Σάββατο 04 Μαϊου 2024

“SOS” για το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας: Ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακοί και τοπικοί παράγοντες είπαν “όχι” στην τσιμεντοποίησή του

Η εκδήλωση της «Κίνησης για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“SOS” για το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας: Ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακοί και τοπικοί παράγοντες είπαν “όχι” στην τσιμεντοποίησή του

Ένα βροντερό «όχι» είπαν ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και δημοτικοί παράγοντες στην τσιμεντοποίηση του Μεγάλου Ρέματος της Ραφήνας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με θέμα «Ποτάμια και οικοσυστήματα σε περίοδο κλιματικής αλλαγής».

Πρόκειται – όπως αναφέρεται – για ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ποτάμια της Αττικής με φυσικά χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μήκος του, ενώ όπως καταγγέλθηκε στην εκδήλωση «δεν προσφέρει την αντιπλημμυρική προστασία που επαγγέλλεται, ενώ καταστρέφει το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και επιβαρύνει το μικροκλίμα, συμπεριλαμβανομένης της κοπής 2.000 δέντρων».

Παράλληλα, από τους ομιλητές τονίστηκε πως «δεν προσφέρει την αντιπλημμυρική προστασία που επαγγέλλεται, ενώ καταστρέφει το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και επιβαρύνει το μικροκλίμα, συμπεριλαμβανομένης της κοπής 2.000 δέντρων».

Βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και γενικός γραμματέας του κόμματος «ΚΟΣΜΟΣ» Πέτρος Κόκκαλης, ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου Ξενοφών Κοντιάδης, ο αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων για την κλιματική διακυβέρνηση Νίκος Χρυσόγελος, ενώ την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η δημοτική σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου και επικεφαλής της Κίνησης Εμμανουέλα Τερζοπούλου.

Π. Δημόπουλος: «Το επίμαχο έργο δεν δημιουργεί ανθεκτικό κλιματικά περιβάλλον»

Από την πλευρά του Πάνος Δημόπουλος, επισήμανε ότι το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ποτάμια της Αττικής με φυσικά χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μήκος του και αναφέρθηκε την προστατευτική νομοθεσία που το διέπει.

Αναφέρθηκε στις «Λύσεις βασισμένες στη Φύση» (Nature-based solutions) που εξασφαλίζουν τη ροή και την πρόσβαση σε γλυκό νερό, προστατεύουν τις κοινότητες που γειτνιάζουν με το ρέμα από τις πλημμύρες, υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες και είναι οικονομικά αποδοτικότερες. Αντίθετα, στο επίμαχο έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν δημιουργεί ανθεκτικό κλιματικά περιβάλλον αλλά συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης, με συνέπεια υπέρογκα κόστη αποκατάστασης και μη προβλέψιμη ζημία σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Ανέφερε επίσης ο κ. Δημόπουλος ότι το έργο διευθέτησης, όπως έχει σχεδιαστεί, αντιβαίνει στις ισχύουσες πολιτικές σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα: 1) στα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ενίσχυση παρόχθιων ζωνών μεταξύ ρεμάτων και καλλιεργειών), 2) στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (ανθεκτικές πόλεις και βελτίωση των φυσικών οικοσυστημάτων) και 3) τον υπό υιοθέτηση νόμο για την αποκατάσταση της φύσης (αποκατάσταση της συνδεσιμότητας των ποταμών με τους υγροτόπους και τα φυσικά πλημμυρικά τους πεδία).

Π. Κόκκαλης: «Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο τσιμεντοποίησης»

Ο κ. Κόκκαλης, ανέφερε ότι το έργο διευθέτησης 17 χ.λμ. του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας αποτελεί το πιο ζωντανό παράδειγμα υποκρισίας του ελληνικού κράτους, καθώς πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο με απαρχαιωμένες γκρίζες λύσεις τσιμεντοποίησης, που δεν προσφέρει την αντιπλημμυρική προστασία που επαγγέλλεται, ενώ καταστρέφει το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και επιβαρύνει το μικροκλίμα, συμπεριλαμβανομένης της κοπής 2.000 δέντρων.

Επισήμανε ο ευρωβουλευτής ότι στον απόηχο των πλημμυρών στη Θεσσαλία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), εγκαταλείποντας την παλιότερη πολιτική της για τη χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων στην Ελλάδα, απαιτεί πλέον λύσεις βασισμένες στη φύση, αντί των γκρίζων υποδομών από σκυρόδεμα και σαρζανέτια, αναγνωρίζοντας ότι απέτυχαν κραυγαλέα στη Θεσσαλία.

Ξ. Κοντιάδης: «Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας ασπίδα προστασίας έναντι επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής»

Στη συνέχεια ο κ. Κοντιάδης αναφέρθηκε στο άρθρο 24 του Συντάγματος, που αναγνωρίζει την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, όχι μόνο ως υποχρέωση του κράτους αλλά και ως δικαίωμα του καθενός. Με βάση το άρθρο αυτό, τόνισε ο κ. Κοντιάδης, η Πολιτεία υποχρεούται σε λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας και τα δικαστήρια σε αποτελεσματική δικαστική προστασία και προσέθεσε: Το δικαίωμα να ζει κανείς σε ένα καθαρό, υγιές και αειφόρο περιβάλλον αναγνωρίστηκε ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα στις 28.7.2022 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ αναγνωρίζεται και από το άρθρο 1 της Σύμβασης του Άαρχους.

Αναφερόμενος ο κ. Κοντιάδης στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ως ασπίδα προστασίας έναντι επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι οι καύσωνες, η ερημοποίηση, οι πλημμύρες, η διάβρωση της ακτογραμμής, η υφαλμύρινση των υδάτων,  ως ένα φυσικό τοπίο υψηλής αισθητικής αξίας καθώς και σημαντικό τοπίο ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με αρχαιότητες όλων των εποχών στην κοίτη του και γύρω από αυτήν.

Ν. Χρυσόγελος: «Ο αγώνας για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας πρέπει να νικήσει»

Στην ομιλία του, ο κ. Χρυσόγελος, επισήμανε ότι σήμερα η κλιματική κρίση και η πολιτική προστασία χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για να συνεχίζονται τα ίδια έργα. Αντίθετα, η πολιτική προστασία σημαίνει να μαθαίνουμε από τα λάθη και αντί να κλείνουμε τα 3-4 ανοιχτά ρέματα που έχουν απομείνει, να στοχεύσουμε καταρχήν στην προστασία τους και στη συνέχεια να αρχίσουμε να ανοίγουμε δρόμους του νερού που έχουν κλείσει, με λύσεις βασισμένες στην φύση. Και τόνισε ότι αυτό εξασφαλίζει άμυνα απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, γιατί όπως έδειξε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος οι πόλεις σε όλη την Ευρώπη είναι απροετοίμαστες.

Ακόμη, αναφέρθηκε στους κινδύνους στην Αττική λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, που δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική κρίση, αλλά και στην αλλαγή του μικροκλίματος. Γιατί κλείνοντας τα ρέματα και μετατρέποντας το παράκτιο μέτωπο σε τσιμέντο, ακυρώνεις το φυσικό κλιματισμό που φέρνουν τα ρέματα και η θάλασσα στις πόλεις.

Και κατέληξε ο κ. Χρυσόγελος ότι όταν λοιπόν οι άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις γνωρίζουν ότι το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας θα πλημμυρίσει επειδή πχ έχουν χτίσει στις όχθες, μία πολιτική έξυπνη, αποτελεσματική, που λαμβάνει τα μηνύματα, είναι η απελευθέρωση των περιοχών που πλημμυρίζουν, έτσι ώστε να ανοίξει ξανά  ο φυσικός δρόμος του νερού και  τόνισε ότι  ο αγώνας για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας πρέπει να νικήσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ