Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023

ΣτΕ: Υγειονομικοί και πυροσβέστες κατά του υποχρεωτικού εμβoλιασμού και των self test – Πότε θα αποφασίσει το δικαστήριο

Συζητήθηκε η υπόθεση υποχρεωτικότητας των εμβολίων στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι προσφεύγοντες ζητούν ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων. Το επόμενο τρίμηνο η απόφαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Υγειονομικοί και πυροσβέστες κατά του υποχρεωτικού εμβoλιασμού και των self test – Πότε θα αποφασίσει το δικαστήριο dikastiko

Το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων εξέτασε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι αιτήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και των πυροσβεστών της Ε.Μ.Α.Κ., που ζητούν την ακύρωση των αποφάσεων που επιβάλλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, των πυροσβεστών που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.). ΣτΕ υποχρεωτικός εμβολιασμός

Όλοι οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που επιβάλλουν τον εμβολιασμό και τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self-test) για τον κορονοϊό, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι συνήγοροι των Σωματείων ισχυρίστηκαν ότι οι σχετικές αποφάσεις παραβιάζουν την συνταγματική έννομη τάξη, τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συνθήκες και τον Κώδικα Δεοντολογίας των γιατρών. Μάλιστα, σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, υπογραμμίστηκε ότι οι διοικητές τους παραβιάζουν παράνομα τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, καθώς αναζητούν μέσω ΑΜΚΑ εάν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

ΣτΕ υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ειδική μνεία, έγινε στο γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι τίθενται εκτός υπηρεσίας για απροσδιόριστο χρόνο, στερούμενοι τους μισθούς τους, την ασφάλεια και χάνοντας μέρος των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, ενώ δεν τους παρέχεται έστω ένα συμβολικό χρηματικό ποσό για να μπορέσουν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, μέτρο δυσανάλογο κατά τους δικηγόρους τους.

Δεν παρέλειψαν οι δικηγόροι να αναφέρουν ότι στους εργαζόμενους ασκήθηκε ψυχολογική βία προκειμένου να εμβολιαστούν και ότι η Πολιτεία δεν αναφέρει τον αριθμό των θανάτων από covid – 19, των ατόμων τα οποία έχουν εμβολιαστεί. ΣτΕ υποχρεωτικός εμβολιασμός

Από την άλλη πλευρά, οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) και της Α΄Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής υποστήριξαν ότι η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο επειδή βάλλεται η βιολογική μας κατάσταση», καταλήγοντας ότι σε ένα πόλεμο χρειάζονται σκληρά μέτρα. Επιπλέον, ανέφεραν ότι όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες ακόμη και η ασπιρίνη.

Το επόμενο τρίμηνο αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ