Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

ΣτΕ: Μόνον με τεκμηρίωση και για θέσεις ειδικών καθηκόντων ο διορισμός ιδιωτών προϊσταμένων στο Δημόσιο – Αντισυνταγματική η απόφαση του e-ΕΦΚΑ

“Οι υπό κατάληψη θέσεις βρίσκονται εντός της συνήθους διοικητικής ιεραρχίας” έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο, ακυρώνοντας τις προκηρύξεις του Φορέα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Μόνον με τεκμηρίωση και για θέσεις ειδικών καθηκόντων ο διορισμός ιδιωτών προϊσταμένων στο Δημόσιο – Αντισυνταγματική η απόφαση του e-ΕΦΚΑ EUROKINISSI

Φρένο στο διορισμό ιδιωτών σε θέσεις προϊσταμένων στον e-ΕΦΚΑ βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κρίνοντας αντισυνταγματική την απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα και τις προκηρύξεις καθώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με την απόφαση είναι συμβατή με το Σύνταγμα η πρόβλεψη του νόμου Χατζηδάκη του 2022 για κάλυψη θέσεων προϊσταμένων στις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ και από ιδιώτες, μόνον όμως – όπως τονίζεται «εάν δικαιολογείται από την ιδιάζουσα φύση, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων ορισμένης υπηρεσίας ή θέσεως».

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, μετά και από προσφυγή της ΑΔΕΔΥ, το ΣτΕ έκρινε πως η απόφαση του Δ.Σ. του e– ΕΦΚΑ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις αυτές και για το λόγο αυτό την χαρακτήρισε αντισυνταγματική και ακύρωσε την επιλογή 4 ιδιωτών ως προϊσταμένων.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο με πρόεδρο την Ευαγγελία Νίκα και εισηγητή τον Βασίλειο Ανδρουλάκη έκρινε όπως η εν λόγω απόφαση του e- ΕΦΚΑ δεν δικαιολογείται από την ιδιάζουσα φύση, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων ορισμένης υπηρεσίας ή θέσεως.

Φρένο στο διορισμό ιδιωτών στον e-ΕΦΚΑ: Τι λέει η απόφαση

«Οι οργανικές  θέσεις του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ., πρέπει, κατ’ αρχήν, να πληρούνται με τακτικούς (μόνιμους) υπαλλήλους,  δεν αποκλείεται, όμως, και η πλήρωσή τους, εξαιρετικώς, με υπαλλήλους επί θητεία. Η παρέκκλιση, πάντως, αυτή από τον κανόνα της στελεχώσεως των οργανικών θέσεων με τακτικούς (μόνιμους) υπαλλήλους είναι ανεκτή συνταγματικώς μόνον εάν δικαιολογείται από την ιδιάζουσα φύση, την ειδική αποστολή και το περιεχόμενο των αρμοδιοτήτων ορισμένης υπηρεσίας ή θέσεως» αναφέρει το ΣτΕ.

Φρένο στο διορισμό ιδιωτών στον e-ΕΦΚΑ

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο πλαίσιο αυτό «κρίθηκε (κατά πλειοψηφία) ότι το άρθρο 3 του ν. 4892/2022 κατά το μέρος που προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τις θέσεις των Προϊσταμένων των Γενικών Διευθύνσεων του  e-ΕΦΚΑ μπορεί να είναι, εκτός από  υπάλληλοι  ή εργαζόμενοι σε φορείς του δημοσίου τομέα, και ιδιώτες (που, όπως έγινε δεκτό, αποκτούν την ιδιότητα του υπαλλήλου επί θητεία), δεν είναι, κατ’ αρχήν, αντίθετο προς το άρθρο 103 του Συντάγματος».

Αντιθέτως, το ΣτΕ στην απόφασή του επισημαίνει: «Η απόφαση, όμως, του Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ (628/2022)  με την οποία καθορίστηκαν οι Γενικές Διευθύνσεις στις οποίες υποψήφιοι μπορεί να είναι τόσο υπάλληλοι του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, κρίθηκε ότι πρέπει να ακυρωθεί διότι το Δ.Σ. δεν τεκμηρίωσε, όπως όφειλε από το Σύνταγμα και την εξουσιοδοτική διάταξη,  πλήρως και αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ορισμένες θέσεις Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων μπορεί να καλυφθούν και από ιδιώτες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, τις αρμοδιότητες των θέσεων, την ιδιαιτερότητά τους, το αντικείμενο και τα ιδιαίτερα προσόντα που απαιτούνται ώστε όσοι επιλεγούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συγκεκριμένων θέσεων».

Αναγκαία η πλήρης τεκμηρίωση – Το όριο του 64ου έτους

Για τους λόγους αυτούς, το Ανώτατο Δικαστήριο καταλήγει: «Η πλήρης δε τεκμηρίωση θεωρήθηκε αναγκαία δοθέντος ότι οι υπό κατάληψη θέσεις βρίσκονται εντός της συνήθους διοικητικής ιεραρχίας (Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων). Κρίθηκε επίσης, ότι η διάταξη της παραπάνω αποφάσεως του Δ.Σ.  στην οποία προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιο για την επιλογή σε θέση Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης πρόσωπο που έχει συμπληρώσει το 64ο της ηλικίας του κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των υποψηφιοτήτων, πρέπει, επίσης, να ακυρωθεί διότι η εξουσιοδοτική διάταξη βάσει της οποίας εκδόθηκε η απόφαση του Δ.Σ. παραπέμπει ρητώς στη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 84 του Υπαλληλικού Κώδικα, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι για επιλογή σε θέση ευθύνης όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία εντός έτους από την λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων. Οι λοιποί λόγοι ακυρώσεως οι οποίοι στρέφονταν κατά της διαδικασίας επιλογής που προβλέπεται από την προαναφερθείσα διάταξη του ν. 4892/2022, κατά των διατάξεων του νόμου με τις οποίες ματαιώθηκε η ήδη προκηρυχθείσα, με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις, διαδικασία επιλογής. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω κρίσεων, ακυρώθηκε εν μέρει η προσβαλλόμενη απόφαση του Δ.Σ., οι αντίστοιχες ρυθμίσεις των προκηρύξεων των θέσεων Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, καθώς και οι αποφάσεις με τις οποίες επελέγησαν 4 ιδιώτες σε θέσεις Προϊσταμένων. Δεν εθίγησαν όμως οι αποφάσεις επιλογής  και τοποθετήσεως υπαλλήλων δημόσιων φορέων, επειδή η ΑΔΕΔΥ στερείται εννόμου συμφέροντος για την προσβολή τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ