Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024

Στην “κληρωτίδα” 28.402 δικηγόροι και 2.544 ασκούμενοι – Την Τετάρτη η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για τον διορισμό τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι

“Κλείδωσαν” οι κατάλογοι με τις αιτήσεις προτίμησης των εκπροσώπων του δικηγορικού σώματος και έφτασαν στα χέρια του αρμόδιου Α1 Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην “κληρωτίδα” 28.402 δικηγόροι και 2.544 ασκούμενοι – Την Τετάρτη η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για τον διορισμό τους ως δικαστικοί αντιπρόσωποι Eurokinissi

Νέα κλήρωση για την επιλογή δικηγόρων και ασκούμενων που θα υπηρετήσουν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πραγματοποιηθεί από το αρμόδιο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου την Τετάρτη.

Στην… κάλπη αυτή θα μπουν τα ονόματα 28.402 δικηγόρων και 2.544 ασκούμενων δικηγόρων, οι οποίοι κατέθεσαν αιτήσεις προτίμησης για να απασχοληθούν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αιτήσεις του δικηγορικού σώματος κινήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνες της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, όταν είχαν δηλωθεί συμμετοχή 28.445 από δικηγόρους και 2.573 από ασκούμενους δικηγόρους.

Όπως πάντως έγραψε το dikastiko.gr, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου η διαδικασία της επιλογής δικαστικών αντιπροσώπων πρέπει να εξελιχθεί από την αρχή δεδομένου ότι πρόκειται για νέα εκλογική διαδικασία.

Απόφαση για τα funds

eurokinissi

Δικαστικοί αντιπρόσωποι: Προτεραιότητα σε δικηγόρους που δεν διορίστηκαν στην προηγούμενη αναμέτρηση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και εκτιμήσεις, δεν νοείται να οριστούν εκ νέου όσοι (δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, δικαστικοί λειτουργοί κλπ) διορίστηκαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Σε επιστολή που είχε στείλει στο αρμόδιο Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει ζητήσει εδώ και καιρό να διοριστούν κατά προτεραιότητα ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις αμέσως επόμενες εκλογές, όσοι δικηγόροι δεν διορίσθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων είχε δηλώσει την πρόθεση να επισκεφθεί το αρμόδιο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να καταθέσει τις συγκεκριμένες θέσεις.

Βάσει των στοιχείων από τις προηγούμενες εκλογές, υποβλήθηκαν συνολικά 38.868 αιτήσεις προτίμησης από όλους τους κλάδους για 21.529 εκλογικά τμήματα στο σύνολο της Επικράτειας. Από τις αιτήσεις αυτές, 28.445 έγιναν από Δικηγόρους και 2.573 από ασκούμενους Δικηγόρους. Έλαβαν χώρα συνολικά 24.757 διορισμοί, εκ των οποίων 21.529 για τακτικούς δικαστικούς αντιπροσώπους και 3.229 για αναπληρωματικούς (ποσοστό αναπληρωματικών 15%).

Εκλογές 25ης Ιουνίου

eurokinissi

Τα κωλύματα διορισμού δικηγόρων

Όπως είχε διευκρινιστεί σε σχετική εγκύκλιο του Αρείου Πάγου, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση προτίμησης και δεν περιλαμβάνονται οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι της Δικαστικής Αρχής που, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της εκάστοτε υπηρεσίας ή συλλόγου, κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, υπάγονται σε οποιαδήποτε από τις παρακάτω περιπτώσεις:

α) έχουν υπερβεί το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους (άρθρο 68 παρ. 5 του π.δ. 26/2012),

β) έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν κατά το άρθρο 5 του π.δ. 26/2012, δηλαδή:

βα) βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή,

ββ) καταδικάστηκαν αμετάκλητα:

  1. σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα ή ii. σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή iii. σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα,

γ) όσοι προτίθενται να θέσουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν βουλευτές (άρθρο 17 § 2 Ν. 3852/2010).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ