Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στα ευρωπαϊκά όργανα ο δικαστικός “Καλλικράτης”: Ετοιμάζουν προσφυγή οι δικηγόροι – Μέτωπο με δικαστές για το σχέδιο κατάργησης διοικητικών δικαστηρίων

Στρέφουν τα πυρά τους κατά του σχεδίου. Ορθολογικότερη κατανομή υποθέσεων και κάλυψη κενών θέσεων στα αιτήματά τους. Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στα ευρωπαϊκά όργανα ο δικαστικός “Καλλικράτης”: Ετοιμάζουν προσφυγή οι δικηγόροι – Μέτωπο με δικαστές για το σχέδιο κατάργησης διοικητικών δικαστηρίων FREEPIK

Στον… πάγο επιχειρούν να βάλουν δικαστές και δικηγόροι τον δικαστικό “Καλλικράτη”, ο οποίος προβλέπει τη συγχώνευση αλλά και κατάργηση διοικητικών δικαστηρίων.

Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αποφάσεις τόσο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, όσο και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, όπου εκφράζεται η κατηγορηματική αντίθεση σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστικών σχηματισμών που λειτουργούν σήμερα.

Ανοικτό αφήνουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ενώ στις προθέσεις των δικηγόρων είναι να προχωρήσει σε προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εξέφρασε την ισχυρή αντίθεσή της στη διαδικασία συρρίκνωσης των διοικητικών δικαστηρίων που έχει εκκινήσει η κυβέρνηση κατά την πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευσή της, ενώ και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστικών σχηματισμών που λειτουργούν σήμερα, θεωρώντας επιβεβλημένη τη λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε πολιτικού Πρωτοδικείου, όπως επιβάλει άλλωστε και η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη προς τον φυσικό δικαστή.

Δικαστές και δικηγόροι

Freepik

Κατάργηση διοικητικών δικαστηρίων: Δικαιοσύνη απρόσιτη για τους πολλούς

Η συρρίκνωση των διοικητικών δικαστηρίων, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα επιδιωχθεί να πάρει τελικά (συγχωνεύσεις/καταργήσεις δικαστηρίων, μετατροπή τους σε δικαστήρια τηλεματικής), αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τη Δικαιοσύνη που είναι σε εξέλιξη και το οποίο κατατείνει στο να καταστήσει την τελευταία ακόμα πιο απρόσιτη για τους πολλούς και ακόμα πιο φιλική στους οικονομικά ισχυρούς. Μια Δικαιοσύνη που θα οργανώνεται με βάση την οικονομία κλίμακας» αναφέρει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης προχώρησε σε ψήφισμα με το οποίο:

  1. Καταδικάζει τον αποκλεισμό του Δ.Σ της Ε.Δ.Δ. από όλες τις μέχρι τώρα φάσεις διαβούλευσης σχετικά με τον Δικαστικό Χάρτη των Διοικητικών Δικαστηρίων, ο οποίος αφορά πρωτίστως όλα τα μέλη της και δεν αποτελεί εσωτερικό θέμα της Διοικητικής Ολομέλειας του ΣτΕ.
  2. Αρνείται την κατάργηση η συρρίκνωση οποιουδήποτε υφισταμένου Διοικητικού Δικαστηρίου και απορρίπτει το λεγόμενο «Σχέδιο της Ομάδας Εργασίας» υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Μιχάλη Πικραμένου, κατά το σχετικό του μέρος ως βάση οποιασδήποτε συζήτησης.
  3. Απορρίπτει την εισαγωγή των λεγομένων «νέων τεχνολογιών», ως υποκατάσταση της λειτουργίας των υφισταμένων Διοικητικών Δικαστηρίων με φυσική παρουσία σε αυτά Δικαστών και υπαλλήλων.
  4. Αξιώνει την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων.
  5. Τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μέτρων για την ορθολογικότερη κατανομή υποθέσεων σε όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της Χώρας, με κριτήριο την ευκολία πρόσβασης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στο Δικαστήριο, με τη μείωση των δικαστικών δαπανημάτων και την επανεξέταση του ν. 3900/2010.
  6. Εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση αυτού του ψηφίσματος, σε αγαστή σύμπνοια με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και με τους ίδιους τους τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους και τις Ενώσεις των Δικαστικών Υπαλλήλων.
Τσιάρας

Freepik

Αντίθετοι οι δικηγόροι στις «τηλεδίκες»

Στο ίδιος μήκος κύματος, οι δικηγόροι εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστικών σχηματισμών που λειτουργούν σήμερα. Τουναντίον, όπως αναφέρει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, «θεωρεί επιβεβλημένη τη λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε πολιτικού Πρωτοδικείου, όπως επιβάλει άλλωστε και η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη προς τον φυσικό δικαστή».

Στην απόφαση της η Ολομέλεια δηλώνει επίσης απόλυτα αντίθετη στις τηλεματικές δίκες και στη μετατροπή δικαστηρίων σε δικαστήρια τηλεματικής. «Η τηλεματική δίκη χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων δεν πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης, παραβιάζει τις αρχές της προφορικότητας και δημοσιότητας της συζήτησης» αναφέρει και προσθέτει «άλλωστε και η νομολογία του ΕΔΔΑ δεν επιτρέπει την τηλεματική δίκη, αλλά μόνο, την κατ’ εξαίρεση, και μάλιστα υπό αυστηρές ειδικές προϋποθέσεις υποκατάσταση της με φυσική παρουσία ακρόασης από ακρόαση με τηλεδιάσκεψη».

Σχολιάζοντας τον δικαστικό «Καλλικράτη», η Ολομέλεια σημειώνει πως «η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε ένα περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε αντίθεση με την αποκέντρωσή της, με αναδιάρθρωση της αρμοδιότητας, που επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων».

Και προσθέτει: «Το μείζον πρόβλημα στη Διοικητική Δικαιοσύνη δεν είναι γεωγραφικό, αλλά οικονομικό και δικονομικό. Η επίλυσή του απαιτεί σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση, εξορθολογισμό και αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, κάλυψη των κενών θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων και σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των διοικητικών σχηματισμών, με σκοπό την επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης, χωρίς αυτή να αποβαίνει εις βάρος της ορθής απονομής της».

Airbnb

freepik

Προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου

«Προειλημμένες αποφάσεις και προσχηματικοί διάλογοι δεν είναι αποδεκτοί. Μόνο με διαρκή και ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων και την επίκληση στοιχείων τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας, μπορεί να αναζητηθούν αποτελεσματικές λύσεις» τονίζει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ολομέλεια απορρίπτει συνολικά και κατηγορηματικά το πόρισμα της Ομάδας εργασίας υπό την Προεδρία του Αντιπροέδρου ΣτΕ Μιχ. Πικραμένου, σχετικά με την λειτουργία της Διοικητικής Δικαιοσύνης και αποφάσισε:

Να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες για τους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργηση περιφερειακών διοικητικών δικαστικών σχηματισμών.

Να προσφύγει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Να ζητήσει γνωμοδοτήσεις από Καθηγητές Πανεπιστημίου για την συμβατότητα ή μη της τηλεματικής δίκης με τις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, που προβλέπουν τις αρχές της προφορικότητας, της δημοσιότητας της συζήτησης και της (τοπικής) εγγύτητας για τη λειτουργία της δίκαιης δίκης.

Να ερευνήσει τη δυνατότητα ανάθεσης στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την υλοποίηση εστιασμένης έρευνας ως προς τη γνώμη των δικηγόρων για τα προβλήματα της δικαιοσύνης, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών κατά την απονομή δικαιοσύνης, την ενδεχόμενη εφαρμογή ενός «δικαστικού Καλλικράτη».

Να εξουσιοδοτήσει τη Συντονιστική Επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων κινητοποιήσεων, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ