Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Σπύρος Λάππας: Αδειάζουν οι αγροτικές φυλακές – Η πολιτική συρρίκνωσης οδηγεί στην παρακμή τους

Το θέμα βιωσιμότητας τους, μετά την αυστηροποίηση των όρων μεταγωγής κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές, θέτει με ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σπύρος Λάππας: Αδειάζουν οι αγροτικές φυλακές – Η πολιτική συρρίκνωσης οδηγεί στην παρακμή τους

Στο 45% φτάνει η πληρότητα στις αγροτικές φυλακές αναφέρει ο βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σπύρος Λάππας, με αποτέλεσμα – όπως λέει – να οδηγούνται μαθηματικά στην παρακμή και την μη βιωσιμότητά τους.

«Η αυταρχική και εχθρική προς την επανένταξη κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει ήδη τα αρνητικά της αποτελέσματα» δηλώνει σε ερώτησή του στη Βουλή, επισημαίνοντας πως οι συνθήκες διαβίωσης στα κλειστά καταστήματα επιδεινώνονται, ενώ οι κρατούμενοι δεν επωφελούνται από τις ευκαιρίες «ανοικτής έκτισης της ποινής», ευεργετικού υπολογισμού ημερών ποινής, εργασίας και υποβοήθησης της κοινωνικής και επαγγελματικής τους επανένταξης.

«Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, την 1η Μαΐου 2021 το ποσοστό πληρότητας κρατουμένων στις τέσσερις Αγροτικές φυλακές ανέρχεται συνολικά σε 45% μόνο, ήτοι σε σύνολο 1062 διαθέσιμων θέσεων κράτησης διαβιούν μόλις 474 κρατούμενοι. Ειδικότερα, η κατάσταση στα τέσσερα Αγροτικά καταστήματα κράτησης διαμορφώνεται ως εξής: Α.Κ.Κ. Αγιάς (Χανίων), θέσεις: 178, κρατούμενοι: 98, ποσοστό πληρότητας: 55%, Α.Κ.Κ. Κασσάνδρας (Χαλκιδικής), θέσεις: 308, κρατούμενοι: 168, ποσοστό πληρότητας: 54,5%, ΑΚ.Κ. Τίρυνθας (Αργολίδας), θέσεις: 302, κρατούμενοι: 119, ποσοστό πληρότητας: 39,4 %, Κασσαβέτεια (Μαγνησίας), θέσεις: 274, κρατούμενοι: 89, ποσοστό πληρότητας: 32,4%. Δεν είναι γνωστός ο αριθμός των γυναικών κρατουμένων στο Αγροτικό Τμήμα του Κ.Κ. Ελεώνα Θηβών όπου υπάρχουν 30 θέσεις» αναφέρει.

«Την κατάσταση αυτή είχαμε, ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέψει κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Ν. 4760/2020 που αυστηροποίησε αδικαιολόγητα τις προϋποθέσεις για μεταγωγή ή παραμονή σε αγροτική φυλακή» σημειώνει.

Οι δραστηριότητες των φυλακών

«Παράλληλα όμως οι αγροτικές διατηρούν γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς και παραγωγικά εργαστήρια (φούρνους, ζαχαροπλαστεία, τυροκομεία). Ορισμένες μάλιστα δεσμεύονται από συμβόλαια που έχουν συνάψει για την τροφοδοσία οργανισμών με προϊόντα (π.χ. ψωμί)» αναφέρει ο Σπ. Λάππας στην ερώτησή του.

Και προσθέτει: «Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την επάρκεια σε εργατικό δυναμικό κρατουμένων πράγμα που όμως πλέον τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς σε καθημερινή βάση σημαντικός αριθμός κρατουμένων απασχολείται σε λειτουργικά καθήκοντα της φυλακής (π.χ. καθαριότητα, μαγειρεία). Συνάγεται συνεπώς ότι οι αγροτικές φυλακές έχουν στην κυριολεξία αδειάσει, με εξόχως αρνητικές συνέπειες τόσο για τους κρατούμενους και την επανένταξή τους όσο και τη διατήρηση και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους». ΦΥΛΑΚΕΣ

Στην ερώτησή του ζητά από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει μεταξύ άλλων εάν προτίθεται η κυβέρνηση να καταργήσει τις αγροτικές φυλακές, εάν προτίθεται να συνεχίσει αυτή την πολιτική που αδειάζει τις αγροτικές φυλακές, καθώς και τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η χαμηλή πληρότητα σε κρατούμενους και ποιες από τις παραγωγικές δραστηριότητες τους συνεχίζονται.

Η δήλωση του Σπύρου Λάππα

Σε δήλωσή του ο κ. Λάππας ανέφερε: «Την ώρα που ο υπερπληθυσμός μαστίζει τις ελληνικές φυλακές και ο κορωνοϊός απειλεί τη υγεία και τη ζωή κρατουμένων και υπαλλήλων, η κυβέρνηση άδειασε τις αγροτικές Φυλακές. Κατάφερε δηλαδή στις μεν κλειστές φυλακές οι κρατούμενοι να συνωστίζονται ασφυκτικά, ενώ στις Αγροτικές η πληρότητα να φτάνει μόλις το 45%. Κατ’ αποτέλεσμα οι παραγωγικές λειτουργίες (γεωργία, κτηνοτροφία, εργαστήρια) μαραζώνουν, οι υποδομές απαξιώνονται και οι κρατούμενοι στερούνται του δικαιώματος στην ανοικτή έκτιση της ποινής. Έτσι, η κυβέρνηση πετάει στα σκουπίδια έναν απολύτως επιτυχημένο θεσμό που συνέβαλε για 100 σχεδόν χρόνια στην αντεγκληματική πολιτική της χώρας. Κι όλα αυτά για χάρη του ψευτοδόγματος «νόμος και τάξη» που πρόσφατα θεσμοθέτησε με το Ν. 4760/2020. Την ίδια ώρα, βέβαια, το οργανωμένο έγκλημα αλωνίζει και η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα «πουλώντας» ανέξοδα αυστηρότητα στους αδύναμους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ