Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΣτΕ: “Πράσινο φως” για χορήγηση αποζημιώσεων στα ΚΤΕΛ λόγω δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων

Δικαιώθηκαν για τις απώλειες εσόδων και θα λάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά από το Δημόσιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: “Πράσινο φως” για χορήγηση αποζημιώσεων στα ΚΤΕΛ λόγω δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων Eurokinissi

Πάνω από 8,7 εκατομμύρια ευρώ είναι η αποζημίωση που διεκδικούσαν με την προσφυγή τους μόνον τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Λάρισας και Ιωαννίνων και με την πιλοτική δίκη που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δικαιώθηκαν.

Οι αποζημιώσεις αφορούν την τριετία 2008- 2011, διάστημα κατά το οποίο είχαν περιοριστεί τα ποσά λόγω δημοσιονομικής κρίσης. Με την πιλοτική δίκη το (ΣτΕ) διευκρίνισε τον τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ από το κράτος λόγω των μειωμένων εισιτηρίων των φοιτητών, μαθητών, πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας δικαίωσαν τα ΚΤΕΛ για τις απώλειες εσόδων που είχαν από τα δωρεάν ή μειωμένα εισιτήρια και παράλληλα άνοιξε το δρόμο για να λάβουν μεγάλα χρηματικά ποσά από το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατόπιν αυτών, δικαιώθηκαν από το ΣτΕ (αποφάσεις 221-223/2023) τα ΚΤΕΛ Ηρακλείου, Λάρισας και Ιωαννίνων τα οποία διεκδικούν συνολικά  8.762.251 ευρώ για την τριετία 2008-2011, καθώς οι αποζημιώσεις είχαν περιοριστεί λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης.

Ηθοποιοί-Καλλιτέχνες

EUROKINISSI

Αποζημίωση ΚΤΕΛ: Ο τρόπος υπολογισμού

Σύμφωνα με το ΣτΕ ο υπολογισμός της αποζημίωσης που θα πρέπει να λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ λόγω των δωρεάν ή μειωμένων εισιτηρίων είναι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου  κομίστρου και του πλήρους εισιτηρίου.

Όπως έχει θεσμοθετηθεί, υπήρχε υποχρέωση των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών να εκδίδουν κάθε έτος κοινή απόφαση για την καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωσης στις ΚΤΕΛ Α.Ε. και τα ΚΤΕΛ, λόγω της χορήγησης δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων σε ειδικές κατηγορίες επιβατών, όπως είναι φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, πολυτέκνων, αναπήρων πολέμου και συνοδών τους, πασχόντων από χρόνιες παθήσεις και των συνοδών τους, κ.λπ. Και αυτό, προκειμένου  να καλυφθεί η ζημία των ΚΤΕΛ («απώλειες εσόδων») από τη δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο μεταφορά  των συγκεκριμένων εν λόγω κατηγοριών επιβατών.

Σύμφωνα με την 7μελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνα Κονιδιτσιώτου), «ο υπολογισμός του ποσού της αποζημίωσης προκύπτει ευθέως και κατά τρόπο σαφή από το νόμο και την οικεία αιτιολογική έκθεση, ισούται δε με το σύνολο της διαφοράς μεταξύ του αντιτίμου των κατά περίπτωση εκδοθέντων την αντίστοιχη χρονική περίοδο δωρεάν ή μειωμένης τιμής εισιτηρίων και του πλήρους κομίστρου».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού επέλυσαν τον τρόπο εξεύρεσης της αποζημίωσης των ΚΤΕΛ (διαφορά  που προκύπτει μεταξύ του αντιτίμου του δωρεάν ή μειωμένου  εισιτηρίου και του πλήρους κομίστρου), ανέπεμψαν τις υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια προς οριστικοποίηση των διεκδικούμενων ποσών και για οριστική επίλυση των εκκρεμών στην Διοικητική Δικαιοσύνη υποθέσεων και των λοιπών ΚΤΕΛ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ