικό σχολείο αλλά δεν προχωράμε μέχρι να δούμε τι έφταιξε θα αναζητηθούν ευθύνες από τις αρχές για το δυστύχημα» σημείωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Σερρών, Γιώργος Νυχτοπάτης. 

Υπήρχε συμφωνία της δημοτικής αρχής με τον εργολάβο να μην πραγματοποιούνται εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο.Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με την άσχημη αυτη κατάληξη.

«Ο εργολάβος έστειλε κάποιον μηχανικό να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις έτσι ώστε να λειτουργήσει η γεωθερμία και να κλείσει τον λέβητα του πετρελαίου. Κάποιο τεχνικό λάθος έγινε και συνέβη η πολύ δυνατή έκρηξη που έκανε την μεταλλική πόρτα να αποκολληθεί και να εκτοξευθεί σε απόσταση 35 μ.» ανέφερε.

Μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Κ. Μακεδονίας, Θανάσης Κοκόνας, ο οποίος δήλωσε ότι όσοι έχουν μια εικόνα από τα σχολεία ξέρουν ότι τέτοιες επικίνδυνες περιπτώσεις συμβαίνουν συχνά.

Σέρρες

ertnews.gr

«Τεχνικοί κατά τη διάρκεια του σχολείου κάνουν εργασίες» είπε ο κ. Κοκόνας ο οποίος επέκρινε την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μετά που πέρασαν στην ευθύνη των δήμων. «Έχουμε λεβητοστάσια δίπλα σε αίθουσες που φιλοξενούν μαθητές σε πολλά σχολεία. Μας εξοργίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που λέει ότι θα αναζητηθούν ευθύνες. Τελικά, ποιος έχει την ευθύνη που στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία και γυρνάνε νεκρά; Ποιος έχει την ευθύνη;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Κ. Μακεδονίας αναφερόμενος στη συντήρηση των σχολείων που έχει περάσει στην ευθύνη των δήμων.

«Δεν είναι δυνατόν να στέλνει ο γονιός του το παιδί του στο σχολείο, αυτό το υποτίθεται ασφαλές μέρος, και να το παίρνει τραυματισμένο ή νεκρό. Είναι αδιανότητο», τόνισε προσθέτοντας ότι «από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει και άλλα θύματα σε σχολεία».

Και όπως είπε «θα πρέπει να φτιαχτούν νέα σχολεία αναφέροντας ότι στα περισσότερα σχολεία δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται τα λεβητοστάσια».

Ο Ευάγγελος Πάνος, ενεργειακός επιθεωρητής, επιχειρώντας να εξηγήσει τι συνέβη εξέφρασε την άποψη ότι στον ίδιο χώρο υπήρχαν και τα δύο συστήματα αν και δεν έπρεπε. «Προφανώς δεν έγινε σωστή απομόνωση του καυστήρα και του λέβητα με αποτέλεσμα να μπουν ταυτόχρονα σε λειτουργια τα δύο συστήματα, το ζεστό νερό εγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να ανέβει η πίεση και να συμβεί η έκρηξη».

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ΕΡΤ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ